Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hamilelik Yogası

Hamilelik Yogası
 

Gebelik 40 haftalık uzun ve zahmetli olabilen bir süreçtir. Bu dönemde anne adayının fiziksel olarak rahatlığı yanında ruhsal açıdan da dingin olması son derece önemlidir. Yoganın  kelime anlamı birleşmek  olup, gebelikte ruhun, zihnin ve vücudun birleşmesi amacıyla kullanılır.

Gebeliğin 3. ayından itibaren yogaya başlanabilir.  Doğum süresince devam edilebilir.  Doğumdan sonra da vücudun eski haline dönmesinde son derece faydalı bir paramedikal yöntemdir. Yoga mutlaka bilinçli olarak  ve  eğitmenlerin önerileri ve öğretileri ile yapılmalıdır.

Yogada uygulanan temel duruş teknikleri  gebeyi anne olmaya ve doğuma hazırlar. Duruş , postür bozukluklarını  düzeltir. Nefes egsersizleri ile akciğer kapasitesi attırılır, özellikle normal doğum anında bu alıştırmaların büyük faydası olur. Solunum ve dolaşım sistemi güçlenir. Fiziksel kondisyon korunur. Yoga sayesinde gebelikteki bulantıların azaldığı saptanmıştır. Karın kasları daha güçlü olur, kramplar azalır. Kegel egzersizleri olarak tanımlanan perine kaslarının kasılıp gevşetilmesi  yoga ile çok daha etkili olur, bu sayede perine kasları güçlenir. Sırt , bel kasları daha gelişerek gebeliğin neden olduğu ağrılar çok azalır. Bacaklar daha güçlenir. Siyatik sinirine olan bası azalır. Yoga ile annede mutluluk hormon salgısı artar. Böylece anne adayı bedensel ve ruhsal gerginliklerden uzak olur. Psikolojik travmalara karşı daha güçlü olur. Yoga herkeste olduğu gibi gebede de hoşgörü duygusunu arttırır.  Anne adayındaki bu olumlu gelişmeler anne karnındaki bebeği de olumlu etkiler. Anne adayı doğumdan sonra bebeği çok daha rahat kabullenir ve ona olan sevgisini, bağlılığını doya doya yaşar, yaşatır.

Gebelikte yoga yaparken uzun süreli sırt üstü yatmak, anne adayında tansiyonun düşmesine ve fetüsün oksijenizasyonunun bozulmasına neden olur, sırt üstü duruşlar kısa tutulmalıdır. Arkaya esnemeler,  öne bükülmeler zorlamalı olmamalıdır.  Aşırı gerilmekten daima kaçınılmalıdır. Tüm hareketlerde kalış süresi  kısa tutulmalıdır.  Hareketler sırasında top, duvar, sandalye ve bunun gibi aksesuar malzemeler kullanılmamalı,  hareketler çok yumuşak yapılmalıdır.

Yoga sadece bir spor aktivitesi olarak görülmemeli, iç yolculuğun bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Bu şekilde huzurlu bir doğum gerçekleştirilebilir.

Kaynak: http://www.bebek.com/hamilelikte_yoga/gebelikte_yoga

Neden Hamile Yogası? 

  • Nefesi doğal, derin ve sakin haline getirir.
  • Beden farkındalığını arttırır, bedende oluşabilecek eşitsizlikleri dengeler.
  • Evde ve iş yerinde uygulanabilecek hareketlerin öğrenilmesini ve günlük hayata adapte edilmesini amaçlar.
  • Gerginliği, stres, korku ve endişenin giderilmesi ve iç huzurun bulunmasına yardımcı olur.
  • Yapılan çalışmalar oksitosin hormonu salgılanmasını arttırır, sinir sistemini dengeler.
  • Hamileliğin keyfinin çıkarılmasına ve doğuma hazırlığa yardımcı olur.

Hamile Yogasının faydaları nelerdir? 

Hamile yogası egzersizleri 3 alana odaklanır: Bedenin esnemesi, zihinsel gevşeme ve nefes çalışmaları. Yapılan araştırmalara göre hamile yogasının anne adayları ve bebekleri için çok güvenli olduğu belirtilmiştir.

Hamile yogası yapmaya başladıktan sonra aşağıdaki değişiklikleri siz de deneyimleyebilirsiniz:

  • Uyku kalitesinde iyileşme
  • Stres ve endişenin azalması
  • Doğum için ihtiyaç duyulan kasların güçlenmesi ve esneklik kazanması

Hamile yogası aynı zamanda diğer anne adayları ile tanışmanızı ve paylaşımlarda bulunmanızı sağlar ve size doğuma kadar devam eden bu yolculukta endişelerinizi paylaşabileceğiniz bir sosyal ortam sunar.

Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız hamile yogası tam size göre!

  • Bel ve sırt ağrıları
  • Leğen kemiği çevresinde ağrı
  • Siyatik ağrısı
  • Karpal tünel sendromu
  • Kramplar
  • Mide yanması

Hamile Yogası Dersinde Neler Yapılıyor? 

Nefes egzersizleri: Nefese odaklanıp, sakin ve derin nefesler alıp verilir, beden ve zihin rahatlatılır. Farklı nefes teknikleri ve ses çalışmaları yapılır. Hamile yogası derslerinde öğreneceğiniz nefes tekniklerini hamileliğiniz süresince karşılaşabileceğiniz nefes alma zorluklarını aşmak ve doğum sancıları sırasında rahatlamak için kullanabilirsiniz.

Esneme hareketleri: Boyun, kol ve bacakları esneterek hareket kabiliyetinizi arttırırsınız.

Pozlar: Otururken, ayakta veya sırtüstü yatarak yapacağınız pozlarda bedeninizi yavaşça hareket ettirerek gücünüzü, esnekliğinizi ve dengenizi arttırırsınız. Hamile yogasında kullanılan yardımcı malzemeler (battaniye, yastık ve kemerler) size daha fazla konfor ve rahatlık getirecektir. Bu pozlarda nefes egzersizlerine devam edilir.

Rahatlama: Her hamile yogası dersi sonunda kaslarınızı gevşetecek, sizi dinlendirecek, nabzınızı ve nefes alış verişinizi yavaşlatacak bir bölüm yer alır. Kendi nefesinize odaklanmak, bedeninizdeki hisleri dinlemek veya bir mantra söylemek sizi sakinleştirir ve bebeğinizle içten bir bağ kurmanızı sağlar.

Önemli Not: Hamile yogasına başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekiyor!

Hamile Yogası Videoları:

http://www.youtube.com/watch?v=UhF-ylFmrzo

http://www.dailymotion.com/video/xdc06k_hamilelikte-yoga-dr-neslihan-iskit_lifestyle

http://www.vidivodo.com/video/hamile-yogasi-ve-nefes-teknikleri-video-hamilelik-dogum/406043

http://www.uzmantv.com/konu/hamilelikte-yoga

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..