Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '15

 
Kategori
Basketbol
 

Gençler Seviyesi – Milli Takımlar ve Potansiyel Yıldızlar

         FIBA U19 Dünya Şampiyonası, U20 ve U18 Avrupa Basketbol Şampiyonaları sonrası Avrupa takımlarının gelecekte yıldız olma potansiyeli taşıyan kadrolarını gördük, sırasıyla bakalım…

        

 

         SIRBİSTAN:

 

 

         _ U19’da çeyrek final öncesi sürpriz bir şekilde Avustralya’ya kaybettiler, Dokovic-Peno-Simanic dikkat çeken isimler oldular.

 

 

         _ U20’de şampiyon oldular; Guduric MVP oldu, Rebic En İyi Beş’e girdi, Zagorac-Tejic-Apic yine etkili isimler oldular.

 

 

         _ U18’de çeyrek finalde Türkiye’ye kaybeden Sırbistan’ın belki de tek yıldızı Stojanovic idi.

 

 

         Genel olarak bakarsak; Sırbistan’ın gelecek yıllarda kadrosunu oluşturabilecek olan çok nitelikli yıldızlara sahip olduğunu görüyoruz. Oyun kurucular Rebic-Dokovic belki de yaş kategorilerinin en iyileriydi. Kızılyıldız’lı Rebic ile FMP formasına giyen Djokovic gelecek yılları domine edebilirler. Djokovic daha çok asiste yönelen bir gard, Rebic ise özellikle savunmada inanılmaz bir baskı kuruyor ve asiste gitmektense potaya gidiyor. Yine FMP forması giyecek olan şutör Guduric yaşıtlarında olmayan şut isabetine sahip. Savunmada da istekli, çok iyi bir takım oyuncusu olduğunu söyleyebiliriz. Stojanovic, Sırbistan’ın Tepic-Kalinic’te aradığı ama bulamadığı ‘çok yönlü kısa forvet’ olabilir. Turnuva genelinde 10-5-5’i geçti, o da bu yıl FMP’de forma giyecek. Uzun forvet Zagorac ve pivot Simanic de pota altında önemli isimler. Sırbistan’ın Bogdanovic-Kalinic-Bjelica-Jovic-Mitrovic-Tejic gibi önemli isimlere de sahip olduğu düşünürsek; ne kadar geniş bir kadro olacağını görüyoruz.

 

 

 

İSPANYA: Üç turnuvada da Türkiye kadar başarılı olamasa da, üç turnuvada da çeyrek final oynayıp istikrarlı bir şekilde başarı yakalayan tek Avrupa takımı oldu diyebiliriz.

 

 

_  U19 Dünya Şampiyonası’nda çeyrek finalde Yunanistan’a elendiler.  İspanya’nın turnuvada oynadığı yedi maç da beş sayının üstündeki farklarla bitti; turnuvada karşılaştıkları güçlü takımlar olan Türkiye-Yunanistan’a kaybettiler, vasat diyebileceğimiz maçları kazandılar. Beşincilik-yedincilik maçına çıkma mücadelesinde İtalya karşısında son çeyreğe 24 sayı farkla önde başlamalarına rağmen maç uzadı ve uzatmada kaybettiler.  Bu turnuvada Manresa’lı 2 numara Marc Garcia ile Amerika’da forma giyen pivot Sima ön plana çıktılar.

 

 

_ U20 Avrupa Şampiyonası’nda finalde Sırbistan’a yenildiler. Finale kadar genel olarak rahat galibiyetler elde ettiler; U20’de son beş yılda dördüncü kez finale çıkmış oldular. En İyi Beş’e seçilen uzun forvet Hernangomez istatistik kağıdının tamamında etkili olurken 14s- 8r ortalamaları yakalamıştı. Laboral’li pivot Diop da takımın bir diğer önemli ismi.

 

_ U18’de çeyrek final oynayan İspanya’da uzun forvet/pivot Vila ve gard Sergi Garcia öne çıkan isimler oldular.

 

 

Genel olarak bakarsak; İspanya’nın en büyük yıldızı Juan Hernangomez olacak gibi duruyor. Real Madrid’e transfer olan ‘94lü Guillermo Hernangomez’in bir yaş küçük kardeşi Juan son iki sezonu Estudiantes’te geçirdi. İki forvet pozisyonunda da oynayabilmesi ve dayanıklılığıyla fark yaratması, yaşıtları arasında sivrilmesini sağlıyor. Gençler kategorisinde Diop-Sima yabancı asıllı güçlü pivotlar olarak dikkat çekiyor. Gardlar’da ise Garcia’lar gelecek adına ümit verici duruyor… İspanya Milli Takımı’nda Llull-Abrines-Diez-Claver-Mirotic-Aguilar en önemli 28 yaş altı oyuncular olarak dikkat çekiyorlar…

 

 

YUNANİSTAN:  İki şampiyonada ev sahibi olan Yunanistan, ev sahibi olmadığı turnuvada ise yokları oynadı.

