Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '08

 
Kategori
Deneme
 

Hayal etmek

Hayal etmek
 

Bile bile bir aldanış mıdır hayal, yoksa ümit kapısının sihirli bir anahtarı mı?

Her insanın sahip olabileceği, onsuz olamadığı hoppa bir dilber midir, ilham sarayındaki görkemli tahtına kurulmuş asaletli bir prenses mi?

Gönüllerde yatan arslan mıdır, boş zamanların önemsiz, hafif malzemesi mi?

Temsil ettiği gerçeğin gizemli bir gölgesi midir, zihinde üretilen aldatıcı bir hiçlik mi?

Hayatın dinamizmini kışkırtan bir heyecan mı, dilek ve temennilerin sığındığı, sükununda teselli aranan asude bir liman mıdır?

Nedir bu hayal kavramı, nasıl bir şeydir hayal etmek?

İnsanoğlunun, dünya sahnesinde var olduğu andan itibaren, kendisinden hiç ayrılmayan sadık bir dostu, çok zaman da avuntusudur hayal kurmak. Bireylerin, yaratılıştan lütfedilmiş yetenek ve iç dünyasının zenginliği ölçüsünde, gelişme ve güçlenmesinin başladığı noktadır hayalin durduğu yer. Görünen eşyanın gizemli yüzünü görebilmenin yoludur hayal etmek. Hayatın anlamı ve amacına yolculuktur Yahya Kemal'e göre. Bu usta şairimiz, 'Deniz Türküsü' başlıklı şiirinde, şöyle ifadelendirmiştir düşünce ve hislerini;

"Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar!...
İnsan, alemde hayal ettiği müddetçe yaşar"

Sanat; hayata tekdüzeliği, durağanlığı, dikkatsizlik ve ilgisizliği hiç yakıştıramaz. Sanatçıya, bu sayılan hususların ispatını üstlenmesini söyler. Sanatçının bu durumda hayale olan gereksinimi, kendini en zirve noktada hemen gösterir. Hayalleriyle özdeşleşmiş olan Gustave Flubert'in 'Madam Bovary benim' sözü çok anlamlı değil midir? Ya da ilerleyiş ve gelişmenin ilk adımında hayal kurabilmek nimetinin akla gelmemesi mümkün olabilir mi? Bilim adamı Edison'un elektrik ampulünü icat etmesinin öncesinde, ışık sayesinde karanlık örtüsünden sıyrılmış gecelerin hayalini kurmuş olması zor bir tahmin olmayacaktır. Bu bakımdan hayal, düşünce ve fikir; bir değerli bütünün ayrılmaz unsurlarıdır.

Hayal kurma eylemi, amaçlanan hedeflerle anlam bütünlüğü oluşturabilmelidir. Düşlenen ya da arzu edilen her ne ise; hayal edilmenin önemini hak edebilmelidir. Toplumda, hayalciliğini acizlik ve tembelliğine malzeme olarak kullanan insancıkların zengin olma hülyası kurması, gerçekleşmesi çok zor dilek ve temenniden öteye geçemez hiçbir zaman. Olsa olsa, insanların hayal kurma özelliklerini olumsuzlayan bir düşünceye neden olmanın vebalini taşırlar bu durumlarıyla.

 
Toplam blog
: 34
: 589
Kayıt tarihi
: 28.07.08
 
 

1952 yılı Şanlıurfa doğumluyum. Edebiyat ve Türk Sanat Müziği yapabildiğimce- uğraştığım sanat dalla..