Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Göz Ağrısı Baş Ağrısı Yapar mı?

Göz Ağrısı Baş Ağrısı Yapar mı?
 

Göz Ağrısı-Gregoire Meyer


Göz Ağrısı ile Baş Ağrısının İlişkisi
 
Migren ve baş ağrılarında göz en çok etkilenen organdır. Doğrudan gözün kızarması, şişmesi, sulanması, küçülmesi bazı migrenlilerde olduğu gibi en çok küme baş ağrısında görülür. Gözün kendisine ait problemlerinden –enfeksiyonu, göz tansiyonu-  kaynaklı göz ağrısı hatta baş ağrısı olabilir. Çoğunlukla tek taraflı göz ağrılarında, baş ağrıları sırasında oluşan otonom disfonksiyon dediğimiz duruma bağlı ağrı gelişir. 
Gözde kızarma, küçülme, şişme, sulanma benzeri bulgular baş ağrısı sırasında gelişebilir. Migren veya küme baş ağrısı atağı bittiğinde ise her şey normale döner. Göz o kadar etkilenir ki hastalar önce göz hekimine başvurabilir. 
En sık yapılan ise kırma kusurları ve gözlük kullanımı gereksinimi ile ilişkilendirilen baş ağrılarıdır. Miyop, astiğmat, hipermetrop gibi kırma kusurlarında uygun gözlükle ışığın gözün içine düşen açısı yani kırılması düzeltilmezse görme zorlukları oluşur.  Gözlük ya da uygun mercekli gözlük kullanılmaması durumunda göz kasları sınırlarını zorlayarak kasılır ve kırma kusurunu düzeltmeye çalışır. Bu durum göz küresini çevreleyen göz kaslarında ekstra zorlanmaya yol açar. Bu durum ağrıya sebep olabilir ama daha çok kişiyi hekime gitmeye zorlayan şiddetteki migren benzeri ağrılara yol açmaz. 
Aşağıda bulunan ve Migrene Çözüm Var kitabından alınan hasta örnekleri ise tamamen gözün etkilendiği ve görme kaybına gidecek kadar hasarlanabildiği öyküleri içermektedir. 
 
 “34 yaşındayım. İlk defa üniversitede on beş gün süren baş ağrım oldu. Geçen yıl doktora tezimi yazarken tekrarlayan ağrım üç ay sürdü. İki ay önce tekrar başladı, üç haftadır ağrım yok ama bulanık görüyorum. Papillit (göz sinirinin beyinden göze girdiği yerde ödem, hasarlanma) dediler, beş gün kortizon verdiler. Azaldı ama sonra tekrar görmem bulanıklaştı, bu sefer yapılan göz tetkiklerinde iskemik optik nörit (göz sinirinin hasarlandığı ve iyi kanlanamadığı durum) gelişmiş dediler. Baş ağrılarımdan vazgeçtim, görmemi kaybetmekten çok korkuyorum. Tam bir neden bulamıyorlar. Baş ağrım için küme baş ağrısına benziyor demişlerdi o nedenle size geldim.”
 
Tedavisi nasıl yapıldı?
Ağrı karakteri tipik küme baş ağrısına benziyordu. Göz bulguları ağrıyla birlikte seyrettiği için bu tabloyla ilişkili olabilirdi. Şikâyetiyle aynı tarafta kanal tedavisi eksik yapılmış bir dişi vardı. Çok stresliydi, korkuyordu, bir hafta daha göz hekimiyle tedaviye devam etti. Bulanık görmesi daha da artınca önerilen dişini yaptırma kararı aldı. Kanal tedavisinin yenilenmesini takip eden günlerde görmesi ve göz muayene bulguları tamamen düzeldi.    
 
Göz sinirinin etkilendiği, papillit (göz sinirinde ödem), görme kayıpları, bulanık görme yanısıra gözde sürekli şişme, kapanma vb. durumlarda da dişler akla gelmelidir.  
 
“6 yıl önce bahar ayında gece sağ göz çevremde ağrı ile uyandım. Bir iki saat içinde gözüm kıpkırmızı oldu ve şişip kapandı. Ağlar gibi gözümden sürekli yaş akıyordu. Ağrıdan duramıyordum. Dört gün fakültede acilde kaldım. Nörologlar, göz hekimleri birlikte tartıştılar tanı koyamadılar. Kendiliğinden geçti. Ertesi yıl nisan ayında yine oldu,  acilde yine karar veremediler. Üçüncü gün kortizonla uyuttular. 
6 yıldır her bahar bir hafta süreyle gözümü kapatan, göz çevremden üst çeneme kadar inen ağrım oluyor. Üst çene kemiğimi yerinden çıkartıyorlar gibi ağrıyor. Kendim de yıllardır diş kliniğinde hemşire olmama rağmen böyle bir hastalığın dişten kaynaklanabileceğini düşünemezdim. Diş tedavilerime ve nöral terapiye başladım. Bir haftanın dolmasını beklemeden hemen gözüm açıldı. Ağrım geçti.”
 
Göz tansiyonu (glokom) ile küme baş ağrısı arasında da bağlantı vardır. İki hafta önce baş ağrısı başlayan genç erkek hastam göz hekimine de muayeneye gitmiş ve göz tansiyonu yüksek ölçülmüş, ilaca başlanmıştı. Yirmi yaş dişi çekildikten sonra ağrısı bitti. Göz kontrolünde tansiyonu normale döndüğü için glokom ilacı da kesildi. Özellikle küme baş ağrısı sırasında göz basıncı ölçümü yapılmıyor. Daha çok hastada atak döneminde göz basıncının yükselmiş olabileceğini düşünüyorum.   
 
Baş ağrıları hakkında daha fazla bilgi için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/bas-agrisi/ sayfasına bakınız.
Gökmen Yaklaşımı ile tedavi için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.
Bilimsel, farklı, yeni tedavi için http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ sayfasına bakınız.
 
 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..