Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Gökçek’in katıldığı Teke Tek programında SMS oylaması komedisi

Gökçek’in katıldığı Teke Tek programında SMS oylaması komedisi
 

Dün akşam Kemal Kılıçdaroğlu ile tartıştıktan sonra siyasi kariyerine bir nokta koyduğunu düşündüğümüz Gökçek için bu akşam (18 Aralık 2008) Teke Tek’te bir moral gecesi düzenlenmişti. Fatih Altaylı program boyunca doğru soruları sordu, ancak gelen yanıtları sorgulama konusunda oldukça çekingen davrandı. Ekran karşısında Gökçek’in yanıtlarından ikna olmadık, Altaylı da ikna oldu sayılmazdı ama gerektiği kadar ısrarcı olmadı. Gökçek, huzur içinde iki saat geçirdi.

Program boyunca ekranın altında bir SMS oylaması duyurusu vardı, zaman zaman sonuçları görüyorduk. 20 bin dolayında SMS gelmişken Kılıçdaroğlu yüzde 60’larda öndeydi, program bittiğinde ise 60 bin dolayında oy vardı ve Kılıçdaroğlu yüzde 48’e düşmüştü. Gökçek, bu sonuçtan çok mutlu oldu, ancak Altaylı, Gökçek için 900 ve 700 SMS gönderen iki kişiden ve Kılıçdaroğlu için 100 SMS gönderen bir kişiden sözedince durum değişti. İşte o zaman Gökçek akşamın en doğru sözünü söyledi: “Bu oylamalar sanal” dedi.

Bu SMS savaşında Kılıçdaroğlu pek gariban kaldı. Kendisi için her biri 4 SMS ücreti olan mesajlardan 100 tane gönderen yalnızca bir yandaşı çıkmış ve 400 SMS bedeli ücret ödemiş. Oysa Gökçek için bir kişi 900 mesaj göndermiş, yani 3600 SMS ücreti ödemiş, bir başkası da 700 mesaj karşılığı 2800 SMS ücreti ödemiş.

60 bin oy içinde 1600 oy yaklaşık yüzde 2 yapar, zaten Gökçek’in öne geçmesi için yüzde 2 oy gerekiyordu, onu da yalnızca iki telefonla sağlamışlar.

Son faturama baktım, 1 SMS kaç para tutuyor diye. 17.8 yeni kuruşmuş. Yani 900 mesaj gönderen kişi 3600 SMS bedeli ödediğine göre 640 YTL ödeme yapmış. Yani bir kişi çıkıyor, ülkemizde asgari ücretle çalışanın bir ayda kazandığı parayı oy olarak uyduruk bir oylamaya 2 saatte gönderebiliyor.

İşin başka bir yönü daha var. 2 saat içinde 900 SMS göndermek kolay olmasa gerek. Dakikada neredeyse 8 tane göndermek gerekiyor. Gökçek oylarının programın son zamanlarında yoğunlaştığını gördüğümüze göre, belki de dakikada 15 SMS göndermesi gerekmiştir. Bu büyük başarıyı kutluyorum!

100 SMS göndererek Kılıçdaroğlu’nu desteklemeye çalışan kişi de bu tür kötü örneklerde başkalarıyla yarışmasının olanaksız olduğunu anlayıp, böyle saçmalıklar yapmaması gerektiğini öğrenmiştir. Bu da ona yaklaşık 70 YTL’ye malolmuştur ve iyi bir ders almıştır.

Daha önceki Teke Tek programlarına göre çok fazla sakin olduğu için eleştirdiğim Fatih Altaylı’yı, tek numaradan Kılıçdaroğlu için 100, Gökçek için 900 ve 700 oy kullananları açıkladığı için programın sonunda alkışladım.

SMS oylamalarının nasıl bir komedi olduğunun bir örneğini bu akşam izledik. RTÜK buna bir düzen getirmelidir, ama nasıl?

Ankara, 18 Aralık 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..