Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gözde hangi belirti hangi hastalığın habercisidir?

Gözde hangi belirti hangi hastalığın habercisidir?
 

göz


Vücudumuzda kainatı seyretmemiz vazifesini yerine getiren gözlerimiz ile ilgili bazı şikayetlerimiz olur. Bunlar ağrı, kaşıntı sorunları olabileceği gibi görüntümüzdeki bazı değişiklikler de olabilir. Bu normalden farklı yaşanan semptomlar göz sağlığımız ile ilgili hastalıklara ışık tutarken hiç aklımıza gelmeyecek vücudumuzdaki diğer organlar ile ilgili hastalıklara da yol gösterici olur. Bütün bunlardan ötürü gözde hangi belirti hangi hastalığın habercisidir? sorusunun cevabını araştırdık. 
 
Gözde Kaşıntı Yanma ve Batma 
Gözde kaşıntı, yanma ve batmanın birçok sebebi olabilir.  Ama şunu ifade etmek gerekir ki göz kaşıntısının en büyük sebebi göz alerjisidir. Gözde yanma ve batmanın ise en büyük sebebi göz kuruluğudur. Bu hastalıklar haricinde göze bir toz parçası ya da kirpiğin kaçması, korneanın çizilmesi ve göz enfeksiyonları bahsi geçen semptomlara sebep olan diğer olasılıklardır.
 
Gözde Kızarıklık ve Kanlanma
Gözün beyaz kısmında bazen damarlanma ya da kanlanma görülür. Gözlemlenen bu durum göz içinde birşeylerin yolunda gitmediğinin açık belirtisidir. Göz enfeksiyon kapmış olabilir ya da söz konusu durum alerjik bir reaksiyon olabilir. İhmal edilmemesi gereken bu kızarıklık için en kısa zamanda doktora danışılmasında fayda vardır. 
 
Gözde Ağrı Hissi
Göz yuvalarında ya da göz çevresinde beliren ağrı hissi tedavisi yapılmamış kırma kusurları, yanlış numaralı gözlük kullanımı, sinüzit, migren, yüksek tansiyondan kaynaklanabilir. Şayet kişide grip gibi enfeksiyon ya da ateşli bir hastalık varsa yine bunlar da gözlerde ağrı yapan sebeplerdir. 
 
Gözde Çapaklanma
Gözde çapaklanma hastalığın ilk başlarında pullanma şeklinde semptom verebilir. Göz çevresinde alt ve üst göz kapağının kirpiklerinde görülen bu pullanma sonrasında sarı mukus birikimi ile çapaklanma oluşur. Gözde çapaklanma iltihaplı bir enfeksiyon, göz kuruluğu ve göz nezlesi rahatsızlıklarının belirtisidir. Bunun için doktor tarafından verilecek damla tedavisi ile gözde çapaklanma kontrol altına alınabilecektir. 
 
Buraya kadar başlıklarımız gözde görülebilen ve hissedilebilen semptomlardı. Gözde hangi belirtihangi hastalığın habercisidir? sorusunun cevabını görmedeki değişiklikleri inceleyerek de bulabiliriz. Şimdi görmedeki bozuk görüntüler hangi hastalıklara işaret ediyormuş buna bakalım.
 
Görmede Bulanıklık
Göz sağlığının iyi olduğunun en iyi göstergesi görmedeki netliktir. Bu netliğin kaybolmasıyla bulanık görme sorunu ortaya çıkar. Görmede bulanıklık göz hastalıklarından miyop, katarakt, kronik göz kuruluğu ve göz tansiyonunun habercisi olabileceği gibi; kişide yüksek tansiyon, şeker hastalığı düşük kan şekeri, beyin anevrizması, mini felç, alkol zehirlenmesi ve multipl skleroz gibi bazı bağışıklık sistemi hastalıklarının da habercisi olabilir. Görüntüde netliğin kaybolması fark edildiğinde en kısa zamanda bir göz muayenesi yaptırmak gerekmektedir.
 
Görmede Işık Çakması
Ciddi bir hastalığın habercisi olabilecek böyle bir belirti gözün ağ tabakasının yırtıldığını gösterebilir. Bu önemli belirti için en kısa sürede göz doktoruna danışmak gerekir. Görmede ışık çakması beyinle ilgili bir hastalık olan migrenin haberici olabilir. 
 
Görmede Uçuşan Cisimler
Bazen kişi görüntüsünde gölgeler, siyah noktalar ya da uçuşan sinekler görebilir. Bu uçuşan cisimler gözün hareket ettiği yönle birlikte hareket ederler. Sıklıkla karşılaşılan bu durum bazı ciddi hastalıkların da haberici olabilir. Şeker hastalığı ve göz damarı tıkanıklığı sonucu yaşanan göz içi kanamaları böyle bir belirti verebilir. Üveit (göz içi iltihaplanması), retina tabakası yırtılması da gözde uçuşan cisimler oluşturur. 
 
Görmede Kayma
Bazen görüntüde kayma,  gözün içeriye veya dışarıya doğru görüntünün sonradan gelmesi gibi normal dışı bir durum yaşanabilir. Söz konusu durum kişide şaşılık veya göz tembelliği hastalıkları olduğu anlamına gelebilir. Bunun için bir takım göz egzersizleri yapılarak bu sorunların önüne geçilebilir. 
 
Çift Görme
Görme aksının birbirine paralel şekilde olması gerekirken bunun bozulmasıyla gözlerde çift görme sorunu ortaya çıkar. Çift görme şaşılığın habercisi olabileceği gibi birtakım nörolojik hastalıkların da göstergesi olabilir. Beyin tümörleri, beyin damar tıkanıklığı, nöro behçet hastalığı, kas hastalıkları, tiroid hastalıkları, diyabet ve enfeksiyonlar çift görme semptomlu hastalıklardandır. Son derece ciddi olan böyle bir bulguda en kısa sürede göz muayenesi yaptırılmalıdır. 
 
Dalgalı ve Kırık Görme
Dalgalı ve kırık görme daha çok ileri yaşlarda görülen sarı nokta hastalığının habercisidir. Bu semptomdan başka okuma güçlüğü, renkleri mat görme ve bakılan noktayı bulanık görüp etrafı net görme gibi semptomlar da yine körlükle sonuçlanabilen sarı nokta hastalığının belirtileridir. 
 
Görme Alanında Daralma
Görme alanında daralma semptomundan kasıt hasta ortamı sanki bir borunun içinden bakıyormuş gibi görür. Tedavi edilmediğinde ya da tedavide geç kalındığında körlüğe sebep olan glokom veya halk arasındaki tabiriyle göz tansiyonu belirtisidir. Görme alanında daralma inme, beyin kanaması ve beyin tümörü varlığının göstergesi de olabilir. 
 
Görüldüğü üzere göz ve görme ile ilgili oldukça fazla belirti gözde hangi belirti hangi hastalığınhabercisidir? sorusunun cevabı olmaktadır. Bütün bu bilgilerden kaynaklı olarak “vücudumuzdaki birçok hastalığın sinyalini gözlerimizden alırız” diyebiliriz. Gözlerimiz bu kadar önemliyken hem göz sağlığımız hem genel vücut sağlığımız için her yıl rutin göz muayenesi elzem olmaktadır. 
 
Toplam blog
: 5
: 1319
Kayıt tarihi
: 28.09.13
 
 

Teknoloji ve internet haberleri hakkında zamanımız oldukça yazmaya çalışıyorum. Genel işimiz SEO ..