Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '16

 
Kategori
Mizah
 

Hafta sonu çerezi / Su sorunu

Siyaset, “kaynakların bölüşümü alanındaki örgütlü mücadele”, ya da “çıkarları gerçekleştirmek için devleti kullanma”, olarak algılandığı için siyaset erbabı ülke sorunlarını 4 yılda bir anımsıyor; çözüm önerilerini seçimden seçime seslendiriyorlar.

Ben, araba devrilmeden yolu gösteriyorum. Küresel ısınmayla ilgili olarak öncelikli sorunumuz olmaya aday olan susuzlukla ilgili önerilerimi sıralıyorum. Belediyeler kendi koşullarına uygun olan yöntemi seçip uygulasınlar. Para filan da istemem.

*Yağdır Mevlam Su Yöntemi: Önce meteorolojiden hiç olmazsa birkaç damla yağmur çiseleyeceğine ilişkin bilgi alınır, sonra cemaat gözlerden ırak bir yamaca götürülür. Bir taraftan “Tanrım biz beceremiyoruz, sen bizi bu aymaz yöneticilerden kurtar” anlamında dualar okunurken, bir taraftan da Şaman ritüellerine başvurularak avuçlar yere çevrilip vücut diliyle yukarıya yağmur işareti gönderilir. Bu yöntemi uzaktan izleyenler, hafif çise eşliğinde yanıt olarak yukarıdan gelen o tanıdık işareti de görürler.

*Papaz Malthus Yöntemi: Kızılırmak gibi ağır metaller ve siyanür açısından zengin bir su sisteme eklemlenir. Ya da uygun aralıklarla sular kesilerek, atık suların ters basınçla musluklara kadar ulaşması sağlanır. Böylece yaratılacak salgın hastalıkların yol açacağı ölümler sonucu kent nüfusu yarı yarıya azalacağından su sorunu çözümlenmiş olacağı gibi, kişi başına düşen yıllık gelir de artar.

* Göçürme Yöntemi: Yumurta kapıya dayanmışsa erken davranıp homurdanmalar başlamadan “bidonunu da al git” önermesiyle göç yolları gösterilir. Gösterme sırasında vücut dili ne kadar ustalıkla kullanılırsa o kadar kolay sonuç alınır.

*IMF Yöntemi: Seçim kömürleri dağıtılırken kullanılan yöntemden esinlenilen bu yöntemde, barajlarda su kalmayınca bir sonraki yılın suyu kullanılır. 

*Suyun Sakımı Yöntemi: Her eve bir arıtma tesisi kurularak bütün atık sular, son damlasına kadar yeniden kazanılır. Böylelikle devridaim sağlanacağından bir ibrik suyla kırk yıl yaşamak olanaklı hale gelir.

*Selleme Yöntemi: “Suyumuz akmıyor, devlet nerede!..” diye cavcav edenlere; “Aha size su”, dedikten sonra ana borular patlatılarak ortalık sele verilir. Halka “Ben ettim siz etmeyin, bir daha su istemek mi, tövbe” dedirtildiğinde sorun çözümlenmiş olur.

*Demokratik çözüm: Su faturaları düzenlenirken, kullanılan su miktarının karesi alınır. Örneğin 1 metreküp su kullanan için, 1x1=1 YTL., 40 metreküp su için 40x40=1600 YTL... gibi. Böylelikle su zenginlere özgülenmiş olacağından, hem şeffaf hem de demokratik bir yöntemle sorun çözümlenmiş olur.

Seçim yönetenlerimizin.   

 
Toplam blog
: 54
: 55
Kayıt tarihi
: 18.06.16
 
 

Kaya Çetin, 1944 yılında Refahiye'de doğdu. İlk ve ortaokulu memleketinde, liseyi Sivas'ta okuduk..