Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
Sağlık
 

Hamilelik ve besin destekleri

Hamilelik ve besin destekleri
 

Anne adayları el sabunundan vitaminlere kadar

her şeye çok dikkat etmeli

 

Hamilelik dönemi her anne adayı için yaşamı boyunca en hassas, en dikkatli ve en şüpheci oldukları zorlu ama bir o kadar da mutlu ve keyifli bir 9 ay 10 günlük süreçtir. Bebek bekliyorsak, halk deyimiyle iki canlı isek nelere dikkat etmeliyiz? Neyi yapmalı, neyi yapmamalıyız?

Hamilelik ve besin destekleri

Günlük yaşamın olmazsa olmazları arasındaki vitaminler anne adayları için çok daha önemli. Anne adayları hem kendilerini hem de bebeklerini özenle beslemek için bazı vitamin ve minerallere her zamankinden daha fazla gereksinim duyar. Bu dönemde özellikle kalsiyum, iyot ve demir gibi sağlığımızın temel taşlarında eksiklik söz konusu olmamalı.

 

Kalsiyum:Hamile kadınlarda günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg’dır. 60 gr beyaz peynir, yarım kg yoğurt tüketilmesi kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır.

 

Demir:Kırmızı yağsız et, derisi alınmış tavuk, balık, yumurta, baklagiller, yeşil sebzeler en önemli demir kaynaklarıdır. Anne adayının günlük demir ihtiyacı 15-20 mg civarındadır. Bu miktardaki demiri, beslenmeyle almak söz konusu olmadığı için ilave demir alınması gerekebilir. Demirin C vitamini ile alınması, emilimini artıracağı için C vitamini açısından zengin meyve ve çiğ sebzeler, demirden zengin gıdalarla birlikte tüketilmelidir. Çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden de uzak durulmalıdır.

 

Çinko:Dokuların yenilenmesi, korunması, onarılması ve yeni hücrelerin oluşmasında ve beyin gelişiminde önemli rol oynayan çinko, bağışıklık sistemi için de vazgeçilmezlerin başında gelmektedir. Bebeğin gelişimi için çinko çok önemlidir. Anne adaylarının beslenmesinde dikkat etmeleri gereken; kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin dönüşümlü olarak alınmasıdır.

 

D Vitamini:Gebelik sırasında artan kalsiyum miktarına bağlı olarak D vitamini ihtiyacı da artmaktadır. Bilinenin aksine süt ve süt ürünlerinden alınan bu eksikliği gidermek olası değildir. Güneş ışığından ve hayvansal proteinler kullanarak D vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır.

 

Folik Asit:Anne adaylarının ilk üç ayda ihtiyaç duyduğu en önemli B vitamini Folik Asittir. Gebeliğin ilk üç ayında vücudunda yeterli folik asit bulunmayan anne adaylarının bebeklerinde anomali oluşmaktadır. Bunu önlemek için hamile kalmaya karar vermeden 4-5 ay öncesinden itibaren 400 mcg folik asit kullanımına başlanılması tavsiye edilir. Gebeliğin başlamasından itibaren bu miktar artırabilir. Folik asidin beslenme ile karşılanabilmesi için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, yağ bakımından zengin tohumlar ve kuru baklagiller tüketilmelidir.

 

Vejetaryen gebelikler: Hiç bir hayvan ürününü tüketmeyen vejetaryen gebelerde ilave olarak 400 IU (10 µg) D vitamini ve 2 µg B12 vitamini verilmelidir. B12 vitamininin ana kaynağı hayvansal gıdalardır.

 

Alkol ve sigaradan uzak durulmalı

Bu dönemde miktarı az bile olsa alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Alkol hızla plesantaya geçerek bebeğe ulaşır ve bebeğin metabolizma hızı yavaş olacağı için kanındaki alkol miktarı fazla olacaktır. Bu da gelişmekte olan beyin, doku ve organlara oksijenin taşınamamasına neden olur ve hücrelerin sağlıklı çoğalmasına engeller oluşturur. Gebelikte aşırı alkol tüketimi bebekte düzeltilemeyen fiziksel ve zihinsel zararlar oluşturur.

 

Hamilelik esnasında göbek kordonu yoluyla anne bebek kanı alışveriş halindedir. Annenin sigara ile aldığı tüm zehirli maddeler bu alışverişte bebeğe direkt geçer.Nikotin kuvvetli bir damar büzücü ajandır. Rahme giden kan akımını azaltır. Karbonmonoksit hücrelere zarar vererek gelişme geriliğine neden olabilir, ayrıca kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Anne kanında oksijen azalınca bebeğe giden oksijen miktarı ve diğer besin maddeleri de azalacaktır.

 

Kişisel bakım da ihmal edilmemeli

Hamileliğin ilk üç ayı çok önemlidir. Bu dönemde anne adaylarının; yaşam tarzlarına, kullandıkları kozmetik ürünlerden beslenmelerine kadar özen göstermeleri gerektiğini bilmeleri gerekir.  İlk üç ay bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Anne adayları bu dönemde kullandıkları el sabunundan şampuana, duş jelinden vücut bakım kremlerine kadar mutlaka ecosert sertifikalı organik ürünleri kullanmaya özen göstermelidirler. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda üretilen ve eczanelerde satışa sunulan anne adaylarına özel birçok ürün bulunmaktadır. Konusunda yetkin eczacılara danışarak en doğru ürüne ulaşabilmeleri de mümkün.

 
Toplam blog
: 26
: 132
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Prof. Dr. Dilek Demir Erol Prof. Dr. Dilek Demir Erol, 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Ec..