Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gece Uykusunun Önemi

Gece Uykusunun Önemi
 

“Uykusuz gecelerde hep seni andım” uykusuz gecelerde neler neler anılıyor, evet uykusuzluk moda oldu adeta. Uykusuzluk  günümüzde  bir hastalık halini almıştır. Uykusuzluk probleminin çok fazla yaşanmasının en önemli sebebi değişen yaşam koşullarıdır. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesi nedeniyle sadece gençlerle sınırlı kalmayıp çocuk, genç, yetişkin herkes adeta teknolojinin tutsağı olmuş ve geceleri ellerinde tabletler, telefonlar, bilgisayarlar çok geç saatlere kadar uyumamaktadırlar. Bu durum ise uykusuzluğu beraberinde getirmektedir. Öğrenci olan torunlarım gece geç saatlere kadar bilgisayarda oyun oynuyor ve geç yatıyorlar tabi sabah okul saatinde erken gitmeleri gerekiyor uykusuz bir vaziyette okula gidiyorlar bu öğrenciler kadar başarılı olabilirler?
Uykusuzluğun farklı sebepleri de olabilir. Gece yatma saatinizi asla çok geç saatlere bırakmamalı ve erken yatmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca yattığınız saatinde çok fazla oynamaması, hemen hemen aynı saatlerde yatılması gece uykusunu kaliteli kılmaktadır.
Uyuduğunuz yerin ışık almayan, karanlık ve sessiz bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. Ben yatarken gözüme renkli bir bant takıp yatıyorum. Gece lambası kullanmıyorum.. Eğer ki karanlık korkunuz yoksa gece lambası kullanmamak çok önemlidir.
Yattığınız yerin sessiz olması da uyku kalitesinin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Gürültü ortamlarda yatmak devamlı uykuyu böleceğinden uyku kalitesini düşürmekte ve dolayısıyla uykusuzluğa sebep olmaktadır.
Uykusuz kalınan bir gecede gece uykusunu telafi etmek amacıyla gündüz uyumak bu gece de uykunuzun gelmesine engel olacak ve uykusuzluk problemini doğuracaktır.
Televizyon izlerken uykunuzun gelmemesi normaldir. Ancak kitap okurken kitap çok hızlı gelmektedir. Bunun için de uyuyamadığınızda kitap okumanız en fazla yirmi dakika içinde uykunuzun gelmesini sağlayacaktır.
Gece yatağa yattığınızda gün içinde yaptıklarınızı ya da ertesi gün yapacaklarınızı düşünmemelisiniz. Bu düşünceler sizin uykuya dalmanızı ertelemektedir. Siz de bu düşüncelerden arınmalısınız.
Hazımsızlık problemi yaşamakta uykuya dalmayı zorlaştıran önemli bir faktördür. Hazımsızlık problemi yaşamamak için özellikle akşam yemeğinde çok fazla yemek yenilmemelidir. Biz genelde akşam yemeklerinde yemek yerine hafif bir kahvaltı ediyoruz bir dilim ekmek yeşillik zeytin peynir domates. Yemek saati akşam saat 18.30 ondan sonra hiçbir şey yemiyoruz. Bir saat sonra bir kâse yoğur yiyoruz. Yoğurtta içindeki laktik asitten dolayı uyku getiren bir besindir. Yoğurt tükettiğiniz akşamlar daha hızlı uykunuz gelecektir.
Bütün bunları yerine getiriyor olmanıza rağmen uyku problemi yaşamanız normalin dışındadır. Bu psikolojik bir problem olabilir. Bunun için bir psikoloğa görünmenizde fayda vardır. Sağlıklı mutlu günler dileği ile.
 
 NAHİDE ÇELEBİ
 
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..