Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '19

 
Kategori
Futurizm
 

Gelecek Üzerine

“Gelecek Üzerine Tezler”

 

Gelecekte neler olacak bunu tam ve eksiksiz olarak bilmek mümkün değil ancak görünüşe göre daha mikro, nano, piko düzeydeki gelişmelerin; bizim öngörülerimizden çok farklı şeyler getireceğine şüphe yok. Geleceğin dünyamız, bizler ve yaşamımız üzerine ne getirir ne götürür hep birlikte göreceğiz.

 

 

Bundan yüz yıl önce göremediklerimizi artık görebiliyor, duymadıklarımız duyabiliyoruz, hissetmediğimiz şeylerin nedenlerini hissedebiliyoruz. Bunlara esas olan şey; mikro ve nano teknolojide olan gelişmelerdir.

 

 

Yıllar önce atom; maddenin en küçük yapıtaşı, hücreler kan ve içindeki maddeler nasıl ki tam olarak bilinmiyorsa kalbin vücudun komuta merkezi olduğu sanılıyorsa günümüzde tüm bu gizemler artık gizem olarak ortadan kalkmış ve hayata, teknolojiye yön veren gerçeklikler olmuştur.

 

 

-Kısa bir zaman sonra insanların sahada savaşçı olarak bulunmasının anlamsızlığı, fiziki bedensel olarak bir anlam ifade etmeyeceği, çok küçük ve çok etkili nano etkilerle belki de sahadan tamamen silecektir ki, böyle bir durumda milyonlarca askerin yapamadığını bir bilgisayar korsanı yapabilecek, dahası söz konusu korsan da fiziksel bir bünyeye sahip olmadığından yakalanması, hapsedilmesi veya öldürülmesi imkânsız hale gelebilecektir.

 

Modelleme metodu ile yalan makineleri icat edilecek, insanlar herhangi bir kişiden bir şey dinlerken sadece sözlere odaklanmayacak ve söz konusu konuşmacının yalan söylediğini ve yalanların filtre edip, boş yere beyinleri çöp ile doldurmayacaktır.

 

 

Herkes herkese ait verilere çok kolaylıkla ulaşabilecek, yediğinden içtiğine banka hesaplarına erişecek; siyasetçiler özellikle günümüzdeki gibi çalamayacak, sır diye bir şey ortadan tamamen kalkacaktır!

 

 

İnsanlar birbirlerinin her halini çıplak olarak görebilecek, dünya çıplaklar plajına dönecek ve kılık kıyafet ve anlamını yitirecektir.

 

 

Evlilikler ve doğumlar için ilişki saatleri ve en doğru zaman otomatik olarak yapılacak doğum kontrol ve zamanlamada herhangi bir hataya yer bırakmaksızın tamamen teknolojinin desteği ve yardımında gerçekleşecektir.

 

 

İnsanların evliliklerinde doğru eş seçmeleri doğan engelli rakamlarına bakarak pek de doğru seçimler yaptıklarını söylemek zordur. Bu konuda doğadaki en başarısız sınıftır denilebilir. Bunda insanların yapay olarak kurgulayıp kabul ettikleri dinlerin, milletlerin, milliyetlerin yanı sıra ekonomik sınıfların ve elbette pazarlamanın gücünün etkisi büyüktür. Öyle ki; insanlar şu anda değişmek ve çizilen portreye uygun bir bayan veya bay olabilmek uğruna milyarlar harcarken genetik yapılarını değiştiremiyorlar. Burun yapılarında estetik yaptırmış ve bundan habersiz olarak evlenen bir çiftin bebekleri elbette estetikli olarak doğmayınca ortaya krizler çıkabiliyor. Tüm bu durumlar aslında insanların beyinlerindeki yetersizlik duygusunu yenmeye yönelik bir pazarlama çalışmasıyken bundan milyonlar, milyarlarca insan mustarip olabiliyor ve bu konu hayatlarımızın en önemli sorunlarından biri haline gelebiliyor.

 

 

Evlilik kurumlarının yapısında da ciddi değişimler olacağı düşünülebilir. Özellikle sağlıklı çocuklar yetiştirmek üzere damızlık sperm bankaları genetik tam eşleşme sunacağından kimse kimsenin babası olmadığı asıl öz babanın banka olduğu zamanlar pek uzakta değil.

