Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Hemşerim sen Davos’un niresindensin?

Hemşerim sen Davos’un niresindensin?
 

Daha on yıl öncesine kadar sadece harita üzerinde gözümün iliştiği ilgimi çekmeyen bir yer. Son yıllarda Dünya Ekonomik Forumu Zirvesi ile adını iyiden iyiye Türk halkına duyuran, ama dünya jet sosyetesinin en aktif adreslerinden olan bir kasabacık. Dünyanın en iyi kayak pistlerinden Parsenn pistine sahip turistik özelliği de olan ufak, İsviçre’nin doğusunda kendi adını taşıyan vadide denizden 1.5 km yükseklikte meşhur Landwasser Irmağı kıyısında doğa harikası bir yer. 1971 yılından itibaren Dünya Ekonomik Forumu zirvesinin de ev sahibi. Burası Davos.

İşte bu Davos denilen yer yıllardan beri sessiz, sakin dünya liderlerini ağırlayan ve dünyanın geleceği ile ilgili bir çok konuya yön verilen bir yer. Son yapılan zirveye de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail Cumhurbaşkanı’na yapmış olduğu sert çıkış damgasını vurdu. İyi veya kötü bunun sonuçları zaman içinde daha da netleşecek. Bir yanda dünyanın çekindiği, belkide bu sebepden dolayı sürekli yandaş olduğu İsrail ve bu ülkenin cumhurbaşkanı Peres. Diğer yanda “Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” diyecek kadar sert bir üslupla adeta kafa tutan sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Sanki ortaya bir anda güç dengelerinin değiştiği bir durum çıkıverdi. O gece başbakan Erdoğan’ı havalimanına karşılamaya gelen binlerce kişi içinden ön sıralarda yer alan bir bayanın sözleri de aynı derecede anlamlıydı. O bayan “Çocuklarım yıllardır Avrupa’da. Belkide ilk kez kendi ülkelerinin başbakanının bu tavrı karşısında artık başları dik gezebilecekler” diyerek bazı kesimlere çok net bir mesaj verdi. Bundan önceki başbakanların Avrupa arenasında Türkiye’yi nasıl temsil ettiğini unutmayalım. Mesela Bülent Ecevit’in… Dik durmak çok farklı birşey.

Bu sırada bir SON DAKİKA geçti ekranların altında. “İsrail cumhurbaşkanı Peres, yanlış anlaşılmasından dolayı Başbakan Erdoğan’dan özür diledi.” Siyasette herşey olur. Ama İsrail cumhurbaşkanının Türkiye başbakanı’ndan özür dilemesi beni mest etti gerçekten. Bir milleti temsil etmek, bir milletin liderliğini tüm dünyaya göstermek bunu ispatlarcasına da İsrail cumhurbaşkanına tavır koymak gerçekten kolay değil. Tam bir liderlik özelliği. Hakkını savunamayanların hakkını kendi üzerine alıp onları dünyanın gözü önünde bir tokat gibi Peres’in suratına çarptı. Aslında bu bir gücün ayak sesidir. Arap dünsayına, AB’ye, ABD’ye… Liderlik dersidir. Kimbilir belkide Osmanlı’nın özlenen, aranan ve artık çok istenen adaletinin haykırışıdır.

Bu yıl Davos tarihinin belkide en iyi reklamını yaptı Erdoğan. Gazze’yi bir anda ekonomi formununda üstüne çıkardı. Konuşulması gereken ekonomik konular varken, gündem Gazze oluverdi. Aslında Erdoğan Gazze’yi en iyi yerde dünyaya açtı. Bundan daha iyi duyurubalibelecek bir platform olamazdı da. Ne ABD başkanıyla, ne İsrail cumhurbaşkanıyla görüşmek ne de Arap liderleri ile bu konuyu tartışmak bu kadar ses getirmezdi. Erdoğanı artık arap devletlerinin halkları çok iyi tanıyor. Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ismini arap milletlerinin çocukları da çok iyi öğrendiler. Ve artık arap liderleri koltuklarına eskisi kadar rahat oturamayacaklar bence. Çünkü Erdoğan sessiz bir kitlenin bir anda uyanmasını en azından irkilmesini sağladı. Davos Forumu’nun başkanı bile önümüzdeki yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı özel statüde aralarında görmek istediğini söyledi. Bu bir yağ çekmek değilse demek onlarında böyle bir lider arayışları var. Dünyada bir yığın başbakan, devlet başkanı var. Ama lider çok az var. Bana göre Erdoğan bir lider, Castro bir lider. Venezuella devlet başkanı Chavez bir lider. Adam bir çırpıda İsrail’le diplomatik bağını kesip attı. Hangi arap ülkesi buna cesaret edebildi. Hiç biri. Biz diplomatik bağımızı kesmedik. Ama bütün arap ülkelerinin toplamından tartışmasız daha fazla sesimizi dünyaya duyurduk. Sonuç olarak en azından şimdilik Türkiye’nin de parmağının olduğu bir ateşkes var. Bundan sonrasıda İsrail’de seçim sonrasında ortaya çıkacak tabloya bağlı. Tabii Hamas kaşınmazsa.

Sonuç olarak bu yıl ki Davos zirvesi sona erdi. Ekonomik krizin konuşulduğu Davosta birde siyasi kriz sadece 10 dakikada içinde başladı ve bitti. Fakat Başbakan Erdoğan tam bir KASIMPAŞALI gibi ama bir lider sıfatıyla Türk halkının içindeki sesini dünyaya haykırdı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan Davos’un neresinden acaba?

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..