Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Oksijen kuşağındaki Karadeniz'in Yenice'sinde, "Orman Müzesi" var!

Oksijen kuşağındaki Karadeniz'in Yenice'sinde, "Orman Müzesi" var!
 

250 metreye varan derinlikte kanyonları var Yenice'nin...


Karadeniz kıyıları boyunca turizm neden sönüktür? Neden tanıtımı az yapılmıştır? Buradaki yetkili ve etkili kişilerin turizm anlayışı nicedir?

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, yakın çekim

Bütün sorunlar, küçükten büyüğe hepimizindir. Karadenizli, zaten yeşillikler içinde oturmaktadır. Dışarlıklı gelenlerin gözüne o güzellikler  değdiğinde,  sempati uyanmakta, günübirlik turizmcilik oynanmaktadır. Üstelik, Karadeniz’de turizm mevsimi, kısadır da..

İnsanlarımızda turizm bilgisi ve görgüsü kıttır. Bacasız sanayine, asalaklar baca  eklemeğe yeltenerek, turizmi kendi alanlarına rant kapısı yaptıklarından, turizm ilerleyememiştir. İlgililer de uyumuşlardır. Tam rehavetten uyanırken, kış bastırıvermiştir. “ Bizim yazımız bu kadar” denip, millet günlük işlerine dönmüştür.

Turizmin etkili ve yetkili kişileri, bacasız sanayi turizme, baştan beri inanmamışlardır. Bu işe “kerhen” dedikleri, geçici gözle bakmışlardır.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

SAFRANBOLU'DA ZAMAN NASIL ÖLDÜRÜLÜR ACEP ?

Bir misal. Güzelcehisar’da Lav kayaları vardır. 80 milyon yıllık bu kayaların bir eşi de California’dadır. Orada turistler yaz kış mevcuttur. Döviz girdisi yüksektir. Bizde neden olmasın denildi. Şimdilerde rutin işler gibi bürokrasi çarkına takılı olarak  Bartın’da, işler yürütülmektedir. Her ağzını açan, “Turizm” demektedir ama, turizme inanç meselesi, her şeyin önünde gelir. Ki bir zamanlar, bu memlekette   bir takım resmi kişiler, “turist ahlak götürür “ diye fetva vermişlerdi. Bunu unutmuyoruz.

Karadeniz’in Yenice’sinden bahsetmek  istiyoruz. Dünyada korunması gereken  100 ormandan biri olarak gösterilen Yenice orman ve kanyonları, eşsiz bir tablo olarak gözlerimiz önüne serilmiştir.

Kanyonlarda kaya tırmanışı, rafting, yüz metrelik kanyon çukurları, şifalı suları, piknik alanlar, bisiklet yolları, 250 metrelik derinliğe varan kanyonları, her türlü ağaçların bulunduğu bir yer olan Yenice orman ve kanyonları, oksijen kuşağı içindedir.

Yaban hayatı, eko sistem güçlendirir. Yaban hayatın çeşitliliği ağaçların konumuyla bir orman müzesi gibi zengin olan Yenice, rutin tanımlara yetinilerek, bu gün değeri gözler önünden kaçırılmış  bulunmaktadır.. İlgililer hala daha “Bu vasıflarıyle Yenice, turizm bölgesi olmağa aday” diye tanımlanabilmektedir. Bizler de bu tip adamlara  turizmci gözü ile baktık yıllar yılı. Yazık.

Atağınızı, Safranbolu’dan başlatabilirsiniz Sükutun derinliklerine inerek haz duyabileceğiniz, mesut olacağınız  elementler, gayet nettir. Nasıl mı?

İlkten Safranbolu’ya gelin.. Ayağınıza bir şalvar giyin. Pabuçlarınız yemeni den olsun. Arnavut taş kaplamalı yollardan salına salına geçerek, her sokakta rastlanan  taş çeşmeden  iki avucunuzla buz gibi sudan bir için hele. Ardından da içinizden: “ Niye, buranın  bakırı gözüken, çeşmeye zincirle bağlı tası yok ki” diye geçirin. Ve taşın üzerindeki şu yazıyı okuyarak gülümseyerek düşünün  biyo: “Bak bu çeşme ne güzel, su içecek  tası yok. Kırma insan kalbini,  yapacak ustası yok”

Zaman tünellerinde Arnavut taşlı  yer döşemeleri çoktur. Burada da var. Arşınlayın sokakları. Sıra sıra evlere bakıp, asırlık  ahşap evlerden birine yaslanınız. B u  zaman tünelinin başlangıcıdır. İçiniz titreyecektir hazdan.Ve makarayı geriye sarınız. Kendinizi bir anda Yenice Ormanlarında bulursunuz.

