Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '13

 
Kategori
Edebiyat
 

Geçmişte yasaklanan ve beraat eden 10 kitap

10 YASAKLI KİTAP

Zamanında zamanın yönetimlerince çeşitli sebepler ile sudan bahaneler ile kitaplar yayınlandı ve yasaklandı sonra bu kitapların yasağı kalkınca binlerce insan okudu ve gazetelerde bunları promosyopn olarak bile verdiler. Milliyet Gazetesi geçtiğimiz yıllarda bu yasaklı kitapları hediye olarak vermişti. Bu kitapların kısa hikayesini sizinle paylaşalım istedim.

1. Donkişot-Carventes

Yayınlandığı 17. Yüzyılda İspanya’da zamanın yönetimi tarafından “hayırseverliği değersiz kılması” gerekçe gösterilerek yasaklanan Donkişot bugün dünya klasikleri arasında okunmaya ve cesaretli olmanın önemini vurgulamaya  devam ediyor. Zamanında bazı bölümleri çıkarılarak yeniden yayınlanan bu kitap 410 yaşında İspanya’nın medarı iftiharı olmaya devam ediyor.

2. 1001 Gece Masalları-Şehrazat

1001 Gece masallarının yasaklanma gerekçesi “ toplum ahlakını bozmak” olarak bilinir. 14. Yüzyıldan beri hayatımızda olan 1001 gece masalları halen İran, Afganistan, Özbekistan ve Irak gibi ülkelerde yasaklı olarak biliniyor. Mısır’da yasaklanması için çaba harcanmaktadır. Yasaklanmasını isteyenlere göre ”ürkütücü derece de cinsel ifadeler, ahlaksızlık ve sefalete davet ile müstehcenlik ve dine iftira” vardır.1926-1950 arasında ABD de bile yasaklanmıştır.

3. Rıfat Ilgaz-Sınıf

1944 yılında yayınlanan Sınıf aslında şiir kitabı. Fakirlikten okuyamayan insnaların hayatını anlatır. Ama yönetim tarafından kominizm propagandası yapılıyor diye yasaklanır ve yazarı hapsedilir. Bilirkişi ise suç bulamaz. 25 gün raflarda kalmıştır sadece. 6 ay hapse mahkum olur bilirkişi raporuna rağmen. “Karartma geceleri” bu hapishane anılarını anlatır. Bugün bu kitapta yer alan şiirler çocuklar için yayınlanan şiir antolojilerinde yer almaktadır.

4.Bir Avuç Gökyüzü- Çetin Altan

12. Mart döneminde sık sık hapse giren Çetin Altan tarafından yazılan bir romandır. Bu kitapta siyahi bir mahkumu anlatmıştır. Yasaklama gerekçesi de müstehcenliktir. Mahkeme daha sonra yasaklanan bu kitabın oy birliği ile serbest bırakılmasını ister. 1988 de 9 dile çevrilerek filmi bile çekilir .

5. Suç ve Ceza- Dostoyevski

Gelmiş geçmiş en iyi dünya klasikleri arasında yer alan bir roman olan Suç ve Ceza  Rusya’da gerici bulunarak yasaklanır. Fakir bir Hukuk öğrencisinin mücadelesini anlatan bir kitaptır. 1866 yılında hapisten çıktıktan sonra bir Edebiyat dergisinde yayınlanmıştır. Defalarca da  filme çekilen günümüzde tüm dünyada en çok okunan romandır Suç ve Ceza .

6. Darağacında 3 fidan – Nihat Behram

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın hikayesini anlatan bu kitap zamanında yasaklanmış ve yazarı yurt dışına kaçar. Yazı serisi olarak yayınlandığı zaman gazete toplatılır. 1976 da kitap olarak yayınlanır. 6 baskıdan sonra yasaklanır ve basılan nüshalar toplanır. Yazarı 16 yıl sonra vatana döner ama gözaltına alınır. Yayınlanmasından 21 sene sonra beraat eder. 70 e yakın baskı yapar beraat ettikten sonra.

7. Felsefenin Başlangıç İlkeleri-Politzer

Paris işçi Üniversitesinde  “Diyalektik Metaryalizm” dersinde öğrencilerinin aldığı notlardan oluşur.1942 yılında  Naziler tarafından kurşuna dizilen yazar kitabını hiç görememiştir.

8. Çizgilerle Nazım Hikmet – Savaş Dinçel- Müjdat Gezen

1978 yılında iki arkadaş  bu kitabı yayınlarlar. Savaş Dincel 7 ay çalışarak çizmiştir. 21 yıla kadar hapsi istense de yazar ve çizerinin kitap ilk duruşmada beraat eder. Kitap 2007 yılında daha renklendirilerek yeniden yayınlanır.

9. Asılacak Kadın- Pınar Kür

Özal’ın çıkardığı “Muzır Yasası” nı ihlal etmekten yargılanır yayıncı Erdal Öz ile. Beraat eden roman daha sonra filme çekilmiş olsa da filmin gösterimi de yasaklanır. Müstehcenlikten dolayı sonuçta Pınar Kür günümüzde çok okunan yazarlarımızdan  olmaya devam ediyor.

10. Minyeli Abdullah- Hekimoğlu İsmail

1967 de muvazzaf subay olan Ömer Okçu tarafından Hekimoğlu İsmail mahlası ile yazılmıştır. Çöpten toplanan kağıtlara yazılan bir romandır. Kitabı yazarken eşinden bile gizler. Mısır'da Kral Faruk zamanında inancını yaşamaya çalışan bir genci anlatır. Olay Mısır da geçmesine rağmen Türkiye’de bir kesimin çektiği sıkıntıyı anlattığından ilgi görür. Yeni Asya ‘da yayınlanır. Yakın arkadaşları dışında yazarını kimse bilmez. Bir gün arkadaşlarından biri boş bulunup anlatınca “ devletin düzenini değiştirmeye teşebbüs “ ten sorgulanır yargılanır. Daha sonra kitap filme bile çekilir ve Minyeli Abdullah’ı eski bir CHP Milletvekili olan Berhan Şimşek oynar . Kitap 85 baskı yapar.

 

  

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..