Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '16

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Her “Depresyon” Depresyon mudur???

Her “Depresyon” Depresyon mudur???
 

“Depresyon” artık insanların morali bozuk olduğunda, keyifsiz olduğunda, işler birazcık yolunda gitmediğinde kullanmayı tercih ettiği terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında ciddi bir psikiyatrik bozukluğu ifade ederken günümüzde neredeyse herkesin sahip olduğunu iddia ettiği bir durum haline geldi. Hatta bazen insanların kendilerini tanımlama biçimi, alışık oldukları bir yaşam tarzı bile olabilmektedir.
 
Depresif duygu durum çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilecek, sık karşılaşılan, normalden biraz daha keyifsiz, mutsuz hissedilen duygusal bir durumdur. Depresyon derin mutsuzluk, üzüntü, bunaltı duygu durumlarını içeren, bunların yanı sıra düşüncede, iletişimde, sosyal ilişkilerde, fiziksel işlevlerde de olumsuzlukların görüldüğü bir sendromdur. Yani Depresif duydu durum Depresyon Sendrom'unun belirtilerinden biri olarak görülebilir. İşler kötü gittiği zaman ya da biraz mutsuzluk hissettiğimiz zaman hemen "depresyondayım" diyerek kendimize tanı koyabiliyoruz artık. Aslında kişinin duygusunun ve durumunun farkında olması, kendini olduğundan daha kötümser bir şekilde algılamaması bu çökkün durumdan daha kolay sıyrılmasında faydalı olacaktır.
 
Depresyon belirtileri farklılık göstermekle birlikte şu şekilde sıralanabilir:
 
Değersizlik hissi
Yoğun bunalmışlık
Yoğun üzüntü
Uyku, yemek gibi fiziksel işlevlerde sorunlar
Genel isteksizlik
Öz saygıda azalma
Karamsarlık
Duygusal ve Fiziksel güçsüzlük
Çökkün fiziksel görünüş
Sosyal ilişkilerde sorunlar
Unutkanlık
Eylemsizlik
Umutsuzluk ve çaresizlik
 
Genetik aktarım, hormonal sorunlar, mevsimsel değişiklikler, depresyona sebep olmakla birlikte, çevresel olaylar da kişiyi depresyona sürükleyebilir. Maddi sıkıntılar, sorunlu ilişkiler, fiziksel hastalıklar depresyonla ya da depresif duygu durumla sonuçlanabilir. Sağaltım sürecinde ilaçlardan ve psikoterapötik tekniklerden faydalanılır. 
 
Bu tip bozukluklarla ilgili bilgilenmesi, kişinin kendini gözlemlemesi açısından faydalı olsa bile,  kendi kendine tanı koymak ve buna göre hareket etmek sağlıklı olmamaktadır. Mutlaka bir uzman desteği ile ilerlenmesi yaşanan problemin çözümünde daha etkin ilerlenmesini sağlayacaktır. 
 
"Depresyon denilince aklınıza ne geliyor?" sorusuna sıklıkla alınan cevaplar şu şekildedir: 
 
Uyku
Çikolata
Karanlık
İsteksizlik
Yataktan kalkamama, yorgan ve yatak
Kış
Nefessizlik
Amaçsızlık
Çözümsüzlük
Çağın yaygın hastalığı
 
Ruhsal olarak sağlıklı olunduğunda kişiler sorunlarıyla tek başına cesaretle baş edebilmektedir. Sorunlar baş edilebilenin üstesinde olduğunda ya da ruhsal olarak çökkün olunduğunda tek başına halletmek fazlasıyla yorucu olabilmektedir.  Bu sebeple kişi belki günü kurtarmak için "uyku, yataktan kalkamama, çikolata, alkol" gibi kısa süreli çözümlere başvurabilmektedir. 
 
Duygusal birikimler, ard arda yaşanan örseleyici olaylar haklı olarak kişiyi umutsuzluğa ve çözümsüzlüğe götürebilir. Kişinin kendi gücüne kavuşması, benlik değerini yükseltmesi ve içsel tatmin yaşamasını sağlayacaktır. Her insanın yaşantısı ve duyguları tek ve bireysel olduğu için çözüm yolları da kişiye özel olmak durumundadır. 
 
Uzman Psikolog Derya Leblebicioğlu
 
www.adeldanismanlik.com
 
Toplam blog
: 2
: 72
Kayıt tarihi
: 18.01.16
 
 

Uzman Psikolog Derya LEBLEBİCİOĞLU; Üsküdar Amerikan Lisesini bitirdikten sonra lisans eğitimini ..