Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '11

 
Kategori
İlişkiler
 

Hayatın anlamı nedir?

Hayatın anlamı nedir?
 

Anlam nedir diye TDK sözlüğüne bakınca; bir kelimeden, bir sözden, bir davranış veya olgudan anlaşılan şey, bunların hatırlattığı düşünce veya nesne, mana, meal, fehva, deme, mazmun, medlul, valör.

Mantık olarak da; bir önermenin, bir tasarının, bir düşüncenin veya eserin anlatmak istediği şey şeklinde açıklanmış.

Hayat nedir diye bakınca da; canlı, sağ olma durumu. Hayat biçimi, içinde yaşanılan şartların bütünü. Geçim şartlarının bütünü. “Hayatımı yazılarımla kazanırım.” Din, yazgı. “Hayat onları bir türlü birleştiremedi.”  Gibi anlamları var.

Tamam, anladık da bu yazdıklarınızın anlamı ne diye içinizden geçiriyorsanız.

O zaman hazır olun sorunuza soruyla cevap vereyim. Hayatın anlamı nedir sizce?

Sorusu ve ona verilecek cevapların ağırlığı, karmaşası sebebiyle ister istemez kelime anlamlarına bakma gereği duyuyorsunuz hem de bildiğiniz halde.

Kişinin kafasındaki haritasına göre hayatın anlamı ya da anlamsızlığı farklılaşıyor.

Bilmiyorum hayatın anlamı ne diye de bir karşılık verenleri duydum.

Saatlerce hayatın anlamını anlatmaya başlayanları da gördüm. Hayatın anlamı yok bu dünya bir geçiş diyenler de oldu. Felsefi bakış açısına göre sonuç kaçınılmaz olan ölümdür. İnsan yaşadığı hayattan (zengin, fakir, çirkin, güzel, aptal, akıllı, v.s. ) bağımsız olarak büyür, yaşar, ölür ve bu sorunda son bulur. Diyor.

Tabi yaşamı sürdürebilmek için maddi anlamda yapmanız gereken bir takım başarılar hayata anlam katıyor olabilir. Bunlar; statü yükseltmek, daha çok gelir elde etmek, ailesini korumak, güç kazanmak, ünlü olmak, çocuk sahibi olmak gibi sıralanabilir.

Bilgelik alanında ise; yaşamın kendisini sürekli sorgulamak, yaşanılan şeylerden anlam çıkarmak, başkalarının hatalarından ders almak gibi sıralanabilir.

Ahlaki açıdan bakılınca; merhamet, yardımseverlik, âşık olmak/ âşık ettirmek, erdemli ve adaletli olmak şeklinde bakılabilir.

Dinsel bakımdan ise; iç huzuru yakalamak, güzel ameller yapmak, öldükten sonra cennete gitmek, Allah yolunda olmak.

Bana göre de bütün bunların toplamı belki de, sadece bir pencereden bakınca bütünü göremiyorsunuz. Mesleğiniz ne olursa olsun yaptığınız işte birilerinin yaşamını kolaylaştırıyor musunuz?

Allahın size vermiş olduğu enerjiyi ne için, ne uğurda harcıyorsunuz ya da tembellik yaparak nasılsa hayat boş mu diyorsunuz?

Senden sonra sanatsal anlamda yani görsel ve yazılı eserler bırakmak herkesin bunu yapması pek olası değil ama bir gönülde yer edebilmişsen bu bile yetmez mi?

Basit bir yaşam sade ve sıradan, gün boyu çalışan beden akşam deliksiz bir uyku?

Bir köy yaşamının teknolojiden uzak rahatlığı o yaşantıları nasıl anlamsız kılar?

Aslında her gün bir nimet belki de sana sunulan. Bugün bedenini, ruhunu koruyan yücelten ne yaptın? Çünkü o da sana verilmiş bir emanet. Kaç kişinin elinden tuttun. Tabiatı bu muhteşem döngüyü seyredip o muhteşem var olana bakmayı, şükretmeyi denedin mi? Haksızlığa boyun eğip, göz göre göre bir darbede sen mi vurdun?

Geçen gün sevgili bir dosta sordum hayatın anlamını, O da İsmet Özel der ki "eğer hayatta bir anlam varsa bu anlam hayatta değildir." Diye cevapladı.

Bu gün kendinizi karşınıza alıp sorun hayatımın anlamı nedir diye?

Cevap verip vermemek serbest bugün…

 

 

e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..