Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Güneş Enerjisi devrimi 2017 itibariyle başladı.

Güneş Enerjisi devrimi 2017 itibariyle başladı.
 

Güneş enerjisi henüz vergilendirilmemiş enerjidir.


Amerikalı mühendis Frank Shuman 1897'de önce eteri buharlaştırarak daha sonra suyu buharlaştırarak bir buhar makinesini çalıştırıp güneş enerjisinden endüstride yararlanmayı düşünmüştü.

Aradan 120 yıl geçtikten sonra O'nun bu fikri artık uygulamalarla karşımıza çıkıyor.

Dünya'daki yaşamın kaynağı, denizleri karaları ısıtan, yağmur, rüzgar ve hava hareketlerinin kaynağı  Güneş enerjisi geçmişte olduğundan daha çok  günlük yaşamımızı etkilemeye devam edecek.

Dört (4)  trilyon dolar düzeyindeki  gaz ve petrol esaslı enerji sektörü muhtemelen artan bir hızla gelecekte fosil yakıtlardan güneşe, rüzgara, hidrojene yönelecek ve daha temiz, yeşil olacak.

Bu görüşün kök sebepleri aşağıda belirtilmektedir.    

Silisyum esaslı güneş elektrik panelleri yerine şimdi kalsiyum titan esaslı, hafif kristal "Perovskit" malzemesinin kullanılacağı, veriminin kısa zamanda %4'den %20'ye çıkarıldığı, teorik veriminin %66 olduğu (silisyum panelde %32),  yarı iletken gibi çalışıp artı ve eksi yüklenip elektrik ürettiği, panelin 1 W enerji maliyetinin 0.1-0.2$ düzeyinde düşük (silisyum güneş panelinde 0.7$) olacağı, ince cam tabakası ile çatı kiremiti veya malzemesinin giydirilebileceği ifade edilmektedir. Uzun dönemde bu malzemenin toksik malzeme  kurşun içermesi ve neme dayanıksız olma sorunlarının  çözümü gerekmektedir. 

"Perovskit" güneş panelinin devrim niteliğinde buluş olduğu, ince saydam cam gibi malzemenin binalara yatay ve dikeyde çok daha kolay giydirilebileceği, güneş panel enerji santrallarının daha kolay inşa edileceği belirtiliyor. Otomobilin çarpışma olasılığı az olan yerlerine, örneğin tavan, giydirilen incecik kaplama panelin açık park yerinde, kişi çalışırken enerji toplayacağı, elektrikli araçların verimli çalışacağı belirtiliyor.  

Bir başka görüşte güneş ışığının enerji spektrumunun insan gözü görme bölgesi dışındaki banttan bir kaç kat daha geniş olduğu ve bu bandın elektrik üretiminde kullanımının verimi artıracağı görüşüdür. Bu konuda yapılan araştırmaların amacına erişeceği, görünen ve görünmeyen banttan hibrid istifade yoluna gidilebileceği ifade edilmektedir.

Esasen güneş paneli yanında maliyetin diğer unsurları elektronik kısım (şebekeye dahil olmak, gerilim regülasyonu kartı, enerji depolayıcı aküler, invertörler),  montaj donanımı ve işçilik de önemlidir. Ancak güneş enerji paneli verimli olduktan sonra bu masrafların endüstri tarafından optimize edilebileceği bilinmektedir.

2017 itibariyle ABD'de 260 bin kişi güneş enerjisi sektöründe çalışıyor. ABD yanında Çin, Hindistan, İsrail ve Almanya'da kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır.

30 yıl ömür verilen panelin, watt başına 3.8$ veya daha az maliyetle  fosil yakıt maliyetlerine yaklaşabileceği,  7-8 senede yatırım bedeline denk fayda sağlayacağı ve bu yatırımın uygulamaya değer olduğu ifade edilmektedir.

1950'lerden beri sektörde yapılan çalışmalarla eskiden 1 watt enerji için 300$ harcanırken teknolojik gelişmelerle bunun üç (3)$ düzeyine inmesi başarıdır ve adeta bir kırılma noktasıdır. LED aydınlatma teknolojisi, aydınlatmanın evlerde sadece güneş panelinden yapılması yolunu açmıştır. Yakın gelecekte diğer ev aletlerinin güneş enerjisi uyumlu olarak çalışması beklenebilecektir.

2017 itibariyle ABD'de 4.6 milyon ev güneş enerjisinden (su ısıtma, aydınlatma, klima gibi) yararlanmaktadır. 260 bin kişi güneş enerjisi sektöründe çalışmaktadır. Endüstri hacmi 7 milyar $'ın üzerindedir. Güneş enerjisi devriminin başladığı ve ileride 2030 yılında toplam elektrik enerjisi tüketiminin beşte birinin (%20) güneşten elde edilebileceği belirtilmektedir.

Sonuç:Yaklaşık 1.5 saat içinde, Dünya bir yılda harcanan enerji kadar, Güneş'ten enerji alabilmektedir. Dünyamıza erişen güneş enerjisinin binde birini (1/1000) değerlendirebilsek, şu an Dünya'da harcanan enerjinin altı (6) katına sahip olabileceğiz. Güneş enerjisi ekvatora yakın bölgelerde daha yoğundur ve Türkiye bu alanda şanslıdır. Bu imkanı değerlendirmek ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı teşviklerinden yararlanmak girişimcilerimizin çabasını gerektiriyor.

 

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..