 

 

Tanrı inancında ciddi değişmeler olacağı aşikâr. Kendi ihtiyaçlarını görmekten aciz insanlar diğer insanları daha fazla ne kadar kandırabilir ve kendilerine köle edebilirler değil mi? Mekânın sahibi gelince bu aktörleri sahadan uzaklaştırmak isteyeceği düşünülebilir. Mekânının sahibinden gücü eline geçiren kişi veya güç merkezi tanımı yapılabilir.

 

 

Tabi düşününce daha çok şeyler olacağı aşikâr ancak şu anda biz maddenin belli bir aşamasına hükmedebiliyoruz. Ancak gelecekte nano’dan piko aşamasına geçildiğinde başka bir çağda olacağımıza şüphe yok.

 

 

Teknolojik gelişmeler kaçınılmaz, çünkü hızı yukarıdan tepeden yuvarlanan çığ gibi hızlanarak yuvarlanıyor.  Nerede duracağını ve neleri süpürüp yok edeceğini ise kimse bilmiyor. Yaşlı siyasetçiler, yaşlı din adamları, yaşlı para babaları iş işten geçtiğini anladıklarında muhtemelen çok geç olacak. “Kanki manki” lafları sökmeyecek ve teknoloji birçok şeyi yok edecek. Bu durumda insanların neler uğruna hayatlarını harcadıklarını gördüklerinde yüzlerinde sadece acı bir tebessüm kalacak. Bunun için miydi? Bunun için mi harcandı bir ömür…?

 

 

Yalan mekanizması tamamen ortadan kalkacak ve kimse kontrol edenlerin izni olmadan asla suç işleyemeyeceği gibi bunu aklından geçirmeyi dahi düşünemeyecek.(sanki şimdi farklı denebilir.)

 

 

Subjektif bakışlar tarih olacak, pek bahaneye yer bırakmaksızın yanlışla doğru daha netleşecek ve sıfır ve birlerin dünyasında bilimler birleşecek ve sana göre, bana göre ile başlayan cümleleri duymayacağız.

 

 

Cerrah robotlar, öğretmen robotlar, hâkim robotlar, polis robotlar kısa bir zaman içinde insanın içine yerleşecek ve kontrol en önemli yönetişim araçlarından olacak. Maddeye piko ölçüde kim hükmediyorsa bir sonraki aşamaya kadar o kazanacak.

 

 

Gelecek tarih biliminin diğer teknoloji dalları ile birlikte çalıştığı bir zaman olacak ki, doğadaki tüm sesler dönüştüğü şekillerden geri seslere dönüştürülecek, gerçek tarih yazımı yeni bir sürece girecek palavralar sona erecek. Elbette bu gelişme sadece siyasi tarihi değil, dinler tarihini de derinden etkileyecek…

 

 

Hâlihazırda dünyada binlerce din ve mezhep var, bunların hemen hepsinin en temel iddiası öbür dünyada ödül kazanacaklarını, sabretmeleri gerektiğini öğütleyen bir disiplin ve yönetim sistemin yanı sıra hükmetme aracı. Bu araçların çoğu mevcut güç merkezlerinin elinden alınacak, din sayısı gelecekte bu kadar fazla olmayacak.

 

Köleler günümüzde yaklaşık yüz yıldır özgür rolünde köleliklerine devam ediyor ve daha fazla çalışmaya ancak bu şekilde umut ettikleri için katlanıyorlardı. Artık bu hayallere gerek kalmayacak. Kölelikle efendilik arasındaki çizgiler kesin ve net olacak…

 

 

Dünyada dört sosyal sınıf olacak köleler, efendiler, cellat güvenlikçiler ve uzmanlar, makineler. Sınıflar arası geçiş zor olmakla beraber efendiler sınıfının güvenliği tehlikeye girdiğinde ve çok nadir durumlarda gerçekleşecek. Kısacası Atina Site devletlerine sadece robot makineler tüm dünyayı kapsayacak şekilde olacak.

 

 

Sıradan insanların sırrı asla olmayacak, savaşlar sona erecek ve halkların beyinlerine hükmedilmesiyle mevcutta istenmeyen yönetimler kendi halklarınca yok edilecek. ( Bu teknoloji Saddam ve Kaddafi yönetimlerine karşı bizzat denendi ve başarılı oldu, birçok devlette kontrol amaçlı halen kullanıldığı düşünülebilir.)

 

 

Gelecek yüzyıllarda insana ne kadar gerek olacak, düşünüyorum da pek gerek olacağını sanmıyorum. Sınıflar azalacak ve şu anda mevcut sınıfların gerekliliği azalacak ve gereksiz olan tüm şeyler buna insanlar da dâhil yok olacak, gerek yok!

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..