Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '07

 
Kategori
Sağlık
 

Hastane temziliği

Hastane temziliği
 

Merhabalar;
Bugün sizlerle konusunda deneyim kazandığım bir iş alanını paylaşmak istiyorum. Çoğumuz sağlık kurumlarındaki beklentilerimizi sıralarken, doktor ve hemşirelerin iyi olması, kullanılan malzemelerin kaliteli olması gibi kriterleri göz önünde bulundururuz.

Ülkemizde ne yazık ki gerekli önemi görümeyen, ancak sağlığımızı hatta hayatımızı doğrudan etkileyen bir faktör daha var: Hastane temizliği.
Halk olarak hastane temizliği konusunda çok fazla bilgi sahibi olmamızla birlikte, hastane yönetimleri de bu konuya gereken önemi vermemektedir. Halbuki hastane enfeksiyonlarının en büyük nedeni ortam temizliğidir. Yurt dışında bu konuda ciddi önlemler alınıp, söz konusu departmanda eğitimli personel çalışıtırlıyorken, bizim ülkemizde bütçe açısından en çok sıkıntı çeken departmandır.
Tabiikide bu departmanın önemini kavrayan bazı sağlık kuruluşları mevcut. Fakat gereken önemin tüm sağlık kuruluşları tarafından verilmesinin sağlanması, bilinçli bir toplum ile hızlanacaktır. JCI ( hastane akreditasyonu) standartları gereği hastane temizliği uygulamaları önrm kazansa da, JCI belgesini almaya gücü yetmeyen( ciddi rakamlar söz konusu) sağlık kuruluşları temilzik standartları konusunda çalışmalar yapmamaktadır.

Bu yazımdaki amacım, blog okuyucularının, sağlık kurumlarında bulunmaları durumunda temizliğin kalitesini az da olsa ölçmelerine yarayacak ipuçlarını paylaşmak, toplumu bilinçlendirmektir.

Burdaki bilgileri, aynı zamanda bir spor kompleksi için de kullanabiliriz. Renk kodlama sistemi evrenseldir, dolayısıyla da her yerde aynı kodlar geçerlidir.

Buna göre:

Mavi Bez: Genel toz alımında
Kırmızı bez: klozet ve pisuar temizliğinde
Sarı bez: fayans ve ayna temizliğinde
Beyaz bez: telefon ve yemek masası temizliğinde
Yeşil bez: koridor, çöp kovalarının dezenfeksyonunda
Kırmızı kareli bez: asansör temizliğinde
Mavi Kareli bez: proje işleri( detay temizlik) nde kullanılır.

Özellikle sağlık kuruluşlarında bezlerin bu şekilde kullanılması çok önemlidir. Örneğin kırmızı bezle yemek masanızın temizlenmesi, klozetteki mikropların masanıza taşınması, son olarak da size taşınması demektir. Bez renk sisteminin kullanılması çapraz bulaşmaları engellemek açısından önem arz etmektedir.

Enfeksiyonlu bir hastanın temizliği yapılırken , dezenfeksiyon işlemi de yapılmalıdır, ayrıca bu odanın temizliğinde kullanılan malzemelerin başka odalarda kullanılmaması gerektiği gibi, tuvalet temizliğinde kullanılan mop ve bezlerin de oda temizliğinde kullanılmaması gerekmektedir.

Eğer bir hastane gözünüzde tertemiz görünüyorsa, temizliğinden emin olmak için dip köşeleri de kontrol edebilirsiniz. Örneğin oturma gruplarının altları, bankoların alt kısımları, yatakların altları, duvar mobilyalarının üzerleri, yangın dolaplarının içi vs ... Zira, bu işi hakkıyla yapan hastanelerde, bu tür yerler 15 günde bir detay temizlik adı altında temizlenmektedir.

Unutmayın temizlik sadece gözünüzün gördüğü yerleri kapsamıyor, mikroplar bu tür aralarada barınabiliyor. Ayrıca, temizlik personeli odanızı temizlerken mutlaka eldiven kullanmalı ve ellerini, işlem bittikten sonra, yıkamalıdır. Böylece mikropların hem kendisinde hem diğer insanlara bulaşmasını engellemiş olunur.

Ayrıca tıbbi atıkların kırmızı poşetlere, iğne ucu gibi tıbbi atıkların sharp box ( kutulardır) lara , cam atıkların mavi torbalara, ve evsel atıkların da siyah torbalara atılması gerekmektedir.Bunlar sağlığımızın korunması için yapılması şart olan basit kurallardır, eğer bilinçli bir hasta veya hasta yakını olmak istiyorsanız, bunları gözlemleyip, uygulanmayan yerlerde baskı yapmanız gerekir diye düşünüyorum..Sevgiler

 
Toplam blog
: 125
: 1808
Kayıt tarihi
: 24.05.07
 
 

Bir gün elle tutulabilen, mürekkep kokusu içine çekilebilen GERÇEK bir gazetede köşe yazıları yaz..