Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Emel Yılmaz

http://blog.milliyet.com.tr/emelyilmaz

16 Eylül '22

 
Kategori
Beslenme
 

Haşimoto ve beslenme

                   Haşimoto hastalığında nasıl beslenmeliyiz?

Bildiğiniz üzere Haşimoto hastalığı son yıllarda oldukça artmış durumdadır. Hepimiz az çok bu konuda bilgi sahibiyiz. Bu yazımda size Haşimoto hastalığında neler tüketmemiz gerekir, nelere dikkat etmeliyiz bunlardan bahsedeceğim.

Haşimoto nedir?

Gırtlağın ön kısmında bulunan ve bir kelebeğe benzeyen tiroid bezi hayati önem taşıyan hormonlar salgılar. Hücreler arası iletişimden organların kusursuz çalışmasına kadar tüm metabolik faaliyetler tiroid bezi tarafından yönetilir. Haşimoto tiroid bezinin az çalışmasına neden olsa da çok çalışmasına da neden olabilir.

Haşimoto bir otoimmün hastalığıdır. Yani bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden olur. Böyle durumda vücut, tiroid bezini ortadan kaldırmak amacıyla yüksek oranda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretir.

Neden oluşur? Nasıl beslenmeliyiz?

Buğdayın içindeki glutenin içinde gliadin diye bir protein bulunur. Bu proteinin dizilimi ile tiroid bezinin aminoasit dizilimi birbirine çok benzemektedir. Yani bağışıklık sistemi glutene saldırırken tiroid bezi de glutene benzediği için saldırıya uğrar. Bu sebeple Haşimoto hastalığının tedavisindeki ilk önlem tüm buğday ürünlerinin kesilmesidir.
Hastalığı tetikleyen ve tedavisinde mutlaka göz önünde bulunması gereken diğer faktörler ise şöyledir;

  • Şekersiz beslenme
    Şeker ve şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Yani tatlılar, bisküviler, çikolatalar vesaire. Meyve tüketimi ise azaltılmalıdır.
  • Selenyum-çinko-magnezyum eksikliği
    Bu üçlü sağlıklı tiroid fonksiyonları için önemli minerallerdir. Eksikliği giderilmelidir.
  • İyot eksikliği:
    İyot sağlıklı tiroid fonksiyonları için son derece önemli bir mineraldir. Bu nedenle iyot emilimini önleyen kara lahana tüketilmemelidir.
  • Amalgam dolgular:
    Bu dolguların içindeki civa selenyumu bağlar ve tiroid sorunlarına yol açar.
  • Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır
    Günümüzde fast food tüketimi o kadar artmış durumda ki birçoğumuz metropolde yaşamanın getirmiş olduğu hızlı tempodan ötürü hazır besinlere yönelmektedir. Hazır yemekler, hazır hamurlu gıdalar, kızartmalar, tatlılar vesaire. Kısacası işlenmiş, kimyasallarla dolu ve şekerle dolu besinlerden uzak durmamız gerekmektedir.
  • Polifenol içeriği yüksek besinler
    Polifenoller insan vücudunda çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış serbest radikalleri temizleme özelliğine sahiptir. Önemli oranda polifenol içeren bitkiler kuş üzümü, böğürtlen, ahududu, çilek, kuru baklagiller, yer fıstığı, yeşil çay, asitsiz zeytin yağı, kakao, erik, armut, kiraz, nar, üzüm, elma, portakal ve narenciye, brokoli, lahana, maydanoz, soğan gibi sebzeler.
  • Önerilen besinler:

Yağlar: Haşimoto hastalarının beslenmelerinde bol miktarda soğuk sıkma sızma zeytinyağı, halis tereyağı ve Hindistan cevizi yağı bulunmalıdır.

Balık: Deniz balıkları bol miktarda iyot içermektedir. Sardalya, hamsi gibi ağır metaller içermeyen küçük balıkları tercih edin.

Kaya tuzu: Sofra tuzu yerine iyot zengini kaya tuzunu tercih edin.

Yumurta: Selenyumdan zengin serbest gezen tavuk yumurtası tüketilmesi önerilir.

Ay çekirdeği: Bol miktarda selenyum içerdiği için tüketilmesi önerilmektedir.

Soğan ve sarımsak: Hem selenyum zengini hem iyot zengini bu iki besini sofranızdan eksik etmeyin.

Ceviz: Değerli besin cevizi de selenyum içeriğinden ötürü unutmuyoruz!

  • Önerilmeyen besinler:

Soya: Soya ve soya ürünleri tiroid hormonlarını baskıladığı için tüketilmemesi önerilir.Bazı köfte çeşitleri soya ile yapıldığından onlardan da uzak durulmalıdır.

 

Sağlıklı günler dileği ile…

Uzm. Dyt. Emel Yılmaz

Mail: info@emelyilmaz.com.tr

www.emelyilmaz.com.tr 

Facebook

Instagram

Linkedln

 

 

 
Toplam blog
: 76
: 56
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Sağlıklı Beslenme ve Diyet konularında araştırmayı ve insanlara yardımcı olmayı amaç edinmiş biri..