Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Haydi Türkiye'm rüzgar enerjisine ...

Haydi Türkiye'm rüzgar enerjisine ...
 

Alaçatı rüzgar enerjisi ...


Yeni, yenilenebilir, çevre dostu, ekonomik ve ulusal enerji üretimine ekmek gibi su gibi ihtiyacımız vardır. Türkiye, konvansiyonel kok, linyit ve su kaynaklarından elektrik üretimini, son yılarda doğalgaz çevrim santralleriyle zenginleştirdi. Mavi Akım ya da Baku-Ceyhan ve sırada bekleyen diğerleri enerji türevleri konusunda dışa bağımlılığımızı da azaltmayacak. Yine son yıllarda enerji alanı üretim, iletim ve dağıtım kanalllarının özelleştirilmesine konu oldu, en son Ankara Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir planlama yaptı. Tabii, ısınma ve üretim için kullanılan enerji birim fiyatının ne kadar pahalı olduğunu tekrar etmeye gerek yok. Bu, sanayiye maliyet ve hanehalkı için bir büyük yük arz ediyor.

Ülkemizin gereksinimleri ve dünyanın gerçekleri bize, "yeni, yenilenebilir, temiz, ucuz ve ulusal" enerji kaynaklarına yönelmeyi dikte ediyor. Güneş, jeotermal ve nihayet rüzgar bu enerji çeşitleri arasında, tabiatın değerini bilmediğimiz birer armağanı... Ancak şükür ki bu değer giderek kavranılmakta, üniversite- endüstri iş birliği temelinde yeni projeler belli ki hayata aktarılmakta: Onlardan birini bir şirketimiz yürütmekteymiş ve habere göre, "ithal rüzgar jenaratörlerinin ülkemizde üretimi" için İTÜ ve Osmangazi üniversitelerinden bilim insanlarıyla birlikte çalışmaktalarmış. Projeyle ilgili olarak yeni bir katkı da söz konusuymuş: normalde rüzgar tribünleri 10 metre/sn hıza göre işlev görürken bu projede İTÜ'den Prof. Dr. Mehmet Ş. Kavasoğlu'nun belirttiğine göre 5 metre/sn fazına inilebilecekmiş. Üretilen 1 kilovatlık tribünlerin ileride büyük jenaratörlerin tasarımını belirleyeceği söyleniyor.

İzmir Alaçatı -ülkemizde en iyi rüzgar alan yerlerden biri olarak- ülkemizde rüzgar enerjisine sahip beldelerden biri. Bunların sayısını artırmak zorundayız. Devletin bu konuya olan ilgisinden anlatılamaz mutluluk ve güven duyarım. Gerçekten Enerji Bakanlığı'ndan bir uzman heyet de sanırım İrlanda'ya yollanmış. İrlanda, enerjisinin % 20'sini rüzgardan elde ediyor. Daha düne kadar vasat gelir sahibi iken son yıllarda büyük bir ekonomik sıçrama göstermiş bulunuyor. Bunun da arka planında teknoloji vadileri ile enerji üretiminin etkin planlaması ve en üst düzeyde yararlanma anlayışları yatıyor. Bizim heyet, rüzgar santrallerinden üretilecek elektriğin -şimdiki gibi anında değil- mümkünse biraz zaman aralılığıyla (dilerseniz küçük bir depolama süresi de diyebilirsiniz) aktarılması için modelleme çalışması yapacakmış.

İçtenlikle üstün başarılar dilerim. Enerji alanında halk ve devlet yararına -doğayı, insanı, sanayiyi- koruyan her adım desteklenmelidir.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..