Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '18

 
Kategori
Felsefe
 

Hayal İçinde Hayal, Rüya İçinde Rüyadayız

Hayal İçinde Hayal, Rüya İçinde Rüyadayız
 

Hayat tek cevherden ibarettir de biz kesret algısıyla farklılıklar içinde yüzüp durmaktayız. Çokluk, çeşitlilik dünyasında kaybolup gitmekteyiz. Renklere, desenlerin peşine takılıp gitmekteyiz.  Hakk’ın zatından ayrıldık da beden mülküne girdik ya, o zaman mertlik bozuldu işte. O zaman ilahi hakikatten uzaklaşıp, manen öldük biz bu alemde .  

Nefes alır biliriz ya kendimizi. Ölüyüz biz fiziksel bedenimizle. Hayal içinde hayal, rüya içinde rüyadayız aslında. Bazı şeyler akılla bulunacak türden değildir. Hislerle, sezgilerle devam etmedikçe, vadileri aşmak mümkün değildir. Tefekkür etmedikçe, idraklerin ötesindeki geçitlere ulaşmak kadir değildir.

‘’Ben yokluğumla övünürüm’’ diyen bir peygamberin ümmetiysek eğer, varlık iddiasında bulunmak bizim ne haddimize? Nefslerimize eklediğimiz  benliklerle yol almak nereye kadar? Melamet ehli olmadan rüyadan uyanmak ne mümkün ? 

Bizler latif ve nurani olandan, kesif ve kaba olana intikal ettiysek eğer, bir şeyler yapıp, letafetimize geri dönmek icap eder. Adem’le açığa çıkmışsa bu alem, biz daha idrak edemediysek ademden çıkan manayı, bu ömür hayalle geçmeye devam eder.

Sıkı bir çalışma yapmadıkça, kayaları taşları oymadıkça, dağları denizleri aşmadıkça,  beşeriyetimizin zinciri altındayız. Hakiki manaya ise nefsi emmarenin hükmü altındaki duygularımızı eğitmekle, adım atacağız inşallah. Bir yol ehliyle buluşup yola çıkmaya meyledeceğiz. Yolun usulü ve edebini ondan görüp öğrenip  kendimizle buluşacağız inşallah. Ramazan ayının alemimizde bu manaları açığa çıkarması duası ile… 

Ayperi Ferda Oral / Eğitimci Yazar

facebook/ayperiferdaoral

instagram/ayperiferdaoral  

 
Toplam blog
: 103
: 6084
Kayıt tarihi
: 06.02.13
 
 

Hacettepe Üniversitesi  İngiliz Dil Öğretmenliği mezunu Ayperi Ferda Oral, üstatlardan, Metafizik..