Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
Okunma Sayısı
1995
 

Hazır gıdalarda sinsi tehlike, mısır şurubu

Hazır gıdalarda sinsi tehlike, mısır şurubu
 

Çocukların çok sevdikleri şekerlemeler, sakızlar, aromalı gazlı içecekler, bisküvi çeşitleri, gofret, çikolota, kek, meyva suyu, kola, gazoz, pasta, fındık fıstık ezmeleri, reçel ve baklava, kadayıf, şekerpare gibi tatlı tüketilen paketlenmiş gıdalar mısır şerbetşi kullanılarak üretiliyor. Mısır şerbeti pancar şekerinin yerine tatlandırıcı olarak kullanılıyor.  

Şeker nedir; şeker insan vucudunun enerji kaynağı olduğu için hayati bir besindir. Fakat ihtiyactan fazla tüketildiğinde insan vücuduna çeşitli zararlar veriyor. İnsanın şeker ihtiyacı günlük yediği sebze ve meyvalardan zaten alınabiliyor. Fazla alınan şeker vücutta yakılamadığı zaman yağa dönüşüyor ve aşırı şişmanlığa (Obezite) sebep olabiliyor.  

Mısır şurubu ile beslenen insanların, özellikle karın bölgesinin yağlanarak şişmanlaması, beraberinde birçok hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Pankreas kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişme riski bulunduğu, şeker hastalığına yakalanma oranının arttığı, yüksek kolestrol, kansızılık, kalp büyümesi ve karaciğer yağlanmasına sebep olduğu artık biliniyor.  

Şeker pancarından üretilen ve sakkaroz adı verilen şeker, yarı yarıya ''Glikoz'' ve ''Fruktoz'' içeriyor. Mısır şurubundan üretilen şekerde ise, %90 lara varan oranda ''Fruktoz'' bulunuyor. Fruktoz sadece karaciğer için gerekli ve ihtiyacı ise günlük 15 gr kadardır. Fruktoz'un karaciğerde yağlanma yapmasının yanında, trigliserid denen yağlara da dönüşmektedir.  

Fruktoz tüm şekerler içinde en hızla yağa dönüşenidir. Hazır gıda üreticilerinin gittikce artan miktarda kullandıkları MISIR Kaynaklı ''FRUKTOZ''un insan sağlığı için önemli bir tehdit haline geldiği günümüzde, Doç.Dr. Ahmet Korkmaz Fruktozun tercih edilme sebebini şöyle izah ediyor; '' Fruktoz sukrozdan daha güçlü bir tatlandırıcıdır. Sukroz 100 birim, tatlılığa sahipken, bu değer Fruktoz için 173 birim ve Glikoz için sadece 74 birimdir.  

TADINI FRUKTOZDAN ALAN YİYECEK VE İÇECEKLER DOYMA HİSSİNİ GEÇİKTİRMEKTE DAHA ÇOK TÜKETİLMESİNE NEDEN OLMAKTA VE İKİNCİ ACIKMA HİSSİNİ ÖNE ÇEKMEKTEDİR.  

Kronik hastalıklara neden olan asıl gıda grubu ise fazka Fruktoz içeren alkolsüz içecekler, özellikle çocuk ve gençler arasında yaygın olan şekerli içecek tüketimi modern dünyada hızla artan çocukluk ve gençlik dönemi kronik hastalıklarında önemli rol oynuyor.''  

Metobolik hastalıkların tüm yaşlarda görülme sıklığını azalmak için , hazır gıda ve içeceklerin FRUKTOZ miktarının göz önüne alınması gerekiyor.''  

Avrupa Fruktozu yasaklıyor. Kota %05 lere düştü. İngiltere, Fransa, Almanya oranları düşürdü. ABD üretim kotasını %2' lere düşürdü. Malesef, Türkiye'de Fruktoz kotası %15 lerde.  

 

zeki etferat bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Sahtekara göz kırpan rüşvetçi zihniyet,halkı zehirliyor...OSTİM faciası da denetimsizliğin acı bilançosu...Devletin kolu kime uzun...Kime kısa anlayamadık gitti...

Mesut Selek 
 06.02.2011 23:26
Cevap :
Halkın zarar gördüğü, aleyhine olan her vaka büyük bir ustalıkla, manevrayla üstü kapatılmak için el birliğiyle gayret içine giriliyor. Denetim malesef göstermelik.Saygılarımla..  07.02.2011 12:23
 

Kota bizde % 15 ama, bir de denetleme sorunu var!...Gıda mühendisleri boşta gezerken bu işi kimler ve ne ciddiyetde denetliyor acaba?... Bir dönem iyice siyasileşen(!) bu GDO'lu mısır ve ürünleriyle, kanser, şeker hastalığı damar ve kalp rahatsızlıklarının yanında bu ülkede zirve yapmış!... Hastanelerdeki en son doktor - hasta rezaletleri bir tarafa, hastalar ve hastaneler, hele hele son sekiz yılda sözümona daha iyiye gidelim derken tam bir ticaret malzemesi yapılmış!... Büyüklerden kısmen vazgeçsek de, geleceğimiz olan çocukların sağlıkları şimdiden tehlikede!... Nişastalı şekerler ve bu cips denen zehirler herkesin felaketi ve anne ve babalar bu konuda çok mu çok cahil ve eğitimsiz!... Size değerli arkadaşım Prof. Kenan Demirkol'u sitesinden izlemenizi ve yapıtlarını incelemenizi öneririm... Bu değerli yazınız şüphesiz ki önerilerimde....Dostça selamlarımla.

zeki etferat 
 01.02.2011 18:05
Cevap :
Zeki Bey, malesef denetim göstermelik, merdiven altı imalathanelerde üretilen çocukların ilgisini, çeken birtakım yiyecek maddeleri kenar muhitlerde dükkanlarda, bakkallarda fakir halkın ve çocukların alımına sunuluyor. Bilinçli olarak kendini koruyabilenlere ne mutlu..Yorumunuzda tamamen haklısınız.Ayrıca öneriniz için teşekkür ederim, ilgileneceğim. Saygılarımla..  02.02.2011 0:43
 

Teşekkürler, yine güzel bilgilerle aydınlattınız .Selam ve sevgilerle.

Şennur Köseli 
 01.02.2011 17:46
Cevap :
Sv.Sennur Hn.cım, İlgine teşekkür ederim. Sağlığımızı ilgilendiren konulara dikkat çekmek istedim. Sevgilerimle..  02.02.2011 0:09
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 461
Toplam yorum
: 695
Toplam mesaj
: 119
Ort. okunma sayısı
: 1494
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ol..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster