Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '08

 
Kategori
Havacılık
 

Göğ ekini biçmiş gibi

Göğ ekini biçmiş gibi
 

MELEK OLUP UÇTU


Bu dünyada bir nesneye

Yanar içim göynür özüm

Yiğit iken ölenlere

Göğ ekini biçmiş gibi….

Yunus Emre’nin genç yaşta ölenler için söylediği, “Göğ ekini biçmiş gibi” dizesi şiirsellik ötesi yaralar, içimiz ezilir, genç yaşta kaybettiklerimiz gelir gözlerimizin önüne. Tüm yaşanmamışlıkları ile..
<ı>
"Henüz herhangi bir şirkette anlaşmam yok. THY'de çalışmak istiyorum. THY'de beş altı kadın pilot zaten var. Bir bayan olarak farklı bir yaşam tarzım olacağını düşünüyorum. Yapmak istediğim meslek bu ve zorluklarına katlanacağım. Ailem seçimimi destekliyor, tercihleri de bana bırakıyor."
24 Haziran 2007 günü böyle söylemişti. Henüz birkaç dakika önce mezun olmuş bir pilot olan ve Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu 2007 yılı Mezunları Birincisi Canan Babayiğit, bir gazeteye verdiği röportajda.

2 Şubat 2008 günü, THK Çankaya Şubesi’nde, daha yeni toplanmaya başlamıştık. Her hafta yaşanan yemek öncesi koşuşturmalar olmadan, yemek saatini bekliyor, çaylarımızı içiyorduk. Ne bir telaş, ne de pişen pilavın kokusu. Bu hafta pilav, Şubemiz dışında hazırlanacaktı. On beş gün önce, TESKOMB Basın Danışmanı Sayın Gülsemin Şahin yapmıştı bu öneriyi. Bizler de Gülsemin Şahin Hanımın gelmesini bekliyorduk.

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencisi, Planör Pilotu, Model Uçak Rehber Öğretmenliği Kursu’ndan sınıf arkadaşım, devrem Bilal Gün Fidan girdi kapıdan. Her zamanki neşe dolu halinden eser yoktu. Bir terslik olduğunu anlamamak olası değildi. “Talip Amca, Canan’ı kaybettik.” dedi. Selam bile vermemişti. Gözlerinin ağlamaktan kızardığını o anda fark ettim.

“ Altı gündür direniyordu. Dün Marmaris’te Toprağa verdik.” Diye sürdürdü. Bir anda bomba düşmüş etkisi yarattı. Bilal’in söyledikleri. Canan ismi ben de bir çağrışım yapmamıştı. Ama “kaybettik” sözcüğü, içimi ezdi.

Bilal gidip gazeteleri getirince, İnönü Eğitim Merkezinin zarif öğrencisi, muzip bakışlı, güler yüzlü, güzel kızı Canan Babayiğit’in baş sayfada resmini gördüm.

Öğrenci Kantininde, balkon korkulukları üzerine oturup, ayçiçeği çekirdeğini adeta yarışıyormuş gibi yiyen o iki güzel kızdan biriydi. Nasıl da utanmışlardı, kendilerine baktığımı fark edince. Ayakları ile toplamaya çalışmışlardı, çekirdek kabuklarını, muzipçe gülmüştü.

Demek ki, o gün gördüğüm o iki fidan da artık yaşamıyordu. Neslihan Temizer’i 15 Mayıs 2005’te kaybetmiştik. İnönü’de eğitim uçuşu sırasında planör kazasında ölmüştü. O gün de aynı resim geldi gözlerimin önüne. Öğrenci kantini ve ayçiçeği çekirdeğini adeta yarışıyormuş gibi yiyen o iki güzel kızın komik halleri.

Daha sonra hiç karşılaşmadık, Canan Babayiğit’le. Sonra bir gazetede gördüm resmini. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Mezunları arasındaydı. Okulunu birincilikle bitirmiş, Havayolu Pilotu olmuştu. “<ı>THY'de çalışmak istiyorum.” Demişti verdiği röportajında

Almanya'da doğan Canan Babayiğit, Türk Hava Kurumu'nda paraşüt ve planör eğitimi aldıktan sonra Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü'nü kazandı. Okulu geçen yıl birincilikle bitiren genç kızın hayali Türk Hava Yolları'nda (THY) çalışmaktı. THY'ye başvuran Babayiğit, mülakata kabul edilince mutluluktan uçtu..

Türk Hava Yoları’nda pilot olmak için çağrıldığı mülakata giderken, bir trafik magandasının sorumsuzluğu ile yitirmişiz.

Çoğumuz okumuşuzdur gazetelerden bu acı olayı.

1984 yılında Almanya’da başlayan, Türk Hava Kurumu’nda Paraşütçülük ve Planör Pilotluğu eğitimleri ile şekillenen, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nu birincilikle bitirerek taçlandırılan, havacılığa adanmış bir yaşam. 24 yaşında bir kartal. Geleceği göklerde arayan bir Cumhuriyet Kızı, bir Atatürk Kızı, Pilot Canan Babayiğit artık yaşamıyor.

Cenaze töreninde, Canan’ın Planör Uçuş Öğretmeni, Göksel Demiröz’ün söylediği gibi; “Çok başarılı bir pilot olacaktı. Ancak maalesef olmadı. Canan melek olup uçtu”

Gökyüzü için hazırlanmış bir fidan, gökyüzü aşkı ile atan bir yürek yok edildi. Şile yakınlarında TEM üzerinde, ağabeyinin kullandığı otomobili, adres sormak için güvenlik şeridine çektiği ve kurallara uygun olarak aracının dörtlü sinyallerini yakarak durduğu sırada, trafik magandası bir dolmuş şoförünün sıkıştırdığı aracın otomobillerine çarpması sonucu kaldırıldığı hastanede, altı gün sonra yaşamını yitirdi. Tüm yaşanmamışlıkları ile, göğ ekini biçmiş gibi..

Beş yıl önce de 26 yaşındaki oğulları, Erhan'ı da trafik canavarına kurban veren Canan’ın acılı ailesine, Müzeyyen ve Erdoğan Babayiğit’e, Ağabeyi Ercan Babayiğit'e ve tüm havacılık camiasına başsağlığı diliyorum.

Mavilikler ve nurlar içinde uyu, güzel kızım.

Unutmayın1: THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.

Unutmayın2: Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..