Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '19

 
Kategori
Kitap
 

Hayatı Anlama Kılavuzu: Zorba

İnsanın aklına kitaptan önce filminin o güzel Akdeniz melodisi geliyor insanın kulaklarına, melodiler büyüyor büyüyor oradanda sıcacık bir duygu akıyor yüreğine sevgi ve mutluluk dolu... Ama inanın kitabını okumadıysanız ve sadece filmiyle yetinirseniz çok şey eksik kalıyor Zorba'nın yaşam felsefesini anlamakta. [Ben filminin sadece mükemmel müzikleri ve Antony Quin in enfes oyunculuğu için seyredilmesini öneririm, ama çoğu iyi kitaptan uyarlanan film gibi bu da yeterince yansıtamaz kitabın felsefesini]

Kitabı bitirdiğimde aklıma gelen duygulardan biri bu topraklarda yaşıyor olmasam Akdeniz insanının kendine has ruh halini bilmesem Zorba'yı bu kadar sever miydim oldu. Sonra; yaşamaya dört elle sarılan, mutlu olmaya çalışıp çevresini de mutlu etmek isteyen, insanlığın temel değerlerini gündelik yaşam zevklerine indirgemeyen Aleksi Zorba'yı her zaman her yerde seveceğime karar verdim.

Arkadaşlığın ve dostluğun mimarı, aşkı ve sevgiyi dağıtmada son derece cömert olan Zorba; para, yükselme hırsı, entrika, mal mülk edinme vs vs primitif özellikleri bünyesinde barındırmayan hayatı anlama ve mutlu olurken mutlu etmekte isteyen yaşam gurusu. Bize Zorba'yı armağan ettiğin için teşekkürler Kazancakis. Okuyalım okutalım.

Nikos Kazancakis
ZORBA
Can yayınları Çeviri: Ahmet ANGIN 348 sayfa

 

 
Toplam blog
: 17
: 85
Kayıt tarihi
: 06.03.17
 
 

Tıp doktoru. İlgi alanlarım; sinema, müzik, edebiyat ..