Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

22 Temmuz '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Hayvancılıkta Teknoloji

Değerli Milliyet okuyucuları,

Geçen haftaki yazımda tarımdaki teknolojik gelişmelere değinmiştim. Şimdi de hayvancılıkta ne gibi gelişmeler var ve daha neler olacak onlar hakkında konuşalım.

Köylerimizde her koyun, her inek, hatta her tavuk için isimler konulur. Siz hangi hayvan hangisidir bilirsiniz ama dışarıdan biri tabi ki de bilemez. Ama artık herkes bilecek, ama adını değil numarasını. Tabi bu yeni bir uygulama değil, sol kulağa takılan elektronik küpe ile o hayvana ait tüm veriler işleniyor. Bu özellikle salgın hastalıklar için başlatılmış bir uygulama idi.

Şimdi artık teknoloji ile hayvanların otomatik olarak yemlenmesinden, barınaklarındaki ısının uzaktan ayarlanmasına kadar, aydınlatmanın bile otomasyon haline getirildiğini görüyoruz. Civcivlerin sağlıklı büyümesi için kümesler; ısı, ışık, nem ve sıcak kontrolleri ile devamlı gözetim altında tutuluyor. Gerektiğinde size mesaj atıyor ya da verdiğiniz emri uygulayarak ısıyı artırabiliyor ya da azaltabiliyor.

Özellikle büyükbaş hayvanların çalınma riski nedeniyle onların haritadan anlık takibi yapılabiliyor. Çizdiğiniz bir alandan çıkarsa size sistem arıyor ya da cep telefonunuza otomatik mesaj atıyor. Siz de yüklediğiniz uygulama üzerinden hayvan nerede hemen görüp, bulabiliyorsunuz. Hayvanın aşısı geldiğinde size uyarıyor hatta veterinere direk e-posta atarak hatırlatıyor. Siz de hangi hayvanın ne durumda olduğunu görebiliyorsunuz. Hayvanlarınıza özel istatistikler ve raporlamalara ulaşabilir, hayvanın gün gün kilo değişimini bir grafik ekranından görebilirsiniz. Hangi hayvan hangi günde kaç kilo süt vermiş analiz edebilir, buna göre çıkarımlar yapabilirsiniz.

Verimlilik konusunda da önemli gelişmeler olmakta. Sağılan sütün miktarından, hangi derecede beklediğine kadar veriyi tutabiliyorsunuz. Balık çiftliklerinde balıkların ölmemesi için oksijen oranları artık otomatik olarak ayarlanıyor. Suyun tuz oranı fazla ise su eklenmesi gerektiğine dair bir alarm size uyarıyor.

Artık hayvanlarınızı otlatmaya robotlar çıkarsa şaşırmayın. Hatta inekleri de onlar sağabilir, yemlerini verebilir, ahır temizliklerini yapabilir. Belki insana benzer Robot örneği sizlere ütopik gelebilir ama robot makineler şimdiden hayatımıza girdi bile.

 

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

Paylaşım ve beğenileriniz için teşekkürler

 

Serdar ŞİMŞEK

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..