Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '16

 
Kategori
Dünya
 

HAK EDİLMEMİŞ ZENGİNLİK

Sebepsiz zenginleşme rehavete sebeptir. Sebepli yok olmaya götürür, derken alay eden insanlar son olaylardan ötürü "ne oldu da böyle oldu" demişler midir acaba?

Zenginlik temelleri sağlıklı atılmış bir merdivenin basamaklarını tırmanmak gibi altı dolu, bir kültürdür. Evet, bakıldığında bir arabası, bir evi olan iyi bir geliri ve işi olan insanlar bunu çok kısa zamanda elde etmenin mutluluğunu yaşamak hakları. Ancak üretim ve üretimin aşamalarını bilerek seviye atlamak, farklı bir kültürel durumu da beraberinde getiriyor.

Zenginlik, elindeki bir ürünü satarak Ortadoğu tarzı kısa vadede de olabilir veya Avrupa tarzı zenginlik olabilir. Avrupa tarzı zenginlik; yıllarca süren savaşlardan Orta Çağ karanlığından papazların Avrupa'sından Sömürgecilik ve Rönesans ve akabinde yaşanan "sanayi devrimi"

Genel olarak, bir kural vardır, maddi olarak durumunu düzelten bir insan dünya malına ve kazanma hırsına sahip olur ve kendine güveni gelir. Kendine güveni olan ve deneyselliği olan insanları basit şeylerle korkutulamaz. Kan ve gözyaşı ile devam eden yüz yıl savaşları. İngiltere Fransa, Fransa-Rusya, Fransa Amerika vs. Tüm bunlardan daha da önemlisi, üretim ve standartların oluşması ile kurulan bir zenginlik. Avrupa'daki teknoloji ile diğerlerini kıyaslama açısından bir örnek; Nobel kardeşler Bakü'de 1870'lerde dört yüz metre derinlikten petrol çıkaracak teknolojiye, bilgiye ve imkânlara sahiptiler ve tüm Rusya'nın Avrupa'nın gaz yağı ihtiyacını kurdukları dağıtım ağları ile karşılayabilecek güce ve sisteme sahiptiler. Avrupa ve Avrupa kültürü zenginliğin kurallarını ortaya koyması açısından zenginlik, para kuramı ve sistemin kitabını yazan, günümüz sisteminin mimarlarıdır. Para kazanmanın sürekliliğini, bilginin önemini anlayan bu topluluklar sistemlerini uzun vadeli bir satranç oyunu siyaseti ve taktiğine göre hazırlamışlar.

Yerinden yönetim diye adlandırılabilecek bir sistemi ülkelerinden çok uzakta uygulama becerisine sahip olan bu sistem tehlikeyi anında haber veren, ülke kaynaklarını, önemli noktalarını da ellerinde tutmalarına olanak sağlıyor. Öyle ki; eskiden gizli gizli yapılan bu uygulamalar artık açıktan yapılıyor.

Nedir bu uygulamalar; Eğitim sisteminin tıkanması, Askeri sisteminin tıkanması, basının kontrol altına alınması, aşırı borç batağına batırılması, güvenlik sisteminin tıkanması, dini inanışlarına darbe vurulması olmak üzere birkaç aşamadan oluşuyor. Bunu yapmak güçlü bir ülke için hiç de zor değil; hâlihazırda ekonomik sıkıntıdan bunalan herkes nasıl olsa bu ülkelere göç etmek için can atıyor. Artık bunu gizleme gereği hissetmeyen egemen güçler "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" gibi kitaplarla soygunu ve vurgunu nasıl yaptıklarını da gayet güzel açıklıyorlar. Sadece bu kitap serisi olsa iyi; hâlihazırda söz konusu ülkenin beyinleri en iyi beyinleri de zaten onlar için çalışıyor.

Sistem ne zaman tersine döner; Artık çok geç. Ancak egemen güçlerin bünyesinde bulunan bazı insanlar ancak bu sisteme isyan etmeleri ile tersine başlayan bir süreç gerçekleşmezse mat pozisyonunda bulunan ülkelerin bir hareket meydana getirmeleri, hareket vücuda getirebilmesi çok ama çok zor.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..