 

         _ U19’da yarı finalde ABD karşısında müthiş bir maç çıkardılar ama son dakikalarda kötüydüler, üçüncülük maçında Türkiye’ye kaybettiler.

 

         _ U20’de ilk tur grubunu geçemediler.

 

         _ U18’de kötü başladılar ama çok iyi bitirdiler, finalde Türkiye karşısında son beş dakikada daha iyi oynayarak galip geldiler.

 

         Oyunculara bakacak olursak; Yunanistan’ın en potansiyelli oyuncusu tabii ki Vasileios Charalampopoulos. U19’da iki iyi maç çıkaran VC, U18’de çeyrek finalden sonra inanılmaz oynadı ve MVP oldu. U19’da ise Vassilis’ten En İyi Beş’e seçilme ödülünü çalan oyuncu 2 numara Tyler Dorsey oldu. Eğitimini Amerika’da sürdüren Dorsey turnuva boyunca çok skorer bir görüntü çizdi. U18 turnuvasının dikkat çeken bir başka ismi de dev pivot Papagiannis olmuştu. Lountzis-Mouratos-Skoulidas var. Üst yapılarda ise Mantzaris-Sloukas-Giankovits-Antetokounmpo-Agravanis-Diamantakos-Koufos gibi önemli isimler var.

 

 

HIRVATİSTAN

 

 

         _ U19 Dünya Şampiyonası’nda mükemmel bir grafik çizen ve şampiyonluğu elinden kaçıran Hırvatistan, U20 ve U18’de ise dağıldı.

 

 

         Hırvatistan, bu yaz sponsorluk sıkıntısı nedeniyle en potansiyelli genç oyuncusu Dragan Bender’den faydalanamadı. Bender gelecekte takıma katılabilir mi, bilinmez. U19’un en iyi oyuncusu Marko Arapovic oldu. Geçtiğimiz yıl da Avrupa Kupaları’nda oynayan Marko, Bender’in yokluğunda Hırvatistan’ın bu kadar başarılı olmasındaki en büyük neden oldu. Saha içindeki performansının yanında takımına müthiş liderlik yaptı. Pivot Zubac da turnuvanın dikkat çeken isimlerinden biriydi. Forvetler Slavica-Bozic yine önemli isimlerdi. Gardlardan ise Kapusta daha çok dikkat çekti, Hırvatistan’ın çok dar bir rotasyon kullandığını not edelim. U20’de uzun forvet Gabric ve U18’de gard Skokna dikkat çeken isimler oldular… Üst yapılarda Bogdanovic-Saric-Hezonja-Babic-Delas-Zubcic-Gordic-Bilan gibi önemli isimlere sahipler; gençler şampiyonlarında sakatlık nedeniyle oynayamayan Mazalin’i de unutmamak lazım.

 

 

LİTVANYA

 

 

         _ U20’de çeyrek finalde Türkiye’ye kaybettiler.

 

 

         _ U18’de  yarı finalde Yunanistan’a kaybettiler ve Bosna’yı yenerek bronz madalya kazandılar.

 

 

         U18’de forvet Varnas en iyi beşe seçildi, uzun forvet Sedekerskis çok yönlü oyunuyla dikkat çekti. U20’de Valinskas-Seskus ve tabii ki Domantas Sabonis yıldızlaştılar. 26 yaş ve altındaki önemli oyunculara bakacak olursak; Juskevicius-Kuzminskas-Gailius-Gudaitis-Valanciunas dikkat çeken isimler.

 

 

 

FRANSA

 

 

 

         _ U20’de yarı finale kadar çok iyi olan Fransa, yarıda Sırbistan’a çarptı ve üçüncülük maçını Türkiye’ye kaybettiler.

 

 

         _U18’de gruplar aşamasında mükemmel olan Fransa, çeyrek finalde ev sahibi Yunanistan’a takıldı.

 

 

          U20’de Fransa’nın en önemli isimleri forvetler Luwawu-Bouitelle oldular. Kısa boylu oyun kurucu Rozenfeld ve uzun Yabusele de diğer önemli isimlerdi. U18’de pivot Gombauld ve forvet Lukaki dikkat çeken isimler oldular. Üst yapıda Diot-Batum-Fournier-Lauvergne-Gobert en önemli 27 yaş altı oyuncular.

 

 

 

 

 

 

 

 sahinarif88@hotmail.com

 

 

twitter: @arifsahin1

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..