Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Girişimcinin teşviki

Girişimcinin teşviki
 

İnternetten alınmıştır


Rasyonel bir projenin taslak fizibilitesinin pozitif olması için, öz sermayenin yeterliliği ve teknolojik yenilenmenin dışında, girişimcinin yeterliliğinin ve projenin karşıt sektörlerde doğuracağı taleplerin detayları ile incelenmesi, irdelenmesi gereklidir.

Girişimci yönlendirme ve teşvik programı; projenin uygulanmasını, tamamlanmasını ve sürekliliğini sağlayacak içerikte olmalıdır. Şimdiye kadar ülkemizde azgelişmiş bölgelere verilen teşvikler kapsamında gerçekleştirilen, 1000 insanın istihdamını sağlayan endüstriyel şirketlerde bile rasyonel yönetime ilişkin ön kaygının taşınmadığını görmek mevcut teşvik programlarının önemli bir eksikliğini ortaya koymaktadır. Çünkü ülkemizdeki teşvik programları için istenilen fizibilitelerde rasyonel yönetime ilişkin bir standart, bir zorunluluk aranmadığı gibi bunu teşvik eden bir faktör de yoktur. Sanki yatırım projesi olan her girişimci doğal olarak rasyonel yönetimi biliyormuş veya bu konuya ilişkin önlemi alacakmış gibi düşünülüyor, oysa ülkemizde endüstriyel şirket yöneti-mindeki en büyük sorun, yönetim bilgisinin olmaması, profesyonel yöneticilere gereken fonların ayrılamaması ve önemin verilmemesidir.

Girişimci Yönlendirme ve Teşvik Programı; yatırım projesinin salt sayısal analizini kapsamayıp, İnsan Kaynakları ve Yönetim Kalitesi faktörlerini de değerlendirecek yapıda olmalıdır. Ayrıca teşvikler, özellikle şirketin verimliliğine, karlılığına ve ihracat tutarına ilişkin verileri de kapsamalıdır.

Girişimci Yönlendirme ve Teşvik Programı girişimcinin işe küçük ölçekliden başlayıp, giderek büyümesini destekleyecek yapıda olmalıdır ki; teşvik programları rasyonel yapıya kavuşsun.

Girişimci Yönlendirme ve Teşvik Programı; işsizlerin nitelik analizine göre düzenlenmelidir ki; tüm işsizler istihdam edilebilsinler. Halen ülkemizdeki işsizler ya niteliksizdir, ya da sosyal güvence maliyeti nedeniyle bir iş yerinde kayıtsız çalışmaktadırlar, bu durumda işsizlerin niteliklerinin değerlendirilmesi kadar, çalışanların kayıtlı olması da zorunluluktan öteye teşvikler çerçevesinde değerlendirilmelidir. Yatırımın teşvik edilmesi ile istihdamın kamu maliyetinin yüksekliği temel bir çelişki oluşturmaktadır.

KADRİ KANPAK

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..