Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '06

 
Kategori
İnternet
 

Internet’te şizofrenik alan adları

Internet’te şizofrenik alan adları
 

Şimdi hayal edin. Telefon rehberinde numaranızın başka birinin adının yanında yazmasını ister miydiniz? Eğer internet işi yapmıyorsanız muhtemelen istemezdiniz.

Madem bu yazıyı yazacağım diyerek “şizofrenik” diye bir şey uydurdum. Şizofren’in Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı : Gerçeklerle olan ilişkilerin büyük ölçüde azalması, düşünce, duygu ve davranış alanlarında önemli bozulmaların ortaya çıkması vb. belirtiler gösteren bir ruh hastalığı.

Bugüne kadar insanoğlunun kullandığı kelimeler ya yaptığı, ya hissettiği yada gördüğü bir şeylere anlamlar atamak, ad vermek ile ortaya çıkmıştır. Şimdi ise görünen, hissedilen yada yapılan bir şey olmadan yepyeni kelimeler hayatımıza anlamı sadece temsil ettiği site olarak giriyor. (Ör. Google, Yahoo) Eğer internet olmasaydı bu kelimelerin yada bu harflerin bu şekilde bir araya gelmesinin bir anlamı olmayacaktı.

İnternet her ne kadar anlamı olmasada milyonlaca insanın beynine bir sürü yeni kelime ekledi. Aslında bu kelimeler birazda jenerik kelimelerin kalmaması yüzünden oldu.

Bir de tabiki internet’te bir isim sahibi olunması önemli bir hale gelince var olan kelimeleri satın alıp satmak gibi bir iş koluda gelişti. Bilinen(sözlükte yer alan) yada firma ismi olan alan adlarını 15-20$’lara alıp milyon dolarlara kadar varan fiyatlarla satmak. Ör. Şu anda Nissan (Araba) firması Nissan.com’u kullanarak bilgisayar satan firmayı mahkemeye vermiş durumda. Belkide binlerce araba meraklısı Nissan arabaları görmek için siteye girip bilgisayarlarlarla karşılaşıyor, Nissan’ın bu müşterilere araba satışını kaçırmasıda cabası. İşte kilit nokta bu: İnsanlar gittikleri alan adının bekledikleri içeriğe sahip olmaması durumunda iş kaybı oluşuyor. (Nissan’dan istenen bedel galiba 10 milyon dolarmış)

Öte yandan Türkiye’de de bu alan adı alma çılgınlığının olduğu dönemde (1997-98) Türkiye’deki büyük internet servis sağlayıcı firmalardan birisi büyük holding ve firmalarınkini almıştı ama daha sonra bunları sahiplerine hediye etmişti. Birde hiç unutmadığım bu konudaki bir anektod şudur: Diyelim ki sizin www.abc.com diye bir alan adınız var. Bu alan adı şirketinizin adı olsun. Bu alan adının “www.fuckabc.com” yada “berbatabc.com” gibi negatif propaganda aracı olarak kullanılabilecek alternatiflerinide firmalar çokça aldılar. Ama artık hiç birini tutmadıklarına eminim.

Unutmayın: Müşterileriniz genellikle sizi markanız ile hatırlarlar. Öncelikle markanızı adres çubuğuna yazıp.com ekleyip size ulaşmaya çalışırlar. Bulmazlarsa arama motoru kullanıp sizi bulmaya çalışacaklardır.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..