Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

Hangi deprem daha tehlikeli?

Hangi deprem daha tehlikeli?
 

Deprem geldi, geliyor derken bugün akşam saatlerinde ufaktan bir kendini gösterdi. Fazla şiddetli olmamasına karşın insanlarda panik yaratmıştı.

Buradan da anlıyoruz ki Türk halkı halen olası büyük bir depreme hazırlıklı değil.
Bendeniz bilgisayar başında hissettim depremi. Kulağımda kulaklık, müzik çalıyor nette geziniyorum, derken bir anda sallantı başladı tansiyonum mu düştü (Bu yaşta da ne tansiyon olur ya) ne oluyor derken depremi anladık.

Benim açımdan doğal bir olaydı.Kaçarı yok yani.

Öyle ya da böyle bu deprem olacaktı ancak birçok kişiye göre pek öyle değilmiş.

*

Depremin merkez üssüdür, şiddetidir gibi konulara girmiyorum, nasıl olsa herkes öğrenmiştir ancak daha önemli bir noktaya değinmek istiyorum.

17 Ağustos'ta yaşadığımız büyük depremden sonra hemen her gün ekranlara çıkıp bizlere engin deprem bilgilerini sunan uzmanlarımızın söyledikleri biraz havada kalmış gibi...

Öyle ki deprem konusunda bizleri bilgilendirmesi konusunda görevli uzmanlarımızı ''En Seksi Erkek'' seçen neciz Türk milleti, en ufak bir depremde de hemen sokağa fırlamayı alışkanlık haline getirmiş durumda.

Yani siz istediğiniz kadar bilgilendirmeye çalışın sonu yine sokakta bitecektir.

Gerçi sokakların da o anda güvenli olduğu söylenemez ya, suyu bulandırmayalım şimdi. Az çok bilgisahibi herkes anlatıyor, binaların sağlamlaştırılması gerekiyor başka problem yok deniyor ama nafile.

Biraz sallandı mı herkes panik halinde. Bu gibi anlarda felaket tellalığı da modadır.
Mutlaka birkaç zıpçıktı türer şöyle olacak, böyle olacak diye yangına körükle gider.
Peki ne yapacağız?

Sanırım yapılacaklar için çok geç kalındı. Eğitim mi? Çocukken öğretelim, büyüyünce uygulasınlar mantığı da artık çökmüş vaziyette. Bakın bir itiraf sitesinden aldığım bu paragraf sözlerimi kanıtlayacaktır.

''Okulda öğrencilerimizin de önceden haberdar edildiği bir deprem tatbikatı yapıldı. Sonuç mu? Sadece benim sınıfımda, 5-6 öğrenci birbiriyle tokuşmak, 1-2 tanesi sıranın altına saklanırken kafasını vurmak, 1 tanesi de doğan panik ortamı (!) sebebiyle yere yapışmak suretiyle yaralandı. Sonucu görünce tatbikatı habersiz yapma teklifimin neden kabul edilmediğini daha iyi anladım.''

*

Deprem bir doğa olayı. Bunca zaman malzemeden çalanlara, kaçak yapı kuranlara göz yuman bazı belediyelerin de bu doğa olayını çok önemsiyormuş gibi görünmesi de tuhaftır.

Sorunun kaynağı sensin, çözümü de sen olacaksın. Ne güzel iş. Öyle ya da böyle, Türkiye'de büyük bir deprem bekleniyor. Ya bu gerçeğe kendimizi alıştırırız ya da korku ordularına katılır depremi bekleriz. Karar sizin.

Özgün Kaplama
 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..