Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Güllaç

Güllaç
 

Merhaba,
 
Ramazan ayıyla özdeşleşmiş  en hafif, en leziz ve en gözde tatlı güllaçtır kuşkusuz. 
İsmini, içine gül suyu katılmasından alıyor.
"Güllü aş" zaman içinde güllaca dönüşmüştür.
 Aslında yapımı çok kolay ama çoğu yerde istediğiniz lezzeti yakalayamazsınız.
 Çünkü güllaç yufkalarının da iyisi kötüsü var. Kalın olanlar sıcak sütle hamurumsu olur. Renkleri bile süt beyazdan uzaktır.
 Çok ince ve gevrek olanı makbul olanıdır.
 Bu yüzden ben yıllardır aldığım markadan şaşmam.:)
 
MALZEMELER:
 
200 gr.güllaç yaprağı (yarım paket)
 
 1,5 litre süt
 
1 büyük kupa ceviz
 
375 gr. toz şeker
 
Vanilya (1 paket)
 
Kiraz şekerlemesi ya da vişne
 
 
YAPILIŞI;
 
Tencereye sütümüzü, şekerimizi ve 1 paket vanilyamızı koyup ısıtıyoruz.
Pastörize süt kullandığım için kaynamasını beklemeden sıcak olması yeterli oluyor. 
Zaten fazla kaynatılmış süt güllacınızın  hamur olmasına sebep olur.
Güllaç yapraklarını bir kaç parçaya bölüp büyükçe bir kaba bir kat güllaç yaprağı bir kat süt olarak kepçe yardımıyla döşüyoruz.
Paketin tamamı çok geldiği için ben iki seferde yapıyorum. Tam ortasına iri iri ufalanmış cevizi ekliyorum.
Geri kalan yufkalara da süt dökme işlemini uyguluyorum. Tencerede şayet süt  kalmışsa onu da en üstüne döküyorum.
1 saat kadar oda ısısında kabarmasını bekleyip, buzdolabına kaldırıyorum. Üstünü kiraz şekerlemesi, vişne ve antep fıstığı tozu ile süslüyoruz.
Her ne kadar tatlının ismine saygısızlık  olsa da  biz de gül suyu sevilmediği için tarifime hiç koymam. 
Ama isteyenler arzu ettikleri oranda sütlerine gül suyu ilave edebilirler.
 
Afiyet olsun.