Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Görme Engelliler Rüya görür mü?

Görme Engelliler Rüya görür mü?
 

Görme engelliler hiç bir şeyi görmüyorlar ama gece rüya görüyorlar mıdır?

Rüya görüyorlarsa nasıl görüyorlardır?

Görmedikleri şeyi rüyalarında görüntülü olarak görebiliyorlar mı? gibi birçok soru zaman zaman birçoğumuzun aklına gelir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün birlikte protokol imzalayarak uygulamaya başlatığı 2000 yılından itibaren, Özürlüler Müdürlüğünde (halen) yürütülen “Özürlüler Sosyal Hayata Adaptasyonu veya Toplumun Özürlülere Adaptasyonu (ÖSHA)” isimli toplumu engellilik konusunda bilgilendirip, bilinçlendiren projede beş yıl koordinatörlük yaptım.

ÖSHA projesinde yer alan çeşitli engelleri de bulunan gönüllülerimiz ile birlikte programa katılacak İlk ve ortaöğretim okullarını, İstanbul Özürlüler Müdürlüğü’nün konferans salonunda misafir ederek veya okullara giderek konferans salonlarında sunumlar yapıyorduk. Sunumlar, engelli ve engelli olmayan gönüllü grubundan birkaç kişilik bir ekibin araya gelmesi ile yapılıyordu.

Program öncelikle fon müziği eşliğinde proje hocamız Psk.Dr.Nevin Eracar’ın bizim yaşam hikayelerimizden yola çıkarak hazırladığı “Sabahlara aynaya bakar mısınız?” metninin okunması ile başlıyordu. Bu metin, farkında olunmayan birçok şeyin de farkına varılmasını sağlıyor ve dolayısı ile duygusal bir ortamı oluşturuyordu. Ardından sunuma izleyen öğrencilere “bizlere sormak istediğiniz soruları sorabilirsiniz?” diyorduk. Hemen hemen her sunumda öğrenciler görme engelli sunumu gerçekleştiren arkadaşımıza “siz geceleri rüya görüyor musunuz?” diye soruyorlardı.

Bunun öğrenciler arasında bu kadar merak edilmesinin sebebinin ailelerin dolayısı ile toplumun bu konuda tam bir fikrinin olmamasından kaynaklanıyordu. Açıkçası ÖSHA projesi ufkumu çok açtı. Bu proje sayesinde bende kendi haricimde diğer engel gruplarını yakından tanımış oldum.

Bu yakinen tanıma ve sunumlarda paylaştıkları bilgiler sayesinde bende öğrenmiş olduklarımı sizlerle paylaşabiliyor ve yazılarımda yer verebiliyorum. Birçoğumuzun merak ettiği bu sorunun yanıtını da şu şekilde vermek istiyorum;

...

" Görme engelliler rüya görürler fakat anadan doğma görme engelli biri hiç görmediğinden dolayı rüyasını da günlük hayatta yaşadığı gibi görüyor. Sesler, dokunmalar, koku gibi algılar ile rüya görüyor. Sonradan görme engelli olan kişiler ise rüyalarını herkes gibi görerek görüyor fakat bir farkla! O gördükten sonra gördüğü şeyler değişmişse o yeni halini bilmediğinden dolayı eski zamanda gördüğü zamanki gibi hatırlayarak o şekilde rüyasında görür. Mesela o gördüğü sırada genç olan bir kişi yıllar sonra yaşlanmış olsa bile, o halini görmediğinden dolayı görme engelli kişi rüyalarında o kişiyi genç olarak görmektedir."

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..