Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Halk, partilere ne mesaj verdi?

Halk, partilere ne mesaj verdi?
 

Resim: www.milliyet.com.tr


2009 yerel seçimi sonuçlandı, halk başkanlarını seçti. Ülke genelinde iktidar partisi oy kaybetti. AKP umduğunu bulamadı. İktidar partisi, dağtılan kömürlerin, beyaz eşyaların, hediye çeklerinin vs. karşılığını tam olarak alamadı. Sakın ola halkın AKP'ye nankörlük ettiğini düşünmeyin haa... AKP'ye verilen oyların çoğu bu yardımlar göz önünde bulundurularak verildi. AKP bu yardımları yapmamış olsaydı, yerel seçimler iktidar partisi adına tam bir hezimetle sonuçlanabilirdi.

AKP'nin Türkiye genelinde yaşadığı oy kaybının başlıca nedenleri: Partinin, yanlış politikası, açılımların halktan gerekli desteği görecek cinsten belirgin ve sorun çözücü olmaması, yapılan yardımların oy için yapıldığının gözler önüne serilmesi ve sadaka tartışmaları ve Başbakan Erdoğan'ın "sadaka kültürümüzde olan bi'şey" sözü, Ergenekon Davası, Deniz Feneri skandalı, telefon dinlemeleri ve halkın bu dinlemelerden son derece rahatsız ve tedirgin oluşu, ekonomik kriz ve alınmayan ya da alınmakta gecikilen önlemler nedeniyle halkın cepteki parasının erimesi, Başbakan'ın "Kredi kartı mağdurlarını dürüst bulmuyorum!" sözü, Adalet Bakanı'nın hizmet istiyorsanız oyunuzu iktidar partisine vereceksiniz tarzındaki sözleri, pek çok bakanın buna benzer tavırları ve daha bir çok neden AKP'ye oy kaybettirdi. "Daha Davos'a gelmem!" sözü bile iktidar partisini, erimekten kurtaramadı.

CHP'nin oylarını artırmasındaki nedenlerden birkaçı: CHP'li Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolsuzlukları halka anlatması ve halkın bu sebeple CHP'ye inanması, partinin büyük oranda kazandığı inandırıcılık vasfını Sayın Deniz Baykal'ın konuşmalarında kullanması ve partinin gerçekleştirdiği icraatların ve uyguladığı politikanın sorun çözücü olduğunun ortaya çıkması, yani Cumhuriyet Halk Partisi'nin, uyguladığı sert politikasını son dönemde yumuşatması nedeniyle CHP oylarını artırmıştır. Ayrıca gerekli açılımların hayata geçirilmesinin de bu oy artışında -az da olsa- payı vardır.

Diğer partilerin oylarını artırması da AKP'nin hatalı politikasından kaynaklanmıştır. Halk AKP'yi uyarmış, diğer partilere sandık yoluyla mesaj göndermiştir.

Millet; AKP'ye: Seni oraya biz getirdik, götürmesini de biliriz! Bizi unutursan, biz de seni unuturuz. Oy için yardım yaptığını anlarsak, yardımı alırız ama oy vermeyiz, dedi.

CHP'ye: Senin ne yapmak istediğinin farkındayız. Ama bize ne kadar yaklaşırsan, biz de sana o kadar yaklaşırız. Sözlerini yumuşatır ve de gerektiği yerde, gerektiği gibi konuşursan ve bu konuşmaların bizden yana olursa biz de senden yana olur oyumuzu sana veririz, dedi.

MHP'ye: Kabuğundan çık, muhalefeti gerektiği gibi ve kendine güvenerek yap. Ülkünü genişlet, bizi milliyetçiliğinle gururlandırmaya devam et. Biraz daha kararlı olursan ve bu karalılığını bize gösterirsen biz de sana oyumuzu veririz, dedi.

DSP'ye: Biz sana değil, adaylarına oy verdik. Biz seni yine de seviyoruz, sana inandığımızda kazandırmasını biliyoruz. Doğru hareket ettiğinde oyumuzu sana veriyoruz. Ama gün liderlik yarışına girme günü değil, gün birlik olma günü!.. Tarafını belirle ve gerekeni yap! İnan ki, yine oylarımız senin düşüncelerinden yana olacak ve düşüncelerin ve hedefine ulaşman kolay olacak ve bundan çok sevdiğin halkın karlı çıkacak, dedi.

2009 yerel seçimleri tüm partiler ve millet adına hayırlı olsun. Her zaman kazanan demokrasi olsun.

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..