Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '08

 
Kategori
Tıp
 

Gülerseniz, uzun yaşarsınız

Gülerseniz, uzun yaşarsınız
 

Hayatı iyi yaşamak istiyorsak, gülmeyi bilmeliyiz.

Gerçi zorla olmaz gülmek.

İçi kan ağlayan birisinin gülmesini beklemek, saçmalık olur. Ama insanları anlamak için onlara yakınlaşmak için gülmemiz gerekiyor. Victor Borges “Gülme iki insan arasındaki en kısa mesafedir.”demiştir.

Gülünce vücutta birçok olay oluyor.

Bir defa gülme beyinde başlıyor. Sonra da sinir sistemi ile bedene yayılıyor. Hipotalamus diye bir bölgemiz var beyinde, o da gülmeye duygusal olarak nasıl reaksiyon göstereceğimizi ayarlıyor. Sonuçta her zaman kahkahalar atarak gülemiyorsunuz. Düşünün kız istemeye gitmişsiniz, gelin ya da damat adayının değişik renkte çorabını, ya da damadın komik bağlanmış kötü renkli kravatını gördünüz. İçinizden katıla katıla gülmek geldi. Ama bunu o anda, ebeveynlerinin yanında yapamazsınız. Kendinizi bir odaya atar, orada yere yata yata gülersiniz. Olayı başkalarına anlatırsınız. Size çok komik gelen bu olaya başkalarına normal gelebilir. Bir de size “Ne var bunda gülecek?de diyebilirler. Bu olayı en son Recep İvedik filminde yaşadım. Bazı arkadaşlar çok gülmüşler, bazıları espirileri saçma, hatta kötü bulmuşlar. Herkesin her espiriye aynı cevabı vermesi söz konusu değildir. İşte bu olayları hipotalamus denilen bölge ayarlıyor.

Gülüyorsunuz ama gülme sırasında vücutta neler oluyor neler. Bu konuda kitap bile yazılabilinir. Her şey de olduğu gibi, gülmenin bir de kimyasal boyutu var. Nasıl kimyasal aşk vardır, bu da öyle bir şey. Vücudumuz da beş molekül gülme eyleminin oluşumuna yardımcı oluyor. Acetilkolin kas kasılmalarını; dopamin zevk almayı, Gaba spazm ve denetlenemeyen hareketleri kontrol ediyor. Serotonin neşe, keyifsizlik, öfke gibi mizaç türlerinden, nodadrenalin ise beyni uyanık tutmaktan sorumlu oluyor. Ne karışık değil mi? Ama bunlarla oluşan gülme yüzdeki 15 küçük kastan başlıyor. Onların adlarını saymayayım, nasıl olsa anlamayacaksınız. Daha sonra da vücutta birçok kası harekete geçiriyor. Bunun sonucu kahkaha atmak, kan damarlarını genişletiyor, kan dolaşımını hızlandırıyor. Bu, gülme sırasında dolaşımın hızlanması ve damarların genişlemesinin kalp hastalıklarına neden olan etkenleri azalttığı söyleniyor.

Yani gülerseniz uzun yaşarsınız, benden söylemesi.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..