Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '08

 
Kategori
Eğitim
 

Güvenilir olmak kişiye ne kazandırır?

Toplumların yönetimine talip olan insanların özellikleri çok önemlidir. Çünkü yönetim esnasındaki hata veya mükemmellik kendisine yol açabilirde, tersi geleceğini karartabilirde. Yönetime talip olan kişilerin bugüne kadar ki icraatlarına bakılmaktadır.

İcraatlarında fayda çoksa umulur ki, yöneteceği topluma faydası olur.

O zaman durum şu merkezde oluyor. Önce insanların kendisini yetiştirmesi gerekiyor. Yöneticiliğe talip olan insanlar hak hukukta titiz olmalıdırlar.. Yöneticilik belli vasıfları olan insanların maharetiyle hayat bulur. Görülmeyeni görmelidir, sezgisi güçlü olmalıdır.

Yöneticinin en önemli özelliği ne olmalıdır?

Yöneticinin ilk özelliğinin doğruluk- güvenirlilik olmalıdır. En büyüğünden, en küçüğüne herkes o kişinin ismi geçince o mu “evet “ güvenilir kişi demelidir.

İnsanları yönetmeye aday olan kişilerin öncelikle vaatlerinde sadakat olmalıdır. Yönetimden önce böyleydi, ee yönetime geldik böyle oldu , sözünün ne kadar çiğ söz olduğunu anlatmaya gerek var mıdır? Bu tür toplum hizmetine talip insanlar geçmişteki başarılı ve ünlü yöneticilerin hayatlarını okumaları gerekir.

Kendi düşüncesine yakın olan yazarların yazmış oldukları eserleri analiz etmeleri elzemdir. Kişilerin hukukunun ihlallerinin neticesinin , ayrıca amme hukukunu çiğneyen insanlarının hayatlarının akıbetini dinledikçe insanın mal olduğunu okumalıdır.

bilinen hadisedir ama anlatmakta fayda var.. Halifenin birisinin çalışması esnasında arkadaşı gelir.Çalışmakta olan yönetici, aydınlatma aracını söndürerek, yeni bir aydınlatma aracını yakar ve de muhabbette öyle devam eder.

Arkadaşı bu duruma şaşar. Niçin böyle yaptın? Yananı söndürdün , yanmayanı yaktın. Fark burada der yönetici. Milletimin malını sadece milletimin işi için kullanmalıyım.

Kendi özel işimde ise, kendi şahsi aydınlatma aracımı kullanmalıyım. İşte geçmişteki yönetim de bulunanlarımız böyleydi.

Şimdi de mutlaka bu tür insanlar vardır. Yeryüzünde ne iyi insanlar var… Devlet malının kuruşunun hesabını yapanlar var. Çünkü hesabının çok çetin olacağını bilmekteler.

Kendi özel eşyalarımıza sahip çıktığımızdan daha ciddi manada ammenin malını korumalıyız. Devletin malı bize emanet edildiyse onu gözümüz gibi korumalıyız. Canımız gibi değerini bilmeliyiz. Asla şahsi işimize kullanmamalıyız.

Önde bulunmanın riskinin ne kadar çok olduğunu hepimiz biliriz. Halkın içine girince olumlu veya olumsuz olmadık sözler sarf ediliyor, olabilir.

Yönetici hiçbir zaman güvenilirliğini kaybetmemelidir. Güvenilir olmak, o kadar zor değildir. Belli kurallara uyduğunuzda güvenilir olmak çok kolaydır.

Mesela sözünüzde durunuz, kimseyi aldatmayın, boş vaatte bulunmayın.

Güvenilir olabilmek , dünyanın en zengin insanından daha zengin hale getirir. Hiçbir itibar güvenirliliğin kazandırdığı itibarı insanlar arasında ki onuru sağlayamaz. Tarihi gerçeklerde bunu ispatlar. İnsanların hayatını bire bir yaşayan ünlü yöneticilerimizin namı , sırf güvenilir olmalarındandır.

Güven duygusu ne kadar güzel huydur. İnsanların arkasından ihanet etmez. Fitne , fesat çıkarmaz. Güvenilir insanla konuşmak , dertleşmek ne kadar sürerse sürsün insan sıkılmaz. Gerilmez.

Bazı insanlar günümüzde fakülte okumuş, hatta dini öğretimini en üst seviyede de yapsa, halkın gözünden düşmüşse, okuduğu okulun bile anlamı olmaz.

Okuluna da kötü sözler konuşur bu halk.

Çünkü en büyük sermayeyi yemişsin. Tüketmişsin, o zaman asla bir daha belin doğrulmaz. Halkın nazarında geçmişte iyilikler yaptıysan bile, heba olur.

Öbür taraftan ilkokul mezunu birisi iflas etse de, güvenilirlik sıfatı üzerindeyse o kişi her zaman iyi insandır.

Önce güven duygusu, gerisi laf… Güvenir biri değilsen , diplomanın, kariyerinin anlamı kalmaz.

Halkın değerlendirmesini arkaya atamayız. Yok sayamayız, yok sayanları gördük. Eğer sorumluluk aldıysanız mutlaka güvenilir olmalısınız. Güvenilir olmak hayat enerjiniz olursa korkmayınız. Siz daima toplum hizmeti yaparsınız. Toplumdan da dua alırsınız, yardım da alırsınız.

Güvenirli olmak , sizin için dünyayı ayağınızın altına serer.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..