Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Hayat yaşamaya engel değil…

Hayat yaşamaya engel değil…
 

03/12/2012

Bilindiği üzere, Birleşmiş Milletler (BM)  3 Aralık gününü;  Uluslararası engelliler günü olarak belirlemişti. 3 Aralık günü, dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bugünün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bugün için değişik bir tema edinilmektedir.

Peki, neden bunlar yapılmakta amaç bu güne ve engelli vatandaşlarımıza duyarlılığı artırmaktır. Yoksa bu günü kutlayalım gibi bir neden yoktur ortada.

Ülke olarak, sivil toplum kuruluşları olarak engelli vatandaşlarımızı unutmadan yolları, mekânları düzenlemek, işin ilk basamağı… Bir de engelli vatandaşlarımızın toplumdan soyutlanmaması gerekiyor. Aileler bu konuda bilinçlendirilerek evlatlarının yetenekli oldukları yönlerini ortaya çıkarmalarına fırsat tanıyabilirler. Bir başka önemli konu, iş bulma meselesi ki, iş bulmanın ne denli zor olduğu ülkemizde belli bir sorun/konu ne derseniz deyin. Bir de engelli vatandaşlarımızın bu konuda yaşamış oldukları zorlukları siz düşünün.

Sivil toplum kuruluşlarından DÜYADER başkanı Umut Çınar ile bu konu ile ilgili yaptığımız söyleşide şunları söyledi. “Geçen yıl engelli vatandaşlarımıza dikkat çekmek ve onların sorunlarını dile getirmek amacıyla bir ödül töreni düzenlemiştik. Törenimize Metin Şentürk, bizleri kırmayarak gelmişlerdi. Kendisinden çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum.  Bir demecinde okuduğum şu sözleri çok anlamlıdır; ‘Benim düştüğüm kuyular, çukurlar, fosseptik çukurlarını bilseniz, oturur ağlarsınız. Ben hiçbir zaman baston kullanmadım, hep sezgilerimle hareket etmek istedim ama sezgilerimi kazılan çukurlar hep yanıltılar. O düşmeler kalkmalar beni güçlendirdi. Biraz da hırslandım. Bir sokak her tip insan için olabilmeli. Bir sokakta her tip insan olabileceğine inanmalıyız. Ben ne müteahhitler biliyorum, bina yapıp 5-10 merdivenle giriyor, çıkıyor. Bir kaza geçirince kendi oturduğu binaya da giremez hale geliyor.’ Gerçekten insanın çok üzüldüğü durumlar Şentürk’ün anlattıkları. İşte bu nedenlerle diyoruz ki, hayatı paylaşmak için engel yoktur. Diyerek engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Her şey sevgi ile başlıyor. Ardından yaşadığınız çevreye, topluma duyarlı olmanızla ya da olmamanızla devam ediyor. Bir de çok önemsediğim bir konu ‘samimiyet’ hangi konu olursa olsun yapmacık ve ikircikli değilseniz o konuda her hâlükârda şans sizden yana gülüyor. 

Sevgi öyle bir sihirdir ki, o bir kez gönlünüzde yeşermeye görsün, artık sürekli büyür, sizi, dünyayı, dostları sarar, kucaklar. Sevgi enerjisi içinizde çoğalsın, aşsın ne kadar engeliniz varsa düne ve bugüne dair.

e-mail:belginturan@gmail.com 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..