Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '09

 
Kategori
Haber
 

Haber Kaynağı ve Gizlilik

Haber Kaynağı ve Gizlilik
 

ezgi umut


Haberin kaynağının gizli kalma ilkesinin kaynakların korunması açısından çok önemli olduğunu görebiliyorum. Ancak korunması gereken haber kaynaklarının dürüst ve doğru kaynaklar olması gerektiğini de düşünüyorum.

Varsayalım ki bir gazeteci veya muhabir herhangi bir haberi aldı kaynaktan belgesiyle ve yayımladı.

O haber nedeni ile bir başka kişi suçlandı.

Suçlanan kişi mağdur olduğunu söyledi. Suçu kabul etmedi.

Soru 1
Suçlanan herhangi bir kişi suçlayıcı belge ve bilgiyi kimin sağladığını bilme, ve gerçek belgeyi görme hak ve özgürlüğüne sahip midir değil midir?

Soru 2 Varsayalım ki kamuoyunu uzunca süre işgal eden bir olayda
Suçlanan kişinin suçsuz olduğu ve belgenin sahte uydurma olduğu anlaşıldı haber kaynağının deşifre edilmesine gerek kalmadan. Hem suçlanan kişinin hem de kamuoyunun hak ve özgürlükleri ve bilgilendirilme özgürlüğü bağlamında sahte haber kaynağının açıklanması gerekir mi?

soru 3 Aynı bağlamda yani soru 2 ve soru 3 bağlamında aldığımızda, yargılamalarda kullanılan GİZLİ ŞAHİTLİK müessesinin ülkemizde uygulanma yönteminin de yukarıdaki sakıncaları içerdiği ve Batı ülkelerindeki şekliyle** uygulanmadığı söylenebilir mi?

soru 4
Yukarıdaki üç sorunu yanıtının HAYIR olması durumunda herhangi bir toplumun bir kaosa sürükleneceğini de söylemek olası mıdır? Şöyle ki nasılsa haber kaynağı saklı kalacak diye insanlar birbirleri hakkında sahte belgelerle jurnaciliğe başlarsa ne olur?

Linkini verdiğim haberi okuyunca, genel olarak aklıma gelen sorular bunlar oldu.

http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=15&ArticleID=1108462&Date=19.06.2009&b=Taraf muhabiri ifade verdi&ver=43

** Önemli Not: Gördüğümüz filmlerde Gizli Şahit diye bir şey yoktu. Şahit adıyla sanıyla mahkemede kamuoyu önünde ifadesini verir şahitliğini yapar. Şahitlik yapıncaya kadar olan süreçte kendisi ve ailesi korunur saklanır ama gelip mahkemede dünyanın gözü önünde şahitliğini yapar. Ondan sonra yüzü mü değiştirilecek kimliği mi değiştirilecek bunlar mahkemede açıkça şahitlik yaptıktan sonra uygulanan koruma şekilleridir.


<ımg height="60" alt="" src="http://i.milliyet.com.tr/Banner/bbog_34tl.gif" width="300" border="0">






 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..