Ormanlarda bir gurup turiste rastladık.”Bize bu yörenin tam olarak anlatılsaydı, çadırlarımızla gelirdik. Burada yeniden doğardık” dediler. Yerlilere de rastladık. Üniversiteliler de hayatından memnundular. “Efor depolamağa geldik” dediler. Restoranların  bakımsız ve  kifayetsiz olduklarını da kendilerinden öğrendik.

Yaz kış Karadeniz’de turizm yapılır esasında. Gelgelelim, aktiviteler buralarda günübirlik olarak ortaya çıkıyor, ardından da hemen sönükleşiyor. Bakmışsınız kış bastırıvermiştir.

Karadeniz’de turizm, günübirliktir.  Uzun vadeye yaymak  için büyük planlar yapmağa gerek yoktur. Potansiyel bellidir Karadeniz’de. Turizm monitörleri ve planlayıcıları hep kısa yolu, masrafsız olanı seçmiştir.  Elini, hakiki surette taşın altına koymamıştır. Yöre halkı da onlara uymuştur. Ve de bütün mesele budur.

kanyoning, çadır kampı, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting gibi doğa sporlarına elverişli bir yer burası. Özellikle kanyoning yapmaya uygun olan Şeker Kanyonu’nda, alandaki yürüyüş parkurlarıyla eşsiz doğa güzellikleri arasında huzurlu bir yürüyüş ya da bisiklet turu yapılabilir. Ayrıca kanyonun kayalıkları da tırmanışlara müsait.

Yenice Ormanları’nın bir başka özelliği de, Türkiye’nin en iyi işaretlenmiş yürüyüş ve bisiklet rotasına sahip olması. Likya Yolu’nu işaretleyerek bize uluslararası bir rota kazandıran Kate Clow’un hazırladığı bu rota, bir doğa yürüyüşçüsünün ya da bisikletçisinin tüm ihtiyaçlarını karşılar nitelikte

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç, açık hava, doğa ve su

YENİCE' NİN DERİN KANYONLARI VAR

Görüntünün olası içeriği: açık hava, doğa ve su

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta, bitki, ağaç, açık hava ve doğa

BURALARDA YAZ-KIŞ TURİZM OLMAKTA. NE YAZIK Kİ, SÜREKLİ DEĞİL.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç ve açık hava

HER YÖRENİN KENDİSİNE GÖR DAR SOKAKLQARI VARDIR.

Görüntünün olası içeriği: açık hava ve doğa

CAMDAN SEEYİR  TERASLARIYLA KANYONLAR DAHA DERİNLERE KADAR GÖRÜLEBİLMEKTEDİR.

Görüntünün olası içeriği: dağ, gökyüzü, açık hava ve doğa

ADIM BAŞI BÖYLESİ GÜZELLİKLER SERGİLENMEKTEDİR YENİCEDE

Görüntünün olası içeriği: dağ, gökyüzü, ağaç, köprü, açık hava, doğa ve su

BİR BAŞKA SEYİR TERASI.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, bulut, açık hava, doğa ve su

SANKİ  BİR YAĞLIBOYA. PEYZAJI GİBİ. AMA HAKİKAT.HER TARAF ORMAN MÜZESİ

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç, açık hava, doğa ve su

ENTERSAN YAPITLAR VAR YENİCEDE

Görüntünün olası içeriği: açık hava, doğa ve su

KİMİ KANYONLAR YÜRÜYEREK GEÇİLİRKEN, KÜÇÜK GÖLETLERİ DE YÜZEREK GEÇMEK MÜMLÜN

Görüntünün olası içeriği: dağ, ağaç, gökyüzü, çim, açık hava ve doğa

SEYİR TERASLARI

Görüntünün olası içeriği: ağaç, bitki, gökyüzü, açık hava, doğa ve su

KANYON DERİNLİĞİ BAZI YERLERDE 250 METREYE UJLAŞIYOR

Görüntünün olası içeriği: ağaç, bitki, açık hava, doğa ve su

YENİCE ORMANLARI BİR MİSAFİR ODASI GİBİ DÖŞENMİŞ SANKİ. BURALARI İÇİN ORMAN MÜZESİ DİYORLAR

Görüntünün olası içeriği: bitki, köprü, ağaç, açık hava, doğa ve su

ROMANTİK DEĞİL Mİ?

Görüntünün olası içeriği: bitki, açık hava, su ve doğa

MUHTEŞEM YEŞİLLİKLER MANZUMESİ

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..