Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '14

 
Kategori
Deneme
 

Haz ve Memnuniyet

Haz ve Memnuniyet
 

Haz ve Memnuniyet


İnsan iki bacağının üzerinde durduğundan beri olumsuz halleri, onu kaçmaya teşvik eden korkusu ve kavgaya teşvik eden saldırganlığıyla iç içedir. Olumlu halleri ise, yarattığı yaşamını sürdürebilmesi için çabasını ödüllendiren haz ve memnuniyettir.

Bu yaratık o kadar başarılıydı ki, sürüp gelen doğal yaşama alanıyla yetinmedi. Ölümcül tehlikelere ulaşan olağanüstü bir dünya kuran teknolojiyi geliştirdi. Bu aynı zamanda yaratığın yaşamını sürdürmesini kolaylaştıran yemek ihtiyacını bir ödül olması durumunu da ortadan kaldırdı. Obeziteye varan mutluluk ve haz veren doyum bugün müthiş bir mutsuzluk kaynağı oldu. Bir yanda da kölelerin bile çalışması için aç bırakılmadığı bir dünya açlıktan ölen insanların dünyası haline geldi.

Yaratık bugün yalnızca yaşamayı fütursuzca yaşamayı değil iyi yaşamayı öğrenmelidir. Onları mutsuz kılan bu amansızca haz peşinde koşma alışkanlıklarını bir kenara bırakabilirler ve yeni alışkanlıklar yaratıp onları iyi bir hayata götürecek kültürel bir yapı oluşturabilirler.

İlaç yutun! Önerisiyle doktorların uyuşmuş beyinler yerine tekrar doyumun haz ve memnuniyete dönüşmesi için evrimsel etiklerini inkâr etmeden doğa ile uyumlu sürdürebilir bir yaşam geliştirebilir.

 

Mehmet Özgür Ersan

 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..