Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Tarih
 

Gölcük (Niğde) Tarihine bir bakış

Gölcük (Niğde) Tarihine bir bakış
 

     

                   Gölcük (Limni) - Niğde Tarihinden bir sayfa

     Büyük bir ova üzerinde bulunan Gölcük karyesinin mevkii diğer yakın köylere nisbeten daha güzeldir. Erciyes dağı eteklerine kadar görünür ve garb cihetinden manzarası gayet latiftir. Mülkiyetce Niğde Sancağına ve Ruhanice Konya Metropolisine tabidir. Gölcüğün 500 hane ve 2500 ahalisi vardır. Bunlardan 250 hane hıristiyan ve diğeri islamdır. 50 sene evvel bir rivayete gore aşağı mahallede rumca lisanı konuşulur imiş lakin bu gün bütün ahali türkçe konuşur. Ancak mektepte talebe muallimleri ile rumca tekellüm ederler. Ahalisi alel-ekser ziraaat ve hayvanat beslemekle meşguldur. Bazılarıda Samson, Kavalla, Adana, Tarsus, Smyrni (İzmir) ve diğer şehirlere giderek başlıca tütün fabrikalarında çalışırlar. Karyeden on beş dakika uzak bulunan bir su menbaı tarlaları sular ve köyün iki su değirmenini tedvir eder. Bu suda gayet lezzetli balık dahi said olunur.Kışın ise karyenin içinde bulunan iki vasi göllere akar.

     Gölcüğün Ioannis Prodromos namına mevkuf oldukça büyük bir ekklisiyası vardır. Lakin iki sene evvel sarikler girip bütün tezyinatını, ikonaları ve sair kıymetli eşyayı (iera skei) sirkat eylediklerinden elyevm çıplaktır.

     30 sene evvel (1883 senesi-ç.n.) Gölcük bir mahalleden ibaret idi isede bu 30 sene zarfında ahaliden bazıları 200-300 adımlık mesafesinde 50 kadar hane inşaa ve bu mahale Yeni Köy tesmiye ettiler. Bu yeni köyden 100 adım uzaklığında 50 metro irtifaında bulunan bir tepe arhaiologoslara nazaren sunidir (tehnikon). Bu tepenin üzerinde Panagiogia mevkuf bir Parekklision ve bunun yanında beyaz mermerden iki direk (kion) yer bir kaç sene evvel tüm lakin elyevm iki parçaya kırılmış bembeyaz mermerden bir sarkofagos vardır. İşte Parekklisiyonda Noemvrios (Kasım) 7 tarihinde tesadüf eden Taksiarhon Yortusu günü ahali paniyir (panayir - f.d.) eder ve sabahtan akşama kadar eğlenirler.

     Bu tepenin eteklerinde iki sene evvel bir hanenin temel kazı içün icra edilen hafriyat neticesinde eski Byzantin (Bizans) sanatı ile yapılmış renkli küçük taşla döşenmiş bir arsa meydana çıktı. Bundan, burada bir Byzantin ekklisiyası buluduğu istinpat olunur.

     Mektebimiz 30 sene evvel ekklisiyanın karşısında inşaa edilmiş. Buna 150 ‘den fazla talebe devam ediyor ve taarif edilen dersler hemen astiki sholi derslerine mukabildir. Mektebimizin Müdürü Sinasonlu Paulos Iordanidis, muallimesi keza Sinasonlu Aikaterini Ioannu ve diğer muallim Zaharias Nikolaidisdir. Muallimeyn (iki muallimin - f.d.) ve muallimenin maaşatı cem’an 80 liraya baliğ olup koinotisin (cemaatın - f.d.) tarlalarının idaresinden.ekklisiyanın varidatından ve iki sene evvel inşaa edilen bir hanın iradından hasıl olur. Elyevm mektep ve ekklisiyanın idaresine vazifedar olan Eforodimagerontia atideki efendilerden mürekkeptir.

     Dimitrios Lazaridis, Mihail Ioannu, Hristos Iordanu, Ieremias Prodromu, Haralampos Vasileiu, Eleytherios Stayru, Dorotheas Hrodromu, Hristos Prodromu, Porfirios Filippu, Papa Koninos Papadopulos, Antonios Lazaridis, Ioannis Lazaridis, Konstantinos Prodromu.

     En Gölcük ti 26 Agusto 1913

 

     Fehmi DİNÇER

     Ankara 2005

Fotoğraf:
http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/

 
Toplam blog
: 109
: 5832
Kayıt tarihi
: 23.03.07
 
 

1959 yılında Fertek - Niğde'de doğdum. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültes..