Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '19

 
Kategori
Sağlık
 

Hava ile Bulaşan Hastalıklar

Hava  İle Bulaşan Hastalıklar

Havalar soğudu, Ülkemizin birçok kentinde insanlar hasta. Telefonla görüştüğüm bir çok kişi nezle grip, çocukları boğmaca. Muhakkak bir doktora görünmek gerek. Aşağıda Hava yolu ile  bulaşan hastalıkları sizler için araştırdım. Sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

1.Grip: Virüslerin meydana getirdiği ve solunum sistemi ile kişiden kişiye bulaşan bir hastalıktır. Ateş, öksürük, halsizlik, soğuk soğuk terleme gibi belirtiler göstererek aniden başlayan bir rahatsızlıktır. Grip sırasında virüslerin etkisi ile zatürre, kulak ve gözlerde iltihap, bronşit ile kalp ve böbreklerde yetmezlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir. 2. Nezle: Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan ve burunda başlayan bir hastalık çeşididir. Burun boşluğu ile solunum yolları içerisindeki mukozanın iltihaplanarak sıvı salmasına denir. Burun çukurlarındaki kuruma ve kaşınma ile başlayarak hapşırık ve burunda sürekli akıntıya neden olur.  Nezlenin ilk başlangıcında hafif ateş ile birlikte baş ağrısı ve kırıklık olabilir. Eğer nezle ilerler ise sinüzit, kulak iltihabı ve göğüs nezlesine neden olabilir. 3. Kabakulak: Kulağın önünde bulunan kulak altı tükürük bezinin iltihaplanarak şişmesi ile oluşur. Bu iltihaplanmaya bir virüs neden olur. Bu hastalığın tedavisi için hastanın yatarak dinlenmesi gerekir.

4. Boğmaca: Öksürük nöbeti ile başlayan bu hastalık öksürük nöbetinin ardından iplik şeklinde mukoza parçalarının dışarı atılmasına neden olur. Bazı hastalarda kusma şikâyetine de yol açar. Özellikle çocuklarda görülen bu rahatsızlığın bulaşma ihtimali oldukça kolaydır.  2- 7 gün arasında süren kuluçka döneminden sonra kendisini gösterir. 5. VeremHava yolu ile bulaşan hastalıklar içerisinde en tehlikeli olan veremdir. Solunum yolu ile vücuda giren mikrop akciğerlere yerleşir ve burada üremeye başlar. Belirtileri; halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi, öksürük ve kilo kaybının yaşanmasıdır. Veremden korunmak için kesinlikle aşı yaptırılması gerekir.

6. Kızamık: Özelikle çocuklarda görülen ve çok çabuk bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalığı bir kez yaşayan kişi bir daha bu hastalığa yakalanmaz.  Yüksek ateş, burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, boğazda ağrı ve yanma gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtilerden 3-5 gün sonra yüzde kızarıklıklar başlar. Daha sonra bütün vücuda yayılır. 7. Kızamıkçık: Bir virüs nedeniyle oluşan bu hastalıkta döküntüler daha açık renktedir. Birkaç gün süren bu rahatsızlık kısa sürede geçer. Hamile olan kişilerde ilk üç ay içerisinde görülürse bebekte sağırlık, körlük ve kalpte oluşum bozukluklarına neden olabilir. 12-13 yaşlarındaki kız çocuklarına önlem olarak kızamıkçık aşısı bazı ülkelerde yapılmaktadır. 8. Kızıl: Daha çok çocuklarda görülen bu hastalık yüksek ateş, al renkte geniş çaplı döküntülerin oluşmasına neden olur.  Çok ciddi olan ve ölüm tehlikesi olan bir rahatsızlıktır. 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..