Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hemoroid ile anal fissür (makat çatlağı) arasındaki farklar ve tedavisi

Hemoroid ile anal fissür (makat çatlağı) arasındaki farklar ve tedavisi
 

Hemoroidi Anal Fissürden Ayırt Ederek Tedavi Olmanın Önemi


Hemoroit ve Makat Çatlağı (Anal Fissür) Tedavisi

Hemoroit (Basur)Nedir?

Hemoroit veya Basur makat çıkışında yer alan bağ dokunun deformasyonu sonucu,  toplardamar yumaklarında oluşan varisleşmiş yapının fıtıklaşarak meme yapmasıdır.

Hemoroit memeleri zamanla ilerleyerek ağrılı, sancılı ve kanamalı bir tablo oluşturabilmekte ve gündelik yaşamı olumsuz etkilemektedir. Her yaş grubunda görülebilen hemoroid yani basur tedavisi gerek ilaçlarla veyahut ta son yıllarda oldukça tercih edilen kara merhem tarzı bitkisel preparatlarla tedavi edilebilmektedir.

 Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir ve Neden Olur?

Makat Çatlakları yani Anal Fissür sorunu en az hemoroid kadar sık yaşana bir durum olup, bazı hastalar veya hekimler bunu hemoroid ile ayırt edemeyerek gereksiz veya eksik tedaviler uygulayabilmektedir. Bilindiği Anal Çatlaklar hemoroidden farklı bir sorun olup tedavi şekilleri de tamamen farklıdır. Makat Çatlağı yani fissür genellikle kabızlık veya zorlanma sonucu makat içerisindeki bağ dokuda veya makat ağzında oluşan küçük yırtılmalara verilen addır.

İnsan dışkısı çok yüksek oranda asit içerir. Makatta oluşan fissür çatlağı, normal şartlarda bedenimizin onarım mekanizması tarafından onarılmaya çalışılır. Ancak dışkımızın içerdiği asitler bu çatlağın onarılmasına engel olur ve her dışkılamada bu çatlaklar yenilenerek, hastalarda, acı biber sürmüşçesine bir yanma, camla çiziyormuş gibi bir kesik hissi, acılı kaşıntılara sebep olurlar. Nadir de olsa makat çatlaklarında az bir miktar kanama görülebilir. Bazen vücudumuz bu çatlağı onarmak isterken, çatlak üzerinde bir doku oluşturur. Bu doku parmakla yoklandığında solucan gibi uzunlamasına bir şerit şeklinde hissedilir. Bazen hastalar veya hekimler bu doku katlantısını hemoroid (basur) memesi olarak algılayabilir ve gereksiz yere hemoroid tedavisi uygulanır. Ancak basur tedavisinde kullanılan, kortizonlu krem veya pomatlar anal çatlaklarda işe yaramaz. Hastaya zaman kaybettirdiği gibi gereksiz acı ve sıkıntı yaşamasına da neden olur.

Hekimlere düşen hemoroidim var diye başvuran hastaların yakınma ve şikayetlerini iyi dinleyip, tam bir muayene yapmak, hatta gerekli durumlarda kolonoskopi yaparak sorunun nedenini net bir şekilde araştırma yoluna gitmelidirler.

Bu gün hemoroit sorunu yaşayan bir kişinin şikâyetleri;

Makatta bir meme veya şişlik

Bu hemoroid memelerinin ağrı veya sancı yapması (Yanma Değil!)

Dışkılama esnasında damla damla veya akarcasına kanama

Gibi net şikayetlerdir.

Oysa ki Anal Fissür (Makat Çatlağı) sorunu olan hastalar;

Büyük abdest sırasında ve sonrasında devam eden acı biber sürmüşçesine bir yanma

Dışkılama esnasında camla çiziliyormuş gibi batma şeklinde bir sızı

Acılı ve rahatsız edici inatçı kaşıntılar yaşarlar.


Hemoroid olduğunu bildiğimiz hastalarda ilaç tedavisi veya alternatif olarak bitkisel kara merhem tedavisini uygulamak yararlı olacaktir.

Ancak sorun Anal Fissür ise onarıcı bir tedavi gerekir. Bunun için nemlendirici ve onarıcı niteliği olan kremler tercih edilebilir. Alternatif olarak ise Hemorita Fissür Merhemi tarzında bitkisel onarıcı çatlak merhemleri fayda sağlayacaktır.

Asıl önemli olan konu ise hasta hem Hemoroid sorunu hemde Anal Fissür sorununu aynı anda yaşıyor olabilir. Bu özel durumlarda, Anal Fissür Tedavisi, Hemoroit Tedavisinden önce yapılmalıdır. Bunun sebebi makat çatlakları çizgili kas dokusu denilen makat içi bölgede bir gerilim oluşturur. Bu gerilim çatlağın kapanmasına engel olduğu gibi hemoroid tedavisine de mani olarak Basur memelerinin küçülmesine ve yerine oturmasına olanak vermemesidir. Tabi ki eş zamanlı olarak Kabızlık Tedavisi de uygulanarak olası nüksetme riskleri ortadan kaldırılmalıdır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) ve Hemoroid sorununu birlikte yaşayan hastalarda, öncelikle deve dikeni ekstreli yeşil merhem gibi onarıcı ürünlerle bir haftalık çatlak tedavisi uygulanmalı, sonrasında ise yeşil merheme devam edilerek eş zamanlı kara sakızlı merheme de başlanarak hemoroid tedavisine başlanmalıdır.

Böylelikle gereksiz zaman kaybı ve acılar ortadan kalkarak maksimum 2 haftalık bir tedaviyle hem makat çatlağı hem de Hemoroid sorunu ortadan eş zamanlı olarak kalkacaktır. Tekrar üstüne değinmek gerekir ki, Kabızlık tedavisi bu süreçte asla ihmal edilmemeli ve hastanın her gün en az günde bir kez tuvalete düzenli çıkması sağlanmalıdır.

Hemoroid  (Basur) Nedir ve Neden Olur? Hakkındaki Makalemi Okumak İçin 
veya Kara Merhemin Hemoroid Tedavisine Etkileri Üzerine Makalemi Okumak İçin Diğer Yazılarıma bakabilirsiniz.

Sağlık ve Esenlik Dileklerimle.
Engin HALİTOĞLU
Fitoterapi ve Alternatif Tedavi Uzmanı

 
Toplam blog
: 10
: 34833
Kayıt tarihi
: 23.03.14
 
 

Allah'ın doğada insanoğluna sunduğu ve ya unutulmuş yada farkedilmemiş sonsuz nimetleri olduğunu ..