Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

27 Ağustos '12

 
Kategori
İnançlar
 

Hacı Bektaş Veli - 1

Ülkemizde her yıl Ağustos ayı içerisinde Nevşehir’in Hacı Bektaş ilçesinde; Hacı Bektaş’ı anma törenleri yapılır.
Bu törenlere her dilden, her dinden, her siyasi görüşten ve her ırktan insanlar katılırlar. Çünkü Hacı Bektaş: “Bütün tavlalardan kopanlar bizim tavlamızda eğlensin” diyerek kapılarını herkese açmıştır.
Kimdir Hacı Bektaş?

O’nu daha iyi tanıyabilmek ve anlayabilmek için 13. yüzyıl Anadolu’sunun sosyal ve siyasi yapısını bilmek gerekir.

O yılların Anadolu’sunda toplum kaynamaktadır. Haçlı Seferleri iki yüzyıldır süregelmektedir. Moğollar Anadolu’yu işgal etmiş,her tarafı yakıp yıkmaktadır. Yine bir yandan Türkmen ayaklanmalarıyaşanmaktadır. 1239-1240 yıllarında ünlü BABAİ ayaklanması olmuş ve Türkmenlerin büyük çoğunluğu kılıçtan geçirilmiştir.

1243 yılında Selçuklu Devleti KösedağSavaşı’nda Moğollara yenilmiş ve egemenlik Moğollar’a geçmiştir.
Anadolu bakımsız. Anadolu harap. İnsanlar aç ve yoksul.
 
İşte tam bu sırada Anadolu’nun bel verdiği bir anda insanların birbirine el vermesi gerektiğini gören HACI BEKTAŞ VELİ ortaya çıkar.
Hacı Bektaş, 1209 yılında Horasan’ın Nişabur kentinde doğmuştur. Babası Muhammed İbrahim El-Sani, annesiyse Hatem Hatun’dur. Kesin olmamakla beraber, soyunun 12 İmam’a bağlı olduğu söylenir. “Seyyid”liği buradan gelmektedir.
Hoca Ahmet Yesevi’nin tarikatına bağlıdır. Eğitimini Ahmet Yesevi’nin halifesi olan Lokman Perende’den aldığı savunulur.
 
O bir “Horasan Ereni”dir.
Anadolu’ya amaçlı gelmiştir. Anadolu’nun toplumsal-siyasi koşullarını yeniden şekillendirecektir. Bunun için de seçtiği toplum kesimi kırsal kesimdir. Kırsal kesim köylülüktür. Türkmen köylüsüyle işe başlayacaktır.
 
Sulucakarahöyük’e (Hacı Bektaş) yerleşir. Halkı toparlar. Onlara imece sistemin, ortaklaşacılığı, paylaşımcılığı öğretir. Kadını, yaşamın her alanına ortak eder. Kadın-erkek eşitliğini savunur.
Her türlü ayrımcılığa, ötekileştirmeye karşıdır. Her dinden ve her ırktan olan insana kucak açar. Mezhep ayrımcılığıyapmaz. Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında köprü olur. Onlara birlikte yaşamayı öğretir.

Toplumsal felsefesini demokrasi, laiklik ve çağdaşçı bir anlayış üzerine kurmuştu. O’nun öğretileri güncelliğini hep korumuştur.
Günümüzün Türkiye’sinde bir Horasan Ereni olan Hacı BektaşVeli ve onun düşüncelerine ne kadar da çok ihtiyacımız var.
 
Kendisini daha yakından tanımak için gelecek yazımda “HACI BEKTAŞ VELİ VE YAŞAM FELSEFESİ”ni anlatacağım.
 
 

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..