Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '10

 
Kategori
Futbol
 

Gençlerbirliği Fenerbahçe maç analizi

Gençlerbirliği Fenerbahçe maç analizi
 

İki Alman teknik direktörün karşı karşıya geldiği maçta ciddi bir mücadele olacağını kestirmek güç değildi. Nitekim maçın ilk dakikalarından itibaren iki takım da arzulu ve agresif bir görüntü verdiler. Gençlerbirliği FB' yi kendi sahasında karşılıyor ve hızlı kontra ataklarla gol arıyordu. FB ise topa hakim olmak ve rakibe oyununu kabul ettirmek amacındaydı. Ancak oyun karşılıklı pres nedeni ile orta sahada kilitlendiğinden, her iki takım da gol yollarında sıkıntı yaşadı.

Gençlerbirliği maçta büyük takımlara karşı oynadığı klasik taktik olan 4-1-4-1 ile oynarken, FB 4-4-1-1 ile oynamaya çalıştı. Çalıştı diyorum, çünkü FB' nin saha içinde herhangi bir taktiksel disipline bağlı kalmadığını gördük. Kanatta oynamaları gereken (açıklar) Vederson ve Deivid birer iç orta saha oyuncusu gibi oynadıklarından, kanattan atak geliştirmek mümkün olmadı. Bir parantez de Gökhan Gönül için açalım. Koşuyor, savaşıyor ancak orta yapma becerisi sıfır. 2 sezondur, Gökhan' ın kavisli, tehlike yaratan bir orta yaptığına şahit olamadık. Gökhan bu konuda çok eksik ve kendisini geliştirmesi gerekiyor. Aklıma İbrahim Üzülmez' in açıklamsı geldi. Ne demişti İbrahim "orta yapmayı da becerebilsem zaten Barcelona' da oynarım". Gökhan' ınki de o misal.

İlk yarının 21. dakikasında Bilica' nın kaleci ile karşı karşıya kaldığı ve kaçırdığı pozisyon bizlere poşet forvet Guiza' yı hatırlattı. Herhalde bu pozsiyonu Bilica' dan daha kötü sadece Guiza harcayabilirdi. FB' de tüm duran topları Vederson kullandı. Vederson' un toplara sert vurduğu ortada, ancak topa hükmetme yeteneği sınırlı bir oyuncu. Vederson' un kullandığı hiçbir duran top tehlike yaratmıyor. Duran topları Emre dururken Vederson' un kullanıyor olması anlaşılır gibi değil.

Maçın ikinci yarısı da ilk yarısından farklı değldi. FB rakip kaleye ilk şutunu ancak Emre ile 61. dakikada atabildi. Dakikalar 73' ü gösterirken FB' nin kaleye şut istatistiği 0/7 idi. Yani FB' li oyuncuların kaleyi bulan şutu yoktu. Bu durumda FB' nin antrenmanlarında şut çalışması gerektiği açıkça ortada. Bu maçta diğer lig maçlarından farklı olarak 350 isabetli pas yaptı. Son 7 maç ortalaması olan 300' den 50 pas fazla idi.

Maçta GB toplu olarak 102 km, FB ise 97 km koşmuş. Gençlerbirliği FB' ye boş alan bırakmadı. Disiplinli oynadı ve Fenerbahçe karşısında hata yapmadı. Maç boyu diri kaldılar. Neticede maçın hakkı beraberlik idi.

FB' nin bu maçta en büyük zaafı kanatları idi. Vederson ve Deivid, sonra da Mehmet Topuz' da açık yerine içe kat ederek oynayınca, FB bekleri inanılmaz zorlandı. Gökhan Gönül' ün de maç içinde bu duruma isyanı vardı. Buna çözüm bulması gereken kişi Dam. İçe kat etme hastalığını engelleyecek kişi Daum. Daum ne yapıyor, maç boyu tıpkı seyirci gibi maçı izledi. "Daum' un kahreden 1-0 vizyonu" başlıklı yazıda yazmıştık; Daum' un şampiyonluğa inancı yok. heyecanı kalmamış. Bizce Daum FB defterini çoktan kapamış.

FB adına maçta dikkat çeken 2 oyuncu vardı. Biri her zamanki gibi Emre, diğeri de Gökhan Ünal' dı. Bu maçta Gökhan' ın çapraz koşularla pozisyon aradığını ve dikine rakip kaleye gitmeye çalıştığını gördük. Semih ve Guiza' dan çok daha istekli gözküyor. İlk 11' de yer verilmeli. Direkten dönen kafa vuruşu büyük şanssızlıktı. Bu golü yapsa, hem Gökhan hem de FB için herşey çok daha farklı olabilirdi.

Deplasmanda alınan 1 puan aslında kötü değil. Ligde daha çok şey değişir, ama bu Fenerbahçe değişmez. O yüzden kaybedilen bu iki puan şampiyonluğu zora soktu. FB geriden gelip sollama yapabilecek bir mental güce sahip değil. FB düzelir, forma girer, toplar diye çok bekledik, çok umutlandık ama her hafta bir öncekinin aynısını oynuyor. Bu saatten sonra Daum' un takımın başında kalması işleri daha da zora sokabilir. Bu haftaya kadar hoca değişmesine karşıydım, ancak artık durum değişti. FB'' de ışık yok. Geleceğe dönük bir umut vermiyor. Aykut Hoca' nın kolları sıvayıp sahaya inme vakti geldi gibi gözüküyor. Bence, bir sonraki hafta Daum açısından tamam mı, devam mı maçı olmalı. FB Yönetimi bu konuda çekingen davranmamalı. Aykut ile bundan kötüsü zaten olamaz.

Geçen sezon kendi blogumda ligin bitmesine 10 hafta kala FB' nin ligi 5. sırada bitireceğini iddia etmiştim. Çok da tepki almıştım. Ancak sergilenen futbol ortadaydı. Bu sene de 8 hafta kala iddialı bir görüş ortaya koyacağım. FB bu hoca ile, bu moralsizlikle, bu futbol anlayışı ve kadro zaafiyeti ile bence şampiyonluğu kaybetmiştir. Ligde daha çok maç var, rakipler de puan kaybedecektir diyenler haklılar. Ancak rakipler kaybetse de FB' de bu kayıpları değerlendirecek potansiyel olmadığı ortada. FB açısından amaç artık kupa ve şampiyonlar ligine katılmak olmalı. Bu futbolla o bile zor gözüküyor. Aykut Hoca' nın sahaya inmesi bu sebeple önemli.

Bu arada şunu ifade etmek isterim. Ortaya çıkan bu tabloda en büyük kabahat ne Daum' da ne de futbolcularda. Bu sonuçlar yönetimin, yani Aziz Bey' in eseridir. Devre arasından en yakın rakibiniz zaten yeterli olan kadrosuna 4 transfer yaparken siz sadece seyrederseniz sonuç bu olur.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..