Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Hat ve Kaligrafi Sanatı nedir?

Hat ve Kaligrafi Sanatı nedir?
 

Hat sanatı, hüsnü-hat Arapçada hüsn-“güzel” olarak bilinir. Kaligrafi ise yunanca kallos-“güzellik” anlamındadır. İslami harfler ile yapılan öğrenilmesi zor olan genellikle dekoratif olarak camilerde,ayet ve hadis içeren dini kitaplarda kullanılan ve kuralları belli olan görsel sanattır.

Hat sanatı sıklıkla kaligrafi sanatı ile karıştırılır ortak yanları ise güzel yazı sanatıdır. Aslında iki sanatı birbirinden ayıran özellik ise;

Hat sanatı İslami harfler ile yapılan öğrenilmesi ve icrası zor olan bir sanattır. Kaligrafi ile Latin harfleri kullanılarak yapılan güzel yazı sanatıdır. Ülkemizde kaligrafi ve hat sanatı aynı çerçeve içerisinde bilinmesine rağmen farklı konulardır.

Osmanlı kültüründe dini motiflerin ön tasarımda olmasından dolayı Allah ve Peygamber sevgisini göstermek için “Hattatlar” bu eseri kullanarak bize önemli miraslar bırakmışlardır. Hat sanatı daha çok usta çırak ilişkilerine dayanarak nesiller boyu aktarılabilir.

Öğrenilmesi hoş ve zevkli bir sanattır insan uğraşırken o harflerin büyüsüne kapılıyor açıkçası, biraz uğraş verdiğinizde siz de farkına varacaksınız.

 

 
Toplam blog
: 195
: 932
Kayıt tarihi
: 09.01.12
 
 

Ben kimim ne yaparım? Aklıma düşeni yazar, gördüğüm kareyi ölümsüzleştirmek isterim. Kulağıma tak..