Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Genetik gıdalar güvenli mi?

Genetik gıdalar güvenli mi?
 

Genetik olarak değiştirilmiş gıdalara yönelik tartışmalar sürerken, bu gıdaların kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bende biraz internette bu konudaki yazıları karıştırıp gündemi yakalamaya çalıştım.

Bir kısım genetik gıda taraftarı bu gıdaların tamamen güvenli olduğunu söylerken bazılarıda bunun aptalca olduğunu söylüyorlar. Beni güldüren şu yorum oldu: Eğer bir gıdaya genetik olarak müdahale edilmiş olması farketmezsizin iştah açıcı ve berbatsa Amerikalılar mutlaka sever ve sahiplenirler. Bugün Amerika’da işlenmiş gıdaların %75’i genetik olarak değiştirilmiş tahıl vb. den yapılıyormuş.

Yine üzücü olan bir şey ise eğer bir şeyin içerisinde mısır yada soya fasulyesi var ise o gıdanın mutlaka genetik olarak değiştirildiği ön yargısının yayılmış olması. Aslında tüketicilerin geleceğin gıdasını yedikleri düşüncesinde olmadıkları ve bununda umurlarında olmadığı kesin.

Genetik müdahale edilmiş ürünler; bir organizmadaki genlerin alınıp diğerine aktarılması ile oluşturuluyor. Buda bitkinin daha hızlı ve çabuk büyümesini sağlıyor.

Amerika’da Tahıl/Hububat Konseyi genetik gıda hakkında çiftçilere yardımcı olacak DVD’ler hazılatıp dağıtmış.

Çifiçiler ise “kendimin ve ailemin yiyeceği bir şeyi güvenli olmasa üretmem” gibi söylemler içindeler. Ayrıca üretimlerinin yetkili devlet kuruluşlarında denetlendiğini ve onaylandığınıda belirtiyorlar.

Gıda Güvenliği Merkezi yetkililer iise değiştirilmiş gıdaların etiketlendirilerek diğer doğal gıdalardan ayırılmasını istiyorlar. Böylelikle bu etiketi görenleri gerek gıdanın güvenliği, gerekse diğer konularda istedikleri soruları özgürce sorabileceklerini savunuyorlar. Ayrıca etiketlemenin o gıdalara yönelik alerjisi olanlarıda uyarması açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

En azından bu gıdaların olası yan etki yada zararları ancak bu etiketlerle takip edilebilir şeklinde görüşlerde mevcut.

Manavlar ise aksine bu tipte bir etiketlemenin tüketiciyi korkutacağı düşüncesindeler.

Birçok yanlış şehir efsanesi genetik gıdalarla ilgili mevcut. Öncelikle her söylenene inanmamak gerekiyor. Çünkü henüz etin, kümes hayvanlarının, süt mamüllerinin ve sebzelerin genetikleri ile oynanarak yapılmış gıdalar pazarda değilmiş. (Gerçi bazı büyük fast food firmalarının genetik olarak değiştirilmiş piliçleri kullandığıda gazeteler yansımıştı.)

En son açıklanan genetik gıda ise hayvanlara yiyecek olarak verilmek üzere hazırlanmış bir tür pirinçmiş.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..