Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '13

 
Kategori
Kitap
 

Harry Potter'ın dünyasından acı gerçeklere

Harry Potter'ın dünyasından acı gerçeklere
 

Aslında bu kitabı satın aldığımda 591 sayfalık bir kitabı, hem de bu yoğunlukta bu kadar kısa sürede okuyacağımı sanmazdım. Ki J.K. Rowling'in yeni kitabı Boş Koltuk, benim için büyük bir soru işaretiydi. Ancak bir haftada su gibi bitti.
 
Harry Potter serisinin ünlü yazarı Rowling, Boş Koltuk-The Casual Vacancy için klavye başına oturduğunda artık çocuklar için değil yetişkinler için yazacağını açıklaması edebiyat dünyasında şaşkınlıkla karşılanmıştı. Bugüne kadar ''genç ve çocuk kitapları yazarı'' gibi tanınan Rowling'in yeni kitabı bu nedenle merakla bekleniyordu.
 
Boş Koltuk, Padford isimli küçük, ama sorunları büyük kasabanın Belediye Meclisi'nin idealist üyesi Barry Fairbrother'ın ani ölümüyle başlıyor. Roman boyunca, ondan boşalan koltuğun nasıl doldurulacağına ilişkin mücadelenin yanı sıra, bu ilginç kasabanın birbirinden ilginç karakterlerinin yaşamları aktarılıyor.
 
Kitabın en büyük özelliklerinden biri çok sayıda aile ve bu ailelerin fertleriyle ortaya çıkan kalabalık karakterler. Öyle ki, kitabın özellikle başlarında bu karakterleri ve isimleri akılda tutmak biraz zorlaşıyor. Dolayısıyla tıpkı Agatha Christie'nin cinayet romanlarındaki gibi bir ''Kim Kimdir'' fihristine ihtiyaç duyuyor neredeyse okur...               
 
-Gerçekler, sert gerçekler
 
Romanın en büyük özelliği Harry Potter'ın aksine masallar, düşler diyarında değil gerçek dünyada geçmesi, hatta gerçekler öylesine çıplak ki ''sert gerçekler'' insanın yüzüne kimi bölümlerde tokat gibi vuruyor.
 
Pagford'un sosyal konutların bulunduğu bölgesi Fields'ta oturan ailelerin çocukları küçük yaşta uyuşturucuyla tanışırken, evlilik dışı çocuklar, tecavüz, hırsızlık, şiddet, kötü yaşam koşulları, pislik içindeki evler, bakımsız çocuklar hep yaşamın acı yüzü...
 
Bu semtte oturan uyuşturucu bağımlısı Terri Weedon'ın 16 yaşındaki kızı Krystal Weedon, romanın baş karakterlerinden. İyi olmasına fırsat verilmemiş Krystal'a tek güvenen kişinin artık ölmüş olan Barry Fairbrother olduğu düşünülürse genç kızın önünde fazla da fırsat yok.
 
Krystal'ın Winterdown Lisesi'nden okul arkadaşları Hint asıllı Jawanda ailesinin kilolu, kendine güvensiz, kendini jiletleyerek ''içi rahat eden kızları'' Sukhvinder, Londra'daki evini ve hızlı yaşamını annesinin erkek arkadaşının peşine takılıp küçük kasabaya gelmesi yüzünden terk etmek zorunda kalan güzel Gaia, babasından şiddet gören, ondan alacağı intikamla yaşayan Andrew, annesi ve babasından nefret eden ve sıradışı yaşamayı alışkanlığa dönüştüren ''Şişko'' lakaplı bir deri, bir kemik Stu Wall, romanın genç karakterleri ve birçok olay onların peşinden sürükleniyor.             
 
-Birbirinden nefret eden karakterler
 
Gençler arasındaki bu ilişkiler ağı, büyüklerin Belediye Meclisi'nin boş koltuğu için mücadeleyle iyice giriftleşiyor.
 
Belediye Meclisi'nde Barry ile sürekli problem yaşayan kasabanın en büyük şarküterinin sahibi Howard Mollison'ın oğlu Miles, tepedeki evde ailesiyle birlikte kendini tecrit eden, sürekli onlara şiddet uygulayan Simon Price ve okul müdürü ''Göz'' Colin Wall, ''boş koltuk'' için mücadele ediyor.
 
Bu mücadeleye Belediye Meclisi'nin internet sitesine gönderilen ''esrarengiz mesajlar'' da karışınca bir yandan mizahi, bir yandan da oldukça ciddi olaylar zinciri birbirini izliyor.
 
Sert gerçekleri işlerken kullandığı alaycı üslup, Charles Bukowskivari bir hava kazandırıyor romana... Bir yandan da zincirleme olaylar adeta bir polisiye örgüyle insanı içine çekiyor. Kitabın sonuna doğru sürprizler birbirini izliyor ve en büyük sürprizle finale gidiliyor.
 
Zaman zaman yoksulluğu en acımasız haliyle gözler önüne seren, bazen gülümseten roman, okurun elinden düşürmeyeceği, hatta devamını beklediği bir kitabın gerisinin gelmeyeceği ise kötü haber. J.K Rowling, artık Harry Potter gibi yeni bir seriye imza atmayacağını çoktan duyurdu. Ancak romanın diziye aktarılacağı bu konudaki iyi haber...
 
Neticede düşündürücü ve sürükleyici bir kara mizah örneği olan Boş Koltuk, sert gerçekleri acımasızca hicvediyor. Roman, J.K Rowling'e yeni bir okur kitlesi kazandıracak gibi görünüyor. Yeni bir tarz arayanların gözü aydın...
 
Burcu B. Bilgin 
 
 
 
Toplam blog
: 90
: 2229
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Yaşamın her anına renkli gözlükle bakacak Seyirci Kedimiz... Kimi zaman oyunlarını binbir güçlükl..