Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Hatıra ormanı

Hatıra ormanı
 

Yol boyunca sık sık ağaçlı veya ağaçsız alanlarda tabelalar dikilmiş. Değişik kurumlar ve kişiler adına “ Hatıra Ormanı ” yazıyor. Bazılarında dikilmiş fidanlar var, bazılarında ağaçlar da görünüyor, ancak birçoğunda tek ağaç bile görünmeyen hatıra ormanları. Bir zamanlar bir hevesle başlanmış ağaçlandırma çalışmaları bitirilmeyince, yani bakımı yapılmayınca bir süre sonra kurumuşlar. Ormanın adı var kendisi yok.

Hatıra ormanı bir sponsorluk uygulaması. Hatıra ormanı kurmak isteyen buna maddi destek vererek sponsorluk yapabildiği gibi, kamu kurumları, şirketler sivil toplum kuruluşları çalışanları veya üyeleriyle emeklerini sunarak ağaçlandırmaya destek olabiliyor. Özel bir günde iyi niyetlerle başlayan bu çabaların gerisi gelmiyor. O tabelalar yolun kenarında ağaçsız alanlarda duruyor, ancak ortaya çıkan değerin o tabelanın onlara sağladığı reklam kadar bile olmadığını görüyoruz. Bu da baştaki iyi niyetin gerçekten olup olmadığını sorgulamamıza neden oluyor. Oysa ağaçlar büyüseydi tabelalar görünmez olacaktı. Bir hatıra ormanındaki en değerli tabela ağaçların kapattığı tabela değil midir.

Ankara-İstanbul otoyolunda giderken Düzce civarında “Orman Teknikerleri Hatıra Ormanı” yazan bir tabela gördüm. Asıl şaşırtan “Hatıra Ormanı” tabelası olan bir yerde orman görmek oldu. Ağaçlar son derece güzel ve sağlıklı görünüyorlardı. Küçük ama iç ferahlatıcı bir orman görüntüsü vardı. Demek istenilince hatıra ormanında da ağaç olabiliyormuş. Ağaçlandırmayı bu işi bilenler ve sevenler yapınca iyi sonuçlar alınabiliyormuş..

Hatıra ormanı geleneği ağaçlandırma çabalarına katkıları nedeniyle hep sürmeli. Ancak hatıra ormanı sponsorlarının görevi ağaçlar bakıma gerek kalmayacak kadar büyüyünceye dek sürmeli. Orman teknikerlerinin hatıra ormanı iyi bir örnek olarak gösterilmeli.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..