Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '13

 
Kategori
Siyaset
 

Geziciler’den bir Örnekleme

Geziciler’den bir Örnekleme
 

Arşiv


Bu örnekleme kümesi, gözaltına alınanların polis tarafından verilen demografik portresi:

“Güvenlik birimlerinin, gözaltına alınan 5 binden fazla şüpheliden oluşan bir ‘örneklem’ grubu üzerinde yaptığı ‘demografik analiz’ ise Gezi Parkı olaylarıyla ilgili farklı bir bakış açısına kaynaklık ediyor.

Haklarında adli soruşturma başlatılan Gezi Parkı şüphelilerinin yüzde 50’si kadın.

Şüphelilerin yüzde 15’i ilkokul/ortaokul mezunu, yüzde 24’ü lise mezunu, yüzde 36’sı üniversite öğrencisi ve yüzde 25’i üniversite mezunu.

Devletin resmi kayıtlarına göre, şüphelilerin yüzde 56’sı 18-25 yaş, yüzde 26’sı 26-30 yaş, yüzde 17’si 31-40 yaş, yüzde 1’i 40 ve üzeri yaş grubundan.

Ayrıca şüphelilerin ekonomik göstergeleri ise şöyle: Yüzde 39’u 0- 499 TL, yüzde 15’i 500-999 TL, yüzde 31’i 1000-1999 TL ve yüzde 20’si 2000 TL üzerinde gelire sahip.

Yine şüphelilerin yüzde 78’si Alevi kökenli olup bazı sendikalar/ sivil toplum örgütleri, taraftar grupları içinde yer alanlar, ulusalcı, laik kesimler. Yüzde 12’si siyasi partilerle ilişkili, yüzde 6’sı marjinal sol oluşumlar içinde, yüzde 4’ü ise terör örgütleri ve yasal uzantıları içinde yer alıyor.

Her ne kadar eldeki örneklem grubu bilimsel bir istatistik için yeterli olmasa da fikir ve değerlendirme yapılmasını sağlayabilecek nitelikte.”

http://gundem.milliyet.com.tr/gezi-den-kalanlar-ve-farkli-bir/gundem/ydetay/1797280/default.htm

 Öncelikle örneklemin genişliği önemli:

 Bir:İstatiksel açıdan anlamlı olacak genişlikte bir örneklem bu.

 İki:Beklenmeyebilecek bazı bilgiler içeriyor.

 Üç:Gösterilerde en aktif 50 bin kişinin 5 binini içeri aldıklarını açıklayan kolluk kuvvetlerinin konumu da ilginç bir moment.

 Gelelim sayılara:

 Bir:Kadınlar yarı yarıya: Bu, belki de ilk kez olan bir durum.

 İki: Başlangıçta olay, eğitimli beyaz Türkler’in olayıydı. Demek ki sonradan araya göreli epeyi ümmi karışmış.

Üç: Olay genç olayıydı ama anımsadığım daha önce yaş ortalaması 28 olarak açıklanmıştı. Buradaki sayıya göre ise 25,8 gibi. Yine de bu, üniversite öğrencisi olmak için büyük bir yaş. Bu da yeni kuşakların evlenme ve mezuniyet yaşının ortalama +5 arttığını gösteriyor.

Dört: Bu durumda gelir belirtimi muğlak kalır. Kaldı ki SGK araştırmaları da Türkiye halkının 20 milyonunun parasız ve 10 küsur milyonunun aç-altı olduğunu imledi.

Beş:Burada polisin Aleviler’e özel bir sempatisi olduğu sonucuna varıyoruz. Uç sol görüşlüler ise konuya epeyi geç müdahil oldu.

Çıkarsamalar:

Bir:O 5 bin küsur kişinin birkaç yüzünün yaşamı bir daha düzelmemecesine kaydırılacak. Asıl yaşamları kaydırılacak durumda olan bazıları ise, çoktan yurtdışına eğitime gönderildi bile. Yani, kurularla yaşlar hala sınıf ayrımı yaşıyor.

İki:5 bin küsur küsur kişinin 500 küsur polisi yaralaması da, bunların yakalanan veya yakalanmayan bir bölümünün doğrudan aksiyon peşinde olduğunu imliyor.

Üç:Söylenmeyen ve görünmeyen bir şey, o 5 bin kişinin % 99’da olmadığı. % 99’da olan bölümün ise Alevi, Kürt, marksist gibi altkümelere bölündüğü.

Dört: Her sene doğan 1 milyon küsur kişide 5 bin küsur kişinin oranı düşük gibi. Ulusalcı % 20 için bile düşük gibi.

Beş:Her iki tarafın da pek dikkat etmediği durum, bu 5 bin kişiye karşı yürüyen 1 milyon kişinin tavrı: Açıkçası onları dışlıyorlar. Aslına bakılırsa, baştan aralarında onları istemediler ve bunu beyan ettiler.

Altı:Marjinal veya ayral, her ne denirse densin, eğer Türkiye’de bir değişim olacaksa, o değişimi bu 5 bin küsur kişinin bir bölümü yapacak. Onlar da gereksiz bir depar attılar ve maratonun bu etabını yitirdiler.

Sıradaki örneklem lütfen...

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..