Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '13

 
Kategori
Gönüllülük
 

Hekime sormadan asla!

Hekime sormadan asla!
 

Kırgız Boz Üyü (Keçe Çadır) Büyük Millet onurunu yansıtır. (Foto:Meltem)


Zincirin gücü en zayıf halkasının gücü kadarsa ve birlikten güç doğuyorsa eğer, isteklerimizde görüntüye değil, yaratılan “katma değere” bakarız. Evet, en yüksek katma değerin ise sürekli iyileşme, yaratıcılık ve yenilikçilikle, başkalarından farklı olmakla sağlanabileceğini biliriz. Bunun en etkili yolu elbette "gönüllülük" esası değil midir?
Annemizin ve Babamızın yeniden sağlığına kavuşabilmesi için hastane ortamında bir kez daha farkına vardık ki, içinde yaşadığımız topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı yerine getirirsek, oluşacak problemlerin içinde boğulmuyoruz.
Sosyal sorumluluğun bilincine varanlar, hem gönüllü olarak yönetime katılırlar hem de kitlelerin düşünsel yetilerini artırarak kendilerine de fayda sağlamış olurlar.
Yaşam, sorumluluk gerektiriyor.
Özetle kalite, bir yaşam felsefesidir. Basit görünen ancak istikrarlı olarak uygulanmasıyla önemli avantajlar getiren ilkeler, toplam kaliteyi artırmanın yoludur. Yönetim kalitesini geliştirmek, yaşam kalitemizi artırmanın en etkili yoludur. Bu nedenle daha iyi bir yaşam için, özel ya da kamu kurumlarında kalite anlayışını yaşayarak yaymak, çocuklarımıza verebileceğimiz en güzel hediyedir.
Örneğin, Devlet Hastanelerimizde basit ama bir o kadar yaşamsal önemi haiz gönüllü uygulamadan söz etmek istiyorum:
“El antiseptiği ve 5 ENDİKASYON” uyarı ve önlemleriyle hastanenin her bir köşesine konulmuş, kolay, ulaşılabilir ve etkili HİJYEN uygulaması…
Anlıyoruz ki hastane enfeksiyonlarını engellemenin etkin yolu EL HİJYENİDİR!
1- Hasta ile temastan önce,
2- Hasta ile temastan sonra,
3- Vücut sıvıları ile temastan ve eldivenleri çıkardıktan sonra,
4- Ağız bakımı, yara bakımı, ilaç ve yiyecek hazırlanması gibi, sağlığa zararlı mikroorganizmalardan arındırmak için temizlik işlemlerinden önce,
5- Hasta çevresindeki yüzeylerle temastan sonra,
Ellerini yıkayan, lavabolara ulaşamadıklarında odalarında ve servis girişlerinde bulunan “antiseptik madde” ile ellerini ovanları görmek ne güzel…
Yine, Devlet Hastanelerimizin servislerine konulmuş ”Hasta Rehberi”…
Refakat, hasta ziyaretçi ve refakatçilerinin uyması gereken basit ama yaşamsal kurallar, anket, telefon kullanımı, tuvalet ve banyo kullanımı, hemşire çağrı sistemi, hekimin günlük vizite saatleri, yemek düzeni bu rehberde basitçe anlatılmakta.
Ek broşürlerle de ilaçların, belirlenen süre ve miktarda kullanılması; “Hekime sormadan asla!... Çok ilaç değil, doğru ilaç iyileştirir” uyarıları gerçekten aydınlatıcı.
Bu örnek uygulamalar hastanelerimizde yönetim kalitesini geliştirmiş. Çevremizde yaşam kalitemizi artırmanın en etkili yolu bu ve benzeri katılımlardır. Daha iyi bir yaşam isteyen, özel ya da kamu kurumlarında kalite anlayışını yaşayarak yayan, çocuklarımıza verebileceğimiz en güzel hediyeyi özenle hazırlayan memleketimizin duyarlı insanlarını, Büyük Milletimizin mazlum evlatlarını, Kamu yararı için özveriyle çalışanları bir kez daha kutlamak gerekir.

İşte “örnek olmak” budur. 

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..