Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Harita vatan değildir

Harita vatan değildir
 

Hepimizin kendine ait özel bir zihin haritası vardır. Herkesin kendine ait diyorum çünkü herkesin deneyimi ve bu deneyimden çıkardığı ders farklıdır. Deneyimlerin aynı olduğunu var sayarsak bile hepimizin aynı deneyimden veya olaydan çıkardığı sonuç farklıdır çünkü bakış açıları farklıdır. Bu sebeple yorumlar da farklı olacaktır. Tabii insanların bakış açıları da geçmişte yaşadıkları olayların neden ve sonuçları ile birebir bağlantılıdır. Biz bu bakış açılarıyla deneyimlerimizi yorumlar, bazı çıkarımlarda bulunur böylelikle zihin haritamızı oluştururuz. Harita dediğimiz olguya aslında kısaca ''bizim özel, sınırlı algımız'' da diyebiliriz. Buradaki vatan ise ''gerçeklik''tir.

Haritalarımızın farklılığını daha net anlamak için bir uygulama yapmak istersek, taşınabilir bir nesne alıp karşımıza koyalım ve sadece o nesneye odaklanalım. Bize neler çağrıştırdığını düşünelim. Belki de rengi, kokusu veya görünüşü bizi çocukluğumuza veya çocukluğumuzdaki bir olaya götürecek. Belki de bizi hayal dünyamızda farklı düşüncelere, olaylara, anılara götürecek. Aynı nesneye farklı biri baktığında onu kendi hayal dünyasına, düşüncelerine götürecek. Belki de orta yaşta yaşadığı bir anıyı hatırlatacaktır. Aynı nesne size mutluluk verirken bir diğer kişiye hüzün verebilir. Bu durum herkesin kendi, özel yaşadığı deneyimine bağlıdır. İki kişinin de aynı nesne üzerine düşünceleri ve tepkileri, o objenin çağrıştırdığı şey farklı olacaktır. Fakat bu iki durumda da (sizin ve bir diğer kişinin düşündüğü), o nesnenin kişilere çağrıştırdığı şeyler, o nesneyi evrende doğru olarak tanımlamaz. İki düşünce de asıl olan gerçek değildir. O sizin yarattığınız kendi düşüncelerinizdir ve düşünceler sizi yönlendirir.

Siz haritanızı vatan bilirken aslında gerçek vatan sizin haritanız değildir ve kimsenin haritası değildir.Herkes kendi gerçeğini oluşturur ve ona göre hayatını şekillendirir. Haritanız sizi bazı duygulara sürükler ve o duygular da reaksiyona dönüşerek çevreye davranışınız olarak yansır

Peki siz bu zamana kadar neleri vatan bildiniz, düşünün ve kendi haritanızı tanımlayın.

 

sevgiler... 

 
Toplam blog
: 18
: 993
Kayıt tarihi
: 10.05.14
 
 

sosyolog  & psikoloji master ..