Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '19

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Her Şehirde Üniversite

Ülkemizin dört bir yanında neredeyse her şehirde üniversiteler mevcut. Gerekli midir diye sormak istedim. Şiddetle karşıyım bu duruma. Her şehirde üniversite kurulması, üniversitenin bilimselliğini aldı, üniversite ticaretini getirdi. Herkes üniversite okumak ister oldu. Buna da gerek yok. Evet, üniversite mezunu biri olarak, iyi ki okumuşum diyorum ancak her şehirde üniversite kurulması kadar absürt bir durum olamayacağını düşünüyorum. Ne oldu, her şehirde üniversite varda bilimselliğin arşa çıktığı bir ülke mi oldu? Keza günden güne üniversitelerde yapılan bilim sorgulanır hale geldi. Taşralarda şehir esnafı ellerini ovuşturmaya başladı, şehrine üniversite kuruluyor diye. Üniversiteliyi gelir kapısı olarak görmeye başladık. Hangi şehre üniversite kurulsa kira fiyatları tavan yapmaya başlıyor, ulaşım zamlanıyor.

Son yıllarda öyle bir algı yapıldı ki herkes üniversite okumak zorunda hissediyor kendisini, e bu kadar mezuna iş veremeyecek bir altyapıya sahip olduğumuz için yıllar geçtikçe diplomalı işsiz sayısı arttıkça artıyor. Önceden erkekler özelinde, askerliği 6 ay yapabilmek için üniversite okuyanlar da vardı ki artık askerlik yasası da değişti. Ancak halen üniversiteler zibilyon tane öğrenci alıyor, durmadan alıyorlar.

Bildiğiniz üzere arkeoloji mezunuyum ve önceki yazılarımda arkeoloji okumak için değil üniversite okumak için tercihlerine arkeoloji yazan öğrenci adaylarından bahsetmiştim. Bu neredeyse çoğu bölüm içinde geçerli hale gelmiş. Bir araştırma yaparak üniversitemin kendi bölümüme yılda kaç tane öğrenci aldığını öğrendim. Zaten arkeoloji okumaya gelmeyen yığınlar yetmiyormuş gibi yıldan yıla alımlar artış gösteriyor. Her sene 60 öğrenci alıp 10 öğrenci mezun veriyor. Bu özellikle mühendislik bölümlerinde daha feci halde gözlemlenmektedir. Öyle ki üniversitelerin her sene nüfusları artmakta ve bilimselliğimiz şiddetle sorgulanıyor. Bu durumdan yetkililerin pek dertli olduklarını da görmüyoruz, daha çok bundan memnun gibiler.

Üniversiteler şehre sadece öğrenci sağlamıyor, akademisyen kadrosunu da getiriyor peşinde, ayrıca şehre az bir sayıda da olsa istihdam sağlıyor. Bu konuda şehrin kalkınması için aracı olarak görülüyor. Ancak bir şehri üniversite mi kalkındırmalı?

Öğrencinin başka şehirde okumaya ailevi durumu el vermiyor, kendi şehrinde daha rahat, sıcak yuvasından gidip geliyor gibi garip düşünceler halkta belirmiş. İyi de üniversitenin verimliliğinin de o zaman artması gerekmez mi? Yıldan yıla üniversitelerimizin verimliliğinin düştüğünü gören gözler idrak edebiliyor. Ayrıca herkes üniversite okumasın, okuyacak kapasiteye sahip öğrencilere de devletimiz kol, kanat gersin ve ailevi durumdan kaynaklı okuyamayan öğrencileri kucaklasın. Kesinlikle her şehirde üniversite kurulmasına şiddetle karşıyım ve bu durum günden güne daha da problemli hale geliyor. Üniversite bir şehrin ekonomisini canlandıracak bir kurum olarak görülmemelidir. Milyonlarca diplomalı işsiz mevcutken halen bu politikalar devam ettirilmemelidir. Eldeki işsizlere iş bulamıyoruz, alttan milyonlarca üniversiteli okutup sayıyı günden güne arttırıyoruz. İşsizliği dört, beş sene ertelemek gibi bir durum oluyor bu. Başka çözüm yolları bulunmalıdır. Esnaf ve sanatkarlar okulları gibi okullar açılmalıdır gerekiyorsa ancak üniversitelere bu şekilde bakışımız değiştirilmelidir.

Vakıf üniversitelerine hiç girmeyeceğim, o çok ayrı bir konu, ancak İstanbul da abartı olacak ama her sokakta bir tane vakıf üniversitesinin olması da hoş bir konu değil.

 

 
Toplam blog
: 15
: 49
Kayıt tarihi
: 20.06.18
 
 

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum. Üzerine bilgi sahibi olduğum veya yorum yapabi..