Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Hazır gıdalarda sinsi tehlike, mısır şurubu

Hazır gıdalarda sinsi tehlike, mısır şurubu
 

Çocukların çok sevdikleri şekerlemeler, sakızlar, aromalı gazlı içecekler, bisküvi çeşitleri, gofret, çikolota, kek, meyva suyu, kola, gazoz, pasta, fındık fıstık ezmeleri, reçel ve baklava, kadayıf, şekerpare gibi tatlı tüketilen paketlenmiş gıdalar mısır şerbetşi kullanılarak üretiliyor. Mısır şerbeti pancar şekerinin yerine tatlandırıcı olarak kullanılıyor.  

Şeker nedir; şeker insan vucudunun enerji kaynağı olduğu için hayati bir besindir. Fakat ihtiyactan fazla tüketildiğinde insan vücuduna çeşitli zararlar veriyor. İnsanın şeker ihtiyacı günlük yediği sebze ve meyvalardan zaten alınabiliyor. Fazla alınan şeker vücutta yakılamadığı zaman yağa dönüşüyor ve aşırı şişmanlığa (Obezite) sebep olabiliyor.  

Mısır şurubu ile beslenen insanların, özellikle karın bölgesinin yağlanarak şişmanlaması, beraberinde birçok hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Pankreas kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişme riski bulunduğu, şeker hastalığına yakalanma oranının arttığı, yüksek kolestrol, kansızılık, kalp büyümesi ve karaciğer yağlanmasına sebep olduğu artık biliniyor.  

Şeker pancarından üretilen ve sakkaroz adı verilen şeker, yarı yarıya ''Glikoz'' ve ''Fruktoz'' içeriyor. Mısır şurubundan üretilen şekerde ise, %90 lara varan oranda ''Fruktoz'' bulunuyor. Fruktoz sadece karaciğer için gerekli ve ihtiyacı ise günlük 15 gr kadardır. Fruktoz'un karaciğerde yağlanma yapmasının yanında, trigliserid denen yağlara da dönüşmektedir.  

Fruktoz tüm şekerler içinde en hızla yağa dönüşenidir. Hazır gıda üreticilerinin gittikce artan miktarda kullandıkları MISIR Kaynaklı ''FRUKTOZ''un insan sağlığı için önemli bir tehdit haline geldiği günümüzde, Doç.Dr. Ahmet Korkmaz Fruktozun tercih edilme sebebini şöyle izah ediyor; '' Fruktoz sukrozdan daha güçlü bir tatlandırıcıdır. Sukroz 100 birim, tatlılığa sahipken, bu değer Fruktoz için 173 birim ve Glikoz için sadece 74 birimdir.  

TADINI FRUKTOZDAN ALAN YİYECEK VE İÇECEKLER DOYMA HİSSİNİ GEÇİKTİRMEKTE DAHA ÇOK TÜKETİLMESİNE NEDEN OLMAKTA VE İKİNCİ ACIKMA HİSSİNİ ÖNE ÇEKMEKTEDİR.  

Kronik hastalıklara neden olan asıl gıda grubu ise fazka Fruktoz içeren alkolsüz içecekler, özellikle çocuk ve gençler arasında yaygın olan şekerli içecek tüketimi modern dünyada hızla artan çocukluk ve gençlik dönemi kronik hastalıklarında önemli rol oynuyor.''  

Metobolik hastalıkların tüm yaşlarda görülme sıklığını azalmak için , hazır gıda ve içeceklerin FRUKTOZ miktarının göz önüne alınması gerekiyor.''  

Avrupa Fruktozu yasaklıyor. Kota %05 lere düştü. İngiltere, Fransa, Almanya oranları düşürdü. ABD üretim kotasını %2' lere düşürdü. Malesef, Türkiye'de Fruktoz kotası %15 lerde.  

 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..