Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Gördüğüm en zengin Ege mutfağı

Gördüğüm en zengin Ege mutfağı
 

Alaçatı'da kaldığımız Alura Boutique Hotel'in muhteşem işletmecileri, kamelyada ilk kahvelerimizi içip sohbet ederken, sanki içimizi okumuş gibi, bu tatilimiz sırasında, Ege lezzetlerini tatmak için en çok heyecanlandığımız mekanlardan olan Asma Yaprağı'na gitmek isteyebileceğimizi düşünüp, Cumartesi gecesi için önceden bize rezervasyon yaptırdıklarını söylediğinde, kelimenin tam manasıyla mest olduk.

Çünkü yaz boyunca en az 3-4 gün öncesinden yer ayırtılması gereken, hele de Cumartesi gecesi boş masa bulabilmenin imkansız olduğu bu restauranta, sayelerinde hiç stres yaşamadan, rahatça gidebilme imkanımız oldu.

Klasik Alaçatı mimarisinde, cumbalı taş evlerin olduğu sakin bir sokakta yer alan Asma Yaprağı'na ulaştığımız andan itibaren, hemen etkisine giriverdik. Ağaç dallarının altından geçerek girdiğiniz bahçesi, tatlı tatlı aydınlatılmış ortamı ve kendine özgü dekorasyonuyla, ilk adımınızda sizi anında kucaklıyor.

Hemen mekanın sahibesi Ayşe Nur Hanımla tanışıp, çok methini duyduğumuz yemeklerini denemek için nasıl sabırsızlandığımızdan bahsettim.

Asma Yaprağı gibi bir restaurant açma fikri; Ayşe Nur Hanım'ın yöresel ve özellikle mevsiminde yetişen ürünleri, günlük pazarlardan ya da komşu bahçelerden alıp mutfağında pişirme arzusuyla hayata geçmiş.

Diyor ki; "Aslında yemek bahane… Ben uzun masaları , kalabalık sofraları , sevdiklerimle hoş sohbeti seviyorum galiba"…

Ne diyeyim? İşini aşkla yapan ve dokunduğu her şeye bol bol da sevgisinden katan insanlara bayılıyorum.

Aynı esnada burasının ritüelini de öğrendim. Yemek seçimleri için masa-masa, belirli aralıklarla sizi mutfağa davet edip, buradaki çeşit çeşit yemeğin etrafında size kısa bir tur attırıp, merak ettiğiniz yemeklerin isimlerini ve eğer sorarsanız içeriklerini sayıyorlar ve sonra seçtiklerinizi sipariş veriyorsunuz.

İşte bahsettiğim mutfak orada...

Gezme sırası bize gelene kadar, içeceklerimizi seçip, etrafı inceledik. Derken yemekleri gezme ve seçme sıramız geldi.

Birbirinden davetkar görünen Zeytinyağlı Ege Mezeleri sıra sıra dizilmiş, aralarından seçim yapmamızı bekliyor. Sanki karar vermek çok kolaymış gibi... 

Evet illa ki aralarında tanıdıklar da çok ama, daha önce ismini duymadıklarınız da olabildiği için, bu kadar kısa bir tur esnasında, biraz kafanız karışıp, gözünüz dönebiliyor. Nitekim bize öyle oldu ve kolay yolu seçip, zeytinyağlıların hepsinden sipariş verdik.

Yemeklerin hazırlandığı malzemelerin en taze ve en kaliteliler arasından tek tek seçilmiş olduğunu ilk lokmanızdan itibaren hissediyorsunuz. Bütün zeytinyağlılar birbirinden başarılı...

Bademli fasulye, Taratorlu taze Börülce, Rokalı Firik salata, Yeşil domat aşı, Kimyonlu fava, Vişneli zeytinyağlı yaprak sarma, yemeklik balkabağıyla yapılan Girit usulü domates soslu fırın kabak; Sinkonta ve ismini unuttuklarım derken masanın üzerinde o kadar çok çeşit oldu ki, soğuk yemeklerden, sıcak yemeklere sıra gelemedi maalesef.

Kabak Çiçeği Dolması

Taratorlu Taze Börülce

Patlıcan Ezme

Taze Fasülye

Vişneli Yaprak Sarma

Domat Aşı

Girit usulü Domates soslu fırın kabak: Sinkonta

Enginar kalpli İç Pilav

Bu seferlik sıcaklardan sadece Boşnak mantısından birer çatal deneyebildik.

Aslında Kuzu tandırın da methini çok duymuştuk ama gecenin sonunda çok lezzetli, oldukça hafif ve sağlıklı yemekler yemiş olmanın verdiği keyifle, bu seferlik bir nokta koymak ve tandır deneme hakkımızı da bir sonraki sefere saklamak istedik...

4 kişilik böyle bir yemek için sadece 200 TL hesap ödedik. Bence bu kadar yemek ve böylesine bir ziyafet için, Alaçatı'daki diğer restaurantlarla da mukayese ettiğinizde, oldukça makul...

Resimlere baktıkça bir sonraki sefere kadar sabırsızlandığımı söylememe gerek yok herhalde.

O taraflara yolunuz düşerse, kesinlikle tavsiye ederim.

ASMA YAPRAĞI iletişim Bilgileri:

Adres: Tokoğlu Mah. 1005 Sk. No:50 Alaçatı / Çeşme
T: (0232) 716 0178

